7 efecte ale unei mame narcisiste asupra copiilor ei - Doza de Sănătate
 

7 efecte ale unei mame narcisiste asupra copiilor ei

Dacă ai o mamă narcisistă, atunci când ajungi la maturitate nu ești capabil să ai grijă de tine însuți și încerci permanent să satisfaci nevoile celor din jur, punându-te pe tine pe locul doi. 
7 efecte ale unei mame narcisiste asupra copiilor ei
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Părinții noștri sunt un simbol al autorității. În același timp, aceștia sunt modele de viață pentru noi și primul nostru contact cu societatea. Din păcate, unii părinți nu sunt cel mai bun exemplu pentru copiii lor, provocându-le multe probleme emoționale. În acest articol vom vorbi despre principalele efecte ale unei mame narcisiste asupra copiilor ei.

Dacă recunoști în mama ta un comportament de acest gen, este important să cunoști posibilele sale efecte asupra stării tale psihice, astfel încât să poți lua măsuri și să eviți problemele emoționale severe.

Prin ce se caracterizează o mamă narcisistă?

Înainte de a prezenta posibilele efecte ale unei mame narcisiste asupra copiilor ei, este important să înțelegem prin ce se caracterizează acest comportament.

În primul rând, oamenii narcisiști se iubesc pe ei înșiși în mod excesiv. Prin urmare, aceștia cer multă atenție din partea celor din jur. Evident, această nevoie este greu de satisfăcut.

Chiar dacă exigența unei mame narcisiste poate asigura reușita în viață a ei și a copiilor ei, urmările la nivel emoțional sunt foarte severe.

Să vedem care sunt cele șapte efecte ale unei mame narcisiste asupra copiilor.

1. Copiii cu mame narcisiste uită de propriile lor nevoi și dorințe

Efecte ale unei mame narcisiste în copilărie și la maturitate

O persoană narcisistă are întotdeauna nevoie de atenție, este arogantă și îi manipulează pe ceilalți deoarece consideră că merită tot ce este mai bun.

În contextul familial, unul dintre principalele efecte ale unei mame narcisiste asupra copiilor este faptul că aceștia simt mereu nevoia de a-i face pe plac.

Copiii mamelor narcisiste nu se percep pe ei înșiși ca indivizi cu nevoi și dorințe proprii. În general, aceștia sunt o reflexie a dorințelor mamei și fac doar ceea ce li se spune.

Când își ating obiectivele impuse, mama îi laudă, astfel încât copiii încearcă mereu să obțină această recompensă. Drept urmare, atunci când ajung la maturitate, acești indivizi nu au conștiința propriului spațiu și încearcă mereu să satisfacă mai întâi nevoile celor din jur și abia apoi pe ale lor.

2. Stimă de sine scăzută

Stima de sine scăzută printre posibilele efecte ale unei mame narcisiste

Copiii cu mame narcisiste primesc atenție din partea acestora doar atunci când vor ceva de la ei. Problema este că aceste femei sunt atât de exigente, încât este foarte greu să te ridici la înălțimea așteptărilor lor.

Drept urmare, mama narcisistă transmite semne și mesaje copilului pentru a-i da de înțeles că nu este suficient de bun. Astfel, acesta din urmă ajunge să se simtă mereu incompetent, incapabil, este cuprins de neliniște și are o stimă de sine scăzută.

3. Îți vine greu să te iubești așa cum ești

Efecte ale unei mame narcisiste precum lipsa dragostei de sine

Când mama ta narcisistă te face să simți că nu ești îndeajuns de bun, îți vine greu să te accepți și să te iubești așa cum ești.

Cu toții descoperim lucruri care nu ne plac la noi înșine și pe care am dori să le schimbăm. Însă oamenii care au crescut într-un mediu echilibrat găsesc întotdeauna și aspecte pozitive la propria persoană.

Unul dintre posibilele efecte ale unei mame narcisiste este neputința copilului de a găsi ceva care să îi placă la el însuși. Chiar dacă își atinge obiectivele sau are reușite mărețe, acesta nu simte niciodată că este de ajuns.

4. Te simți mai degrabă un „camarad” decât fiul sau fiica mamei narcisiste

Efecte ale unei mame narcisiste precum asumarea unor responsabilități

Viața unui copil cu o mamă narcisistă se învârte în jurul problemelor, al nevoilor și al fericirii acesteia. El/ea devine sprijinul emoțional al părintelui și se implică în situații la care nu ar trebui să participe.

Copiii cu mame narcisiste își asumă atât de multe responsabilități, încât devin mai degrabă camarazi ai mamei. Aceștia simt că și-au petrecut întreaga viață rezolvând problemele ei. Desigur, în acest fel cei mici pot învăța să rezolve probleme și să fie independenți. Însă această responsabilitate poate deveni o povară care îi împiedică să aibă încredere în cei din jur.

5. O gândire negativă

Gândirea negativă pe lista de efecte ale unei mame narcisiste

Când crești cu o mamă narcisistă, ești bombardat mereu cu mesaje negative. Astfel, copil fiind, înveți să fii foarte autocritic și să îți adresezi singur cuvinte dure.

Se creează un efect de oglindă. Capeți aceeași perspectivă asupra vieții ca a mamei tale și, fiindcă ți s-a vorbit urât, îți transmiți singur aceleași mesaje negative

6. Înveți să îți ascunzi adevărata fire

Copiii cu mame narcisiste învață să ascundă o parte a firii lor pentru a arăta ceea ce părintele vrea să vadă. În timp, tendința de a te „renega” sau de a te ascunde devine o obișnuință.

Ajunși la maturitate, acești indivizi întâmpină dificultăți în procesul autocunoașterii. Le vine greu să își identifice propriile dorințe și așteptări de la viață și de la oameni.

7. Te sabotezi singur

Efecte ale unei mame narcisiste precum o percepție de sine greșită

Din partea mamei narcisiste primești întotdeauna mesajul că nu ești îndeajuns de bun. Astfel, în orice situație, te aștepți la ce este mai rău.

Ca adult, eviți să te implici emoțional pentru a te proteja cât mai mult. De exemplu, din cauza fricii de abandon, eviți să te îndrăgostești. În acest fel, se creează un cerc vicios care îți provoacă mai multă anxietate și nesiguranță.

Cum să eviți neplăcutele efecte ale unei mame narcisiste?

O relație de acest gen poate cauza daune psihologice cu un impact puternic asupra vieții tale. Dacă ai o mamă narcisistă, cere ajutorul sau sfatul unui specialist. Acesta te poate ajuta să elimini efectele mesajelor negative primite și să duci o viață mai împlinită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.