9 sfaturi pentru a medita cu succes - Doza de Sănătate
 

9 sfaturi pentru a medita cu succes

Dacă vrei să meditezi cu succes și să te bucuri de numeroasele beneficii ale acestei tehnici, este important să iei în considerare câteva recomandări. Astăzi, îți vom oferi 9 sfaturi pentru a te ajuta să meditezi cu succes.
9 sfaturi pentru a medita cu succes

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Beneficiile meditației sunt numeroase, inclusiv o calitate îmbunătățită a vieții și o bunăstare generală sporită. Acesta este motivul pentru care a devenit o practică pe care profesioniștii din domeniul sănătății o recomandă cu tărie. Dacă vrei să faci și tu acest lucru, îți oferim câteva sfaturi pentru a medita cu succes și a te bucura pe deplin de beneficiile acestei tehnici.

În linii mari, meditația este antrenamentul minții pentru a obține o stare de pace și liniște. Această abilitate nu este ceva ce reușim să facem imediat, deoarece necesită răbdare și consecvență. Odată ce reușim să medităm, putem simți fericirea autentică ca produs al calmului interior.

Dacă vrei să faci acest antrenament și să profiți din plin de rezultatele sale, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să meditezi și să faci din meditație un obicei!

9 sfaturi pentru a medita cu succes

1. Stai confortabil

Înainte de a începe, asigură-te că porți haine confortabile (de preferință largi). De asemenea, evită utilizarea oricăror accesorii care ar putea fi enervante, cum ar fi ceasurile sau brățările. Stai cu picioarele goale.

2. Alege un moment convenabil

Alege un moment în care știi că vei fi ferit/ă de responsabilități și întreruperi. Rezervă acest timp pentru meditație și fă această tehnică parte din rutina ta zilnică. O caracteristică importantă a acestei activități este continuitatea. Dacă vrei să vezi o schimbare profundă și de durată, meditația regulată este cea mai bună alegere.

Dacă meditezi sporadic, riști să te întorci la vechile obiceiuri sau să cazi pradă emoțiilor negative, fără posibilitatea de a apela la meditație ca sursă de sprijin.

Tânără care a pus în practică sfaturi pentru a medita cu succes
Găsirea unui spațiu și a unui moment potrivit este unul dintre primii pași ce te vor ajuta să meditezi cu succes.

3. Găsește un loc liniștit

Când începi această practică, cel mai bine este să meditezi într-un loc liniștit, fără întreruperi. Identifică ce parte a casei este cea mai potrivită pentru această activitate. De asemenea, te poți muta într-un loc care îți oferă liniște. Scopul este de a facilita auto-observarea și implicarea în activitate.

4. Adoptă poziția corectă

Postura fizică este un aspect foarte important al meditației, deoarece influențează starea sufletească. Menține spatele drept în timp ce îți relaxezi umerii și brațele. Ar trebui să vizezi un echilibru între relaxare și rigiditate. Aceasta înseamnă să eviți o poziție prea relaxată, deoarece riști să adormi. De asemenea, nu sta prea încordat/ă, deoarece acest lucru va duce la o stare de agitație mintală.

Ghidurile de meditație oferă informații detaliate despre postură și instrucțiuni pas cu pas cu privire la modul de plasare a fiecărei părți a corpului. Cele mai populare poziții sunt următoarele: statul așezat cu picioarele încrucișate, statul pe scaun cu picioarele atingând pământul sau statul pe pernă. Ideea este să alegi poziția care îți oferă cel mai mare grad de confort și care se potrivește nevoilor tale individuale.

5. Fă câteva exerciții de încălzire

Printre sfaturile care te vor ajuta să meditezi este încălzirea prealabilă. Acest lucru te ajută să te simți mai confortabil în timpul meditației. Poți face câteva poziții de yoga sau exerciții de întindere pentru gât, brațe și spate. Acest lucru va ajuta circulația și va relaxa corpul.

6. Concentrează-te pe un lucru anume

O modalitate de a încuraja concentrarea și seninătatea mintală este să te concentrezi asupra unui lucru. Poate fi respirația, propriile senzații fizice sau o imagine văzută anterior. Lasă-ți mintea să analizeze acel lucru și, în caz de distragere a atenției, revino imediat asupra subiectului.

7. Vizualizează

Un alt mod de a lucra cu mintea în timp ce meditezi este să vizualizezi orice: de exemplu, culorile, tu în alt loc, o cale, o zeitate. Acest exercițiu mintal este ideal pentru persoanele care au o imaginație activă și cărora le place să viseze cu ochii deschiși.

8. Acceptă gândurile care vin și pleacă

Scopul meditației nu este modificarea sau suprimarea gândurilor, a senzațiilor și a sentimentelor. Dimpotrivă, această activitate își propune să te învețe să trăiești cu ceea ce există deja. Cu alte cuvinte, acceptarea oferă un sentiment de bunăstare și liniște.

Din acest motiv, în timpul meditației, trebuie să-ți observi gândurile, fără a te opri. Uită-te la sentimentele tale fără să te lași dus/ă de val și observă pasiv orice conținut mintal, senzorial, fiziologic sau comportamental, fără a critica sau a trage concluzii.

Pe măsură ce gândurile apar, ideal este să le observăm, să le acceptăm și să le lăsăm să plece. Trebuie să ne concentrăm pe acel obiect sau vizualizare pe care am avut-o în minte.

9. Mărește progresiv timpul de meditație

În mod ideal, la început, ar trebui să meditezi pentru perioade scurte de timp și, pe măsură ce progresezi, să mărești durata activității. De exemplu, poți începe cu sesiuni scurte și apoi să crești progresiv durata sesiunilor până la 30 de minute pe zi sau chiar mai mult.

Acest lucru va facilita stabilirea și adaptarea rutinei.

Bărbat care meditează
Ar trebui să abordezi lucrurile pas cu pas, astfel încât timpul pe care îl petreci meditând să crească progresiv.

Sfaturi suplimentare pentru a medita cu succes

Sfaturile de mai sus te vor ajuta cu siguranță să meditezi. Dacă le iei în considerare, vei dobândi obiceiul de a medita fără dificultăți majore. De asemenea, îți recomandăm următoarele:

  • Caută un ghid: în mod ideal, ar trebui să ai un profesor cu experiență și cunoștințe în arta meditației. Dacă nu ai acces la nimeni de genul acesta, poți apela și la cărți sau texte care au fost create pentru a instrui și a însoți oamenii în această experiență.
  • Fii perseverent/ă: meditează continuu, zilnic. Totuși, nu este întotdeauna ușor, deoarece apare rezistența, atât externă (muncă, teme, călătorii), cât și internă (oboseală, lipsă de curaj). Îți recomandăm să depășești toate aceste obstacole și să încerci întotdeauna să meditezi câteva minute pe zi.
  • Meditează independent de starea de spirit: continuitatea meditației nu ar trebui să depindă de starea de spirit din momentul respectiv. Nu contează dacă practica este plăcută sau nu; ceea ce contează este că perseverezi.
  • Evită să-ți stabilești obiective și repere: este normal să vrei să vezi beneficiile meditației cât mai curând posibil, dar nerăbdarea este puternic descurajată de experți. Graba și meditația merg în direcții opuse. Dacă vrei să vezi o transformare profundă, atunci trebuie să acorzi timp meditației.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.