Importanța notelor la școală: ghid pentru părinți - Doza de Sănătate
 

Importanța notelor la școală: ghid pentru părinți

Notele școlare sunt sinonime cu stresul pentru mulți părinți și copii. Ajutarea și încurajarea copiilor pentru a învăța și punerea întrebărilor și găsirea răspunsurilor potrivite pot reprezenta formula obținerii succesului.
Importanța notelor la școală: ghid pentru părinți

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Imediat cei copiii încep să meargă la școală, mulți dintre ei încep să-și facă griji în privința notelor pe care le obțin. Atunci când vezi carnetul de note al copilului tău, te poți bucura nespus sau poți avea parte de dezamăgiri frustrante. Care este de fapt importanța notelor la școală?

De obicei, părinții iau foarte în serios notele copiilor lor, ca și cum acestea ar reprezenta o evaluare a abilității lor de creștere a celor mici. Însă aceștia nu realizează că importanța notelor la școală nu este atât de mare. Notele reprezintă numai o evaluare a memorării unui anumit conținut academic.

Notele școlare depind de foarte multe circumstanțe. Prin urmare, acestea nu indică neapărat abilitatea copilului tău de a învăța sau de a avea succes în viitor. Notele le indică anumite lucruri părinților, asupra cărora aceștia pot interveni fără a se îngrijora excesiv sau a-și face copiii să sufere.

Ce trebuie să știe părinții despre importanța notelor la școală

Importanța notelor la școală pentru un copil

Notele reprezintă un scor circumstanțial. Acestea sunt obținute în urma unor teste pe care toți copiii le susțin. Însă aceste teste nu țin cont de nivelul lor de maturitate, de interese sau de stilul de învățare al fiecărui copil.

În plus, nu demonstrează întotdeauna efortul depus de un copil pentru a le obține. Un 10 poate fi obținut uneori fără efort, în timp ce alți copii învață foarte mult pentru a obține o notă mai mică.

Deși este necesar să nu supraestimăm importanța notelor la școală, carnetele de note le pot dezvălui părinților care sunt interesele copiilor lor. Pentru unii copii, matematica sau biologia sunt materii foarte ușoare. În timp ce alții sunt pasionați de limba română, de o limbă străină sau chiar de educația fizică.

În orice caz, este important să știi că a obține o medie de trecere nu este sinonim cu a învăța. Adevărul pe care sistemul educațional îl ascunde este faptul că acesta îi face pe copii să obțină note de trecere, fără a garanta că aceștia au învățat într-adevăr ceva.

O notă mică sau sub minimul de trecere nu definește neapărat un copil. Aceasta nu poate fi folosită pentru a-l caracteriza, a-i pune o etichetă sau a-i stabili valoarea ca persoană. Și mai ales, notele mici nu pot fi folosite pentru a-i speria sau pedepsi pe copii.

Cum ar putea părinții să-și ajute copiii?

1. Privește dincolo de notă

Părinții nu trebuie să se ghideze după o anumită notă, ci să evalueze în mod obiectiv efortul depus pentru obținerea acesteia. Acesta este cel mai sănătos mod de a privi un carnet de note și de a-ți motiva copilul să continue să depună efort pentru a-și atinge scopurile.

2. Motivează efortul zilnic al copilului

Părinții nu trebuie să aștepte să primească rezultatul unui test pentru a-l felicita pe cel mic. Recunoaște-i efortul depus pentru studiul de zi cu zi.

Dacă cel mic nu s-a descurcat bine la școală într-o anumită zi, părinții trebuie să analizeze ce au făcut aceștia înainte pentru a putea descoperi metodele care ar putea îmbunătăți situația. Motivează-ți copilul pentru a-și îndeplini sarcinile corect și în timp util.

3. Creează un program de studiu pentru copilul tău

Organizează dinainte activitățile copilului tău pentru a nu intra niciodată în criză de timp. Studiul și temele trebuie să aibă întotdeauna prioritate. Ajută-ți copilul să facă rost de toate materialele de care are nevoie pentru a putea studia și a duce la bun sfârșit proiectele în care este implicat.

De asemenea, la finalul fiecărei zile, verifică dacă cel mic și-a îndeplinit cu succes toate sarcinile.

4. Lasă-l singur pentru a putea studia în liniște și a-și face temele

Părinți care explică celui mic importanța notelor la școală

Pentru ca cei mici să obțină note mai bune, trebuie să le creezi un mediu propice pentru a putea studia în liniște. Amenajează un spațiu special în care copiii să poată învăța și rezolva temele. Nu permite niciunui stimul să-i deranjeze, cum ar fi televizorul, jucăriile sau dispozitivele electronice.

Dacă nu vă aflați acasă, ai grijă ce micuții tăi să aibă parte de un mediu sănătos pentru studiu. De asemenea, asigură-te că aceștia se pot odihni în mod corespunzător la finalul zilei. Unii copii au nevoie și de o oră de somn după-amiaza.

5. Contactează cât mai des învățătorul sau profesorii

Menține o comunicare constantă cu toți dascălii copilului tău. Împreună trebuie să evaluați materia pe care copilul tău trebuie să o recapituleze, metodele de studiu cele mai potrivite și mijloacele de îmbunătățire a performanțelor sale.

Dacă cel mic are nevoie de o aprofundare în particular a studiului, nu ezita să îl duci la meditații. Cel mai bine ar fi ca acest lucru să se întâmple cu profesorul de la clasă.

6. Nu îți amenința copilul, nici nu-i promite lucruri

Ajutarea copilului nu înseamnă să-i promiți că va primi cadouri sau o răsplată de orice fel atunci când va obține rezultate bune la școală reflectate prin note mari. În schimb, trebuie să-i oferi copilului cuvinte de încurajare și felicitări.

De asemenea, nu-ți amenința copilul și nu-i promite lucruri pe care oricum nu ai de gând să i le oferi.

7. Evită să-ți obligi copilul să obțină anumite note

Explică-i clar copilului care sunt așteptările tale în ceea ce-l privește. Încurajează-l să fie cel mai bun în ceea ce face, însă nu-l obliga niciodată să obțină anumite rezultate.

De asemenea, fă-l să înțeleagă că nerespectarea programului stabilit sau a metodelor de studiu va avea consecințe în ceea ce privește notele obținute.

8. Ajută-l să-și mențină în ordine materialele de studiu

Cu ajutorul acestei metode, copilul se va simți mereu mai bine pregătit, deoarece va avea de parcurs totul în etape mărunte, pe măsura capacității sale.

9. Lucrează împreună cu copilul tău pentru a trece peste anumite subiecte

Întocmește o listă cu ceea ce trebuie corectat sau aprofundat și decideți împreună asupra cărui subiect să vă concentrați la un moment dat. Acest lucru îl va ajuta pe cel mic să își atingă obiectivele fără a fi epuizat sau frustrat.

Stabilește care sunt prioritățile și concentrați-vă strict asupra lor. Apoi, mergeți mai departe la următorul subiect și tot așa, până când va ajunge să stăpânească toată materia. Nu uita că totul se învață treptat.

Ce să faci dacă copilul tău nu se descurcă la școală?

Copil certat pentru note proaste
  • Identifică motivul. Contactează învățătorul sau profesorul pentru a afla punctul său de vedere și stabiliți împreună un plan de studiu personalizat în funcție de nivelul cunoștințelor copilului. Dacă motivul pentru care copilul are performanțe scăzute la școală este lipsa interesului și a efortului, trebuie să-i fii alături zilnic și să-l motivezi pentru a-și duce la bun sfârșit îndatoririle.
  • Vorbește calm cu copilul tău. Încearcă să înțelegi de ce a dat greș. Explică-i și care este importanța notelor la școală. Experimentează metode noi de învățare care presupun ca acesta să fie mai activ și mai implicat.
  • Evită să țipi la copil și să-l cerți. Un astfel de comportament nu va îmbunătăți performanțele copilului tău. Din contră, trebuie să te comporți calm și să afli care este cauza pentru care acesta a luat o notă mică.
  • Amintește-i ce înseamnă a fi responsabil. Notele obținute sunt produsul efortului pe care l-a depus și dedicării față de studiu. Nu-i permite copilului să-ți ofere scuze false: nu este vina profesorului și nici a colegilor care nu-l lasă să se concentreze.
  • Evită să-l compari cu alți copii din aceeași clasă sau cu frații lui. Fiecare copil este unic și are propriile sale calități și defecte.
  • Evită să transformi activitatea de studiu într-o pedeapsă. Acest lucru va genera o serie de sentimente negative asociate cu activitatea de învățare și o va asocia cu ceva rău sau plictisitor.

Recomandări finale

Mersul la școală reprezintă o etapă importantă în formarea oricărui copil, iar notele reprezintă parte a acestui proces. Încurajează-ți copilul să treacă cu bine peste dificultăți. Aceasta este cea mai bună lecție când vine vorba de adaptarea acestuia la provocările prezentate de sistemul educațional.

Dacă după schimbarea metodelor de învățare notele copilului nu se îmbunătățesc, încearcă să descoperi dacă acesta are o dizabilitate în ceea ce privește învățarea. Pentru a afla acest lucru, mergi cu cel mic la un specialist. Profesorii nu sunt în măsură să evalueze acest aspect atât de sensibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Navas, L., Maicas, G. S., & Germán, M. A. S. (2003). Predicción de las calificaciones de los estudiantes: la capacidad explicativa de la inteligencia general y de la motivación. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología56(2), 225-237. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=760681
  • Roth, C. (2011). The Entrepreneur Equation: Evaluating the Realities, Risks, and Rewards of Having Your Own Business. BenBella Books. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=UVrcWxnFHP0C&oi=fnd&pg=PR9&dq=The+Entrepreneur+Equation:+Evaluating+the+Realities,+Risks,+and+Rewards+of+Having+Your+Own+Business&ots=U8pACbFoMJ&sig=TOb5KSgHosRBZRMnWPwcmSAaTJo#v=onepage&q=The%20Entrepreneur%20Equation%3A%20Evaluating%20the%20Realities%2C%20Risks%2C%20and%20Rewards%20of%20Having%20Your%20Own%20Business&f=false

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.