Educația la domiciliu sau homeschooling: ce ar trebui să știți
Homeschooling sau educația la domiciliu este o nouă tendință care, după cum sugerează și numele, are de-a face cu pregătirea copiilor acasă. Aceasta este o alternativă în curs de dezvoltare, care se confruntă cu bariere legale pentru a deveni realitate.
Această tendință a apărut în Statele Unite în anii ’70. A fost promovată de educatorul și scriitorul John Holt, care a pus sub semnul întrebării eficiența școlii tradiționale. Moda educației la domiciliu s-a extins ulterior în Europa și în alte țări.
Odată cu criza din 2020 pe planetă, educația la domiciliu a devenit tot mai populară. Deși nu este o poziție majoritară, totul indică faptul că este o mișcare în plină dezvoltare.
Educația la domiciliu sau homeschooling
Homeschooling sau educația la domiciliu este o opțiune educațională la domiciliu, în afara sistemului educațional tradițional. Părinții folosesc propria metodologie de predare.
Această mișcare a avut la bază chestiuni morale și religioase. Unele familii de confesiuni specifice sau cu convingeri particulare considerau că școala tradițională nu promovează valorile familiei sau ale comunității lor. Din acest motiv, au obţinut, chiar şi prin mijloace legale, dreptul de a-şi educa copiii acasă.
Mulți dintre apărătorii acestui curent cred că vârsta indicată pentru ca minorul să meargă la școală este de 16 ani. La această vârstă a primit deja acasă niște baze care, în opinia celor care optează pentru această alternativă, îi oferă mai multe criterii pentru a evalua realitatea.
Nu există o modalitate specifică de a implementa educația la domiciliu. Părinții decid cum vor preda. Uneori aleg un sistem adaptat intereselor si ritmului copilului; alteori folosesc standarde educaționale clasice.
Descoperiți: Prima zi de școală: 7 greșeli ale părinților
Educația la domiciliu: caracteristici și beneficii
Educația la domiciliu este un angajament pentru educația personalizată. În general, promovează autonomia copiilor în procesul lor de formare. Este o alternativă care încearcă să pună un accent mai mare pe valori. Obiectivul nu este doar de a stimula funcțiile cognitive, ci și de a forma oameni buni. Promotorii acestui curent susțin dragostea pentru cunoaștere.
Copiii educați acasă reușesc să creeze legături mai strânse cu familiile lor. În multe cazuri, este o practică ce aduce beneficii întregului nucleu familial. Desigur, necesită o mare dăruire din partea părinților.
Cum se realizează educația la domiciliu?
Pentru părinți, educația la domiciliu este o mare provocare. Aceștia trebuie să organizeze lucrurile în așa fel încât viața de acasă să nu afecteze învățarea și invers. Cea mai mare dificultate constă în crearea condițiilor ideale pentru ca procesul să fie eficient. Aspectele care trebuie avute în vedere pentru implementarea acestei modalități de învățare sunt următoarele:
O rutină strictă
Rutinele oferă ordine, dar și siguranță și încredere. Este foarte important să stabiliți obiceiuri zilnice și să structurați timpul în funcție de activitățile care trebuie desfășurate. Unele dintre acțiunile care facilitează procesul sunt următoarele:
- Creați un calendar săptămânal care să fie vizibil și clar pentru copii.
- Încercați să rămâneți în ton cu calendarul școlar normal al orașului sau țării, pe cât posibil.
- Planificați întregul an școlar de la început.
- Alocați timp pentru odihnă.
Este important de menționat faptul că unele familii decid să nu aibă rutine sau să le facă foarte flexibile. Acest lucru este permis atât timp cât scopul final este atins la timp.
Structura de predare
Indiferent de metodologia adoptată, planificarea lecțiilor și predarea acestora urmând criteriile pedagogice sunt aspecte esențiale. În mod ideal, lecțiile trebuie adaptate nevoilor, posibilităților și intereselor copiilor.
Conținut distractiv
Cel mai indicat este să găsiți mijloace interesante și distractive de predare. Educația la domiciliu este mai flexibilă din acest punct de vedere, deoarece nu este nevoie să controlați o clasă întreagă de elevi cu nevoi diferite.
Organizare
Una dintre cheile educației la domiciliu este organizarea. Dacă nu există suficientă ordine, atât în idei, cât și în metode și în desfășurarea activităților, există riscul ca cei mici să fie derutați. De asemenea, își pot pierde motivația.
Materia și planificarea
Unul dintre aspectele cruciale în educația la domiciliu este materia și ordinea de predare. Este necesar să aveți un plan. Acesta include materia care trebuie predată, metodologia, obiectivele în dezvoltarea abilităților și evaluarea procesului.
Țineți cont de următoare aspecte:
- Stabilirea obiectivelor. Aceasta include un obiectiv general al educației, precum și obiective specifice pentru fiecare materie care urmează să fie predată. Răspundeți la întrebarea: ce trebuie să știe copilul?
- Subiectele. Este necesar să definiți disciplinele pe care le veți preda. Cel mai bine este ca acestea să corespundă cu ceea ce ceilalți copii învață în școala tradițională.
- Subdivizarea materiilor. Fiecare materie are un anumit conținut. Ordonați conținutul în funcție de complexitate, crescând progresiv gradul de dificultate.
- Stabilirea ciclurilor. Orice materie trebuie organizată în cicluri, care se termină prin evaluări.
- Alegerea instrumentelor și materialelor. Identificați cărțile, videoclipurile, jocurile și alte activități pe care le veți folosi pentru predare.
- Planul de evaluare. Este necesar să evaluați periodic procesul pentru a verifica dacă obiectivele au fost atinse sau nu.
O mare problemă este reprezentată de laboratoare, care cu greu pot fi amenajate acasă.
Stabiliți dacă educația la domiciliu se potrivește nevoilor familiei
Educația la domiciliu sau homeschooling-ul este o abordare controversată care în majoritatea țărilor nu este reglementată. Mulți experți consideră că privarea copiilor de interacțiunea cu colegii la școală este contraproductivă pentru dezvoltarea lor psihosocială.
O alternativă la homeschooling este educația „hibridă”. Aceasta combină mersul la școală cu pregătirea la domiciliu. Este o perspectivă mai flexibilă în care copilul poate beneficia de ambele forme de educație.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Zúñiga Meléndez, A., Leiton de Sulia, R., & Naranjo Rodríguez, J. A. (2014). Del sistema educativo tradicional hacia la formación por competencias: Una mirada a los procesos de enseñanza aprendizaje de las ciencias en la educación secundaria de Mendoza Argentina y San José de Costa Rica.
- Pérez Guerrero, J., & Ahedo Ruiz, J. (2020). La educación personalizada según García Hoz. Revista complutense de educación.
- Avalos-Obregón, M. L., Avalos-Obregón, M. D., & del Pozo, F. C. (2018). Homeschooling una alternativa en educación. Polo del conocimiento, 3(10), 205-222.