Semințele de chia în sarcină: beneficii - Doza de Sănătate
 

Semințele de chia în sarcină: beneficii

Unul dintre alimentele la modă sunt semințele de chia. Sunt foarte hrănitoare și pot chiar trata unele afecțiuni. Să vedem care este utilitatea acestora în sarcină!
Semințele de chia în sarcină: beneficii
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sarcina este un moment delicat, iar viitoarele mame ar trebui să mănânce toate alimentele hrănitoare disponibile. Semințele de chia în sarcină sunt benefice dacă sunt consumate cu moderație. Pot avea însă și unele efecte negative.

Pot fi consumate măcinate sau întregi și adăugate în orice tip de rețetă. La fel ca multe alimente, acestea pot provoca reacții alergice și probleme digestive. Mai jos, vom detalia utilizarea, avantajele și alte recomandări în ceea privește semințele de chia în sarcină.

Ce sunt semințele de chia?

Această hrană valoroasă sub forma unui mic bob negru este originară din Mexic și Guatemala. Acolo face parte din tradițiile alimentare și medicinale de mai bine de 5000 de ani. Astăzi, este un produs tot mai prezent în multe colțuri ale lumii.

Este o sămânță oleaginoasă, caracterizată de prezența acizilor grași polinesaturați (în principal omega 3 și omega 6). De asemenea, oferă proteine, fibre alimentare, vitamine, minerale (calciu, fosfor și mangan) și antioxidanți.

Semințele de chia în sarcină: beneficii

În perioada sarcinii, este important să fiți atente la dietă. Unii nutrienți sunt necesari în cantități mai mari pentru a asigura dezvoltarea fătului și pentru a evita problemele de sănătate ale mamei. În plus, unele neplăceri minore, cum ar fi constipația, pot fi rezolvate sau ameliorate cu sfaturi alimentare simple. Să vedem în detaliu ce pot face semințele de chia!

Îmbunătățesc constipația

Semințele de chia oferă o cantitate mare de fibre solubile. Acest lucru este pozitiv atunci când există dificultăți în mișcările intestinului, deoarece cresc volumul scaunului și facilitează procesul de expulzare a acestuia.

Previn apariția anemiei

Deficitul de fier este o tulburare frecventă la femeile însărcinate. Este mai probabil să apară dacă nivelul acestui mineral în organism este scăzut și înainte de concepție. În plus, atunci când există deja anemie, aceasta este agravată de modificările circulatorii din sarcină. Deci, este important să aveți un aport adecvat de fier în această perioadă în care nevoile cresc.

Semințele de chia contribuie la acoperirea cerinței de fier din sarcină, deși nu este unul dintre cele mai cunoscute alimente, cum ar fi carnea sau leguminoasele. Trebuie remarcat faptul că firul din semințele de chia are o absorbție similară cu cea a sulfatului feros.

Lingură cu semințe de chia
Semințele de chia sunt un aliment foarte util, chiar și în timpul sarcinii.

Consolidează oasele

În afară de fier, un alt mineral cheie în timpul sarcinii este calciul. Pe de o parte, ajută la prevenirea efectelor adverse asupra mamei, cum ar fi riscul de osteoporoză și preeclampsie. Pe de altă parte, asigură o bună creștere și dezvoltare fetală.

După cum subliniază Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie, femeile cu vârsta peste 19 ani au nevoie de 1.000 de miligrame din acest mineral zilnic. Două linguri de desert cu semințe de chia acoperă 20% din această valoare, oferind aproape 200 de miligrame de calciu.

Ține sub control nivelul de zahăr

Valorile ridicate ale glicemiei au efecte negative asupra sănătății. Unul dintre ele este riscul de a dezvolta diabet de tip 2. În cazul specific al femeilor însărcinate, acesta reprezintă un dezavantaj pentru bebeluș și mamă, deoarece prezența sa în timpul sarcinii este asociată cu un risc mai mare de defecte la făt și de supraponderalitate.

Aportul de semințe de chia poate ajuta la reglarea glicemiei. Consumul a 25 de grame pe zi este benefic în reducerea nivelului de glucoză de după masă.

Oferă acizi grași omega 3

Acest tip de acid gras polinesaturat este crucial pentru o bună dezvoltare a sarcinii și a fătului. Sursa principal este peștele oceanic. În plus, unele alimente vegetale oferă un precursor: acidul alfa linolenic (ALA).

Deși este important să știm că semințele de chia în timpul sarcinii nu sunt singura sursă de omega 3, ele nu trebuie neglijate. Acest lucru se datorează faptului că organismului îi este greu să transforme ALA în forme utile. Aceste variante active sunt responsabile de beneficiile acizilor grași polinesaturați în sarcină.

Cum puteți mânca semințele de chia în sarcină?

Semințele de chia se găsesc într-un număr mare de alimente și preparate: sticksuri, batoane de cereale, fursecuri, pâine, paste, etc. Cu toate acestea, recomandarea principală este să le consumați în forma lor naturală.

Pentru a face acest lucru, cea mai bună opțiune este să le cumpărați zdrobite sau să le măcinați acasă cu un dispozitiv adecvat. Acesta este modul în care organismul profită de toți nutrienții din semințe. Odată măcinate, acestea se adaugă în diferite preparate. Câteva idei pentru a le încorpora în alimente sunt următoarele:

  • În iaurt sau cremă de brânză.
  • Într-un smoothie de fructe cu iaurt, lapte sau o băutură vegetală.
  • Ca ingredient în müsli sau cereale pentru micul dejun.
  • Într-o cremă de legume.
  • Presărate deasupra în salate sau preparate din legume.

Consumul de chia are efecte secundare în timpul sarcinii?

Femeie care consumă semințele de chia în sarcină

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară a evaluat utilizarea semințelor de chia. În urma introducerii lor pe piața europeană în 2010, niciun stat membru nu a observat situații care ar putea pune consumatorii în pericol. Deci, ca regulă generală, consumul de chia este sigur pentru majoritatea oamenilor.

Se evidențiază posibilitatea unei reacții alergice. Trebuie să fiți atente la prima consumare. În unele ocazii, alergia apare prin reacția încrucișată cu susan și arahide. În plus, consumul excesiv are unele dintre aceste simptome:

  • Excesul de fibre poate provoca dureri gastrice, flatulență și chiar diaree.
  • Semințele se extind în contact cu lichidul. Ocazional, aceasta poate deveni o problemă serioasă. Din acest motiv, este important să urmați recomandările de consum: înmuiați-le cu aproximativ 15 minute înainte sau puneți-le în diverse preparate.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agencia Europea de Seguridad Alimentaria. Safety of chia seeds (Salvia hispanica L.) as a novel food for extended uses pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal. Abril 2019. 17(4).
  • Ayaz A, et al.Chia seed (Salvia Hispanica L.) added yogurt reduces short-term food intake and increases satiety: randomised controlled trial. Nutrition Research and Practice. Septiembre 2017.11(5):412-418.
  • Martínez Sánchez, Lina María, et al. “La anemia fisiológica frente a la patológica en el embarazo.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.2 (2018): 1-12.
  • Grancieri M, et al. Chia Seed (Salvia hispanica L.) as a Source of Proteins and Bioactive Peptides with Health Benefits: A Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. Marzo 2019. 18(2):480-499.
  • Middleton  P, et al. Omega‐3 fatty acid addition during pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018. Noviembre 2018. Issue 11. Art. No.: CD003402.
  • Muktabhant  B, et al. Diet or exercise, or both, for preventing excessive weight gain in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 6. Art. No.: CD007145.
  • Ullah R,  et al. Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology. Octubre 2016.53(4):1750-1758.
  • Vuksan V, et al. Reduction in postprandial glucose excursion and prolongation of satiety: possible explanation of the long-term effects of whole grain Salba (Salvia Hispanica L.). European Journal of Clinical Nutrition. Abril 2010.64(4):436-8

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.