Cum să-ți ajuți copilul la cursurile online?
De ceva vreme, educația virtuală a devenit o alternativă interesantă. După criza globală de sănătate produsă de coronavirus, acest tip de predare a devenit obișnuit. Află cum să-ți ajuți copilul la cursurile online!
Copiii de astăzi folosesc cu ușurință noile tehnologii și se bucură de ele. Totuși, acest lucru nu înseamnă că transferul procesului de predare-învățare în lumea virtuală nu reprezintă o provocare pentru aceștia. Pentru a facilita sarcina, părinții pot implementa o serie de strategii.
Beneficiile cursurilor virtuale
Probabil că în ultimele luni ai reușit să vezi ce înseamnă pentru copiii tăi să acceseze educația virtuală. Este bine să menționăm câteva dintre principalele sale beneficii, indiferent dacă educația formală se desfășoară în acest fel sau este folosită pentru a urma cursuri sau ore extracurriculare:
- Cursurile virtuale sunt o alternativă atractivă pentru copii, deoarece noile tehnologii sunt habitatul lor natural. Acest lucru îi poate motiva să participe și să își dezvolte aptitudinile.
- Promovează învățarea tehnologică. Pe lângă faptul că se distrează, minorii dobândesc cunoștințe și fluență în manipularea calculatoarelor și a dispozitivelor electronice.
- Favorizează autonomia și responsabilizarea copiilor, deoarece supravegherea în timpul orelor este mai redusă. Ei sunt cei care trebuie să organizeze, să participe și să rezolve sarcini zi de zi. Deși au ajutorul părinților, sunt mai independenți atunci când vine vorba de asumarea responsabilităților.
- Sporesc concentrarea, mai ales la acei copii care sunt distrași de mediul social stimulant al clasei. A sta singur în propriul tău spațiu te poate ajuta să-ți concentrezi atenția. Pentru alți copii acest lucru poate funcționa exact invers și îi poate determina să fie distrași din cauza lipsei de supraveghere.
Cum să-ți ajuți copilul la cursurile online?
Pentru a-ți ajuta copilul să profite la maxim de orele virtuale și să evite neplăcerile, ia în calcul sfaturile de mai jos!
Spațiu adecvat
Ajută-l să găsească un spațiu potrivit în casă în care să urmeze cursurile. Acesta trebuie să fie luminos și aerisit și să aibă o masă sau un birou suficient de mare pentru a acomoda toate materialele necesare.
În plus, este important să aibă intimitate și izolare față de zgomotele din casă. Preferabil este să nu fie dormitorul copilului, întrucât este de preferat ca acest spațiu să fie rezervat pentru odihnă.
Program și rutină
A urma cursurile virtual nu înseamnă că unele elemente de bază, cum ar fi igiena sau rutina, pot fi neglijate. Să te ridici și să stai la computer în pijamale nu este potrivit. Așadar, asigură-te că cel mic respectă programul obișnuit, că ia micul dejun, că se îmbracă și că face curățenie pe birou înainte de a începe.
Supraveghere și autonomie
În timp ce copilul face școală online, ai grijă să nu fie distras și să nu aibă probleme. Totuși, trebuie să încurajezi o oarecare autonomie. Nu sta mereu lângă el. Încearcă să-l faci să-și asume responsabilitatea pentru îndatoririle și sarcinile sale și, chiar dacă îl ajuți, nu face lucruri în locul lui.
Nu ești profesorul lui, dar îl poți îndruma
În raport cu cele de mai sus, este posibil ca cel mic să aibă probleme la unele materii. Încearcă să-l îndrumi în acest sens, precum și în ceea ce privește utilizarea computerului sau a tabletei. Nu uita că nu ești profesorul lui și că ar trebui să apeleze întotdeauna la profesor pentru întrebări majore.
Timp pentru toate
Deși cursurile se țin online, minorul trebuie să participe la toate materiile. Cu alte cuvinte, trebuie să fie clar că nu poate chiuli. Mai târziu, va avea timp să se joace, să socializeze și să desfășoare alte activități. Familia trebuie să respecte școala online și să nu întrerupă copilul.
Pauze active
Când un copil merge personal la școală, are mici momente de relaxare între ore, în care se poate relaxa și poate socializa cu colegii de clasă.
Este important ca aceste pauze să aibă loc pentru a se hidrata, a mânca ceva sau a face altă activitate. Pauzele active pot fi deosebit de benefice și distractive.
Alte sfaturi pentru a-ți ajuta copilul la cursurile online
Pe lângă recomandările de mai sus, nu uita să ții cont de următoarele aspecte:
- Planificare. Îți poți ajuta copilul să-și amintească sarcinile, termenele limită și temele zilnice, creând împreună un calendar. În acest fel, încurajezi responsabilitatea și autonomia.
- Motivație. Pentru minori, poate fi plictisitor și demotivant să urmeze cursuri în singurătatea căminului, așa că vor avea nevoie de sprijinul, întărirea și încurajarea părinților.
- Monitorizează utilizarea tehnologiei de către copil. Ai grijă să nu folosească telefonul mobil în timpul orelor de curs pentru alte activități.
Pe scurt, a-ți ajuta copilul la cursurile virtuale necesită din partea ta deschidere spre a cunoaște și înțelege acest nou tip de predare. Adaptarea este o muncă a profesorilor, a elevilor și a familiilor. Colaborarea este întotdeauna cea mai bună strategie. Dacă este abordată corect, alternativa online poate fi o soluție excelentă în multe contexte.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Méndez-Giménez, A.(2020). Resultados académicos, cognitivos y físicos de dos estrategias para integrar movimiento en el aula: clases activas y descansos activos. SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias del Deporte, 63-74. https://revistas.um.es/sportk/article/view/412531/278691
- Manasía, N. M., & Aguirre, A. A. Beneficios prácticos del Sistema de Educación Virtual.
- Grover, S., Goyal, S. K., Mehra, A., Sahoo, S., & Goyal, S. (2021). A survey of parents of children attending the online classes during the ongoing COVID-19 pandemic. The Indian Journal of Pediatrics, 88(3), 280-280.