Copiii sunt reflexia părinților - mit sau adevăr? - Doza de Sănătate
 

Copiii sunt reflexia părinților - mit sau adevăr?

Este foarte important să fii clar și concis cu copiii tăi. Ei sunt reflexia, iar noi - oglinda. Țelul nostru este de a fi un exemplu bun de urmat. 
Copiii sunt reflexia părinților - mit sau adevăr?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cu siguranță ai auzit de multe ori „copiii sunt reflexia părinților”. Și, la urma urmelor, poate că este adevărat, copiii sunt ca niște bureței magici care absorb instantaneu tot ce văd și aud. Din acest motiv, este deosebit de important ca tot ceea ce se întâmplă acasă să fie spre buna educație a celor mici.

A fi părinte este o adevărată provocare. Trebuie să îți împarți timpul în mod eficient și să ai grijă ceea ce spui și ce faci. Copiii sunt deosebit de vigilenți, observă și imită tot ce văd, chiar dacă nu îți dai mereu seama. Și tot ce vor este să fie ca tine. Este de o importanță vitală pentru viitorul lor să fii un bun exemplu, să-i înveți bunele maniere și să le insufli principii solide.

Faptul că tinerii seamănă atât de mult în comportament cu părinții poate fi un motiv de îngrijorare pentru mulți. Copiii îți imită gesturile, acțiunile, stilul de a vorbi, chiar și modul de a interacționa cu cei din jur. Iar acest lucru se întâmplă datorită legăturii emoționale dintre părinți și copii.

Copiii sunt reflexia părinților, așadar ce putem face pentru a fi un bun exemplu?

1. Crează o atmosferă plină de încredere și comunică deschis

Copiii sunt reflexia părinților într-o familie fericită

Comunicarea este esențială în familie. Acesta crează o atmosferă plină de încredere, care ajută la dezvoltarea adevăratelor valori și a încrederii în sine. Astfel se consolidează și legăturile dintre membrii familiei și relațiile bazate pe sinceritate și încredere.

2. Trăiește sănătos

Deja știi, copiii sunt reflexia părinților. Dacă vrei ca micuții tăi să facă alegerile corecte, trebuie să vadă acest lucru mai întâi la tine. Dacă vrei să fie adepții exercițiilor fizice și să mănânce legumele din farfurie, arată-le că acestea sunt lucruri bune care aduc o mulțime de avantaje.

Și, cum faptele vorbesc mai mult decât cuvintele, nu mai sta pe gânduri și aplică tot ceea ce spui. Nu este suficient să le explici ce este bine. Este ideal să faceți împreună acele lucruri care ai vrea să devină obișnuință.

3. Nu mai țipa

Mamă țipând la copil

Este destul de dificil să fii calm mereu și să-ți îndeplinești îndatoririle în mod exemplar. Totuși, oricât ai fi de stresat și  obosit, nu țipa la copiii tăi sau la oricare alt membru al familiei.

Dacă cedezi și dai frâu frustrărilor, copilul tău va înțelege că acesta este un comportament acceptat și permis. Iar dacă îl vei corecta, îți poate spune oricând că la fel faci și tu.

4. Încurajează sinceritatea

Dacă vrei ca cei mici să fie sinceri și să-ți spună mereu adevărul, atunci la fel trebuie să procedezi și tu. Fără scuze, respectă-ți promisiunile. Acest lucru îi va învăța ce este onestitatea. În plus, îi va învăța cum să-și asume anumite responsabilități.

5. Nu recurge la violență

Din păcate, copiii sunt reflexia părinților și în ceea ce privește comportamentele neadecvate.  Cei mici învață cel mai repede proastele obiceiuri. Nu folosi violența ca metodă de învățare și corecție. Dacă au făcut ceva greșit, explică-le de ce nu este bine și care este varianta corectă.

Nu îi lovi, cel mai probabil vor evita și ei violența pe viitor. Vor înțelege mult mai bine cum poți rezolva conflictele fără a recurge la acte agresive. Încurajează comunicarea ca modalitate de a rezolva problemele, iar copilul tău va deveni o persoană tolerantă care poate vedea lucrurile din multiple perspective.

6. Respectă și vei fi respectat

Tratează-i bine pe cei din jurul tău, evită judecățile pripite sau etichetarea oamenilor. Astfel, copiii tăi vor vedea valoarea oamenilor din jurul lor și vor înțelege că relațiile de calitate se bazează pe respect.

Dacă îți răspund obraznic, rămâi calm, explică-le frumos că aceasta nu este o modalitate politicoasă de a vorbi și că trebuie să te trateze cu respect. Educă-i cât mai frumos cu putință. Relația care se consolidează între voi ar trebui să se bazeze pe încredere și respect. Clădiți aceste valori împreună.

7. Luptă pentru ce îți dorești

Femeie care explică de ce copiii sunt reflexia părinților

Dacă ești părinte nu înseamnă că trebuie să renunți la vise și aspirații. Poate este ceva mai dificil să-ți duci ideile la bun sfârșit, dar nu este imposibil.

Lucrează în fiecare zi pentru împlinirea idealului tău. Vei fi o persoană realizată și împlinită și un exemplu de putere și devotament pentru toți membrii familiei.

8. Fii fericit

Ești cu adevărat fericit când cei mici îți sunt alături. Arată-le că îi iubești prin mici gesturi de răsfăț, alintări, îmbrățișări și spunându-le cât de mult îi prețuiești. Bucură-te de momentele petrecute împreună și spune-le ce norocos ești cu o familie atât de frumoasă.

Când oferi afecțiune, primești afecțiune. Copiii vor împărtăși cu tine aceste momente de răsfăț. Nu vei fi doar tu fericit, ci și întreaga familie.

9. Nu te teme de greșeli

Femeie tristă care plânge

Cu siguranță vei face și greșeli din când în când, dar poți corecta micile erori de judecată. Acest lucru le va demonstra copiilor curajul de a recunoaște o greșeală și responsabilitatea de a o corecta.

Concluzii

Copiii sunt reflexia părinților, așadar fii o oglindă în care aceștia să se privească cu mândrie și responsabilitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.