Efectele și riscurile injectării de steroizi anabolizanți
 

Efectele și riscurile injectării de steroizi anabolizanți

Steroizii anabolizanți sunt folosiți fără discernământ de unii sportivi. Descoperiți efectele adverse și riscurile pe care le prezintă pentru sănătate!
Efectele și riscurile injectării de steroizi anabolizanți
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Steroizii androgeni anabolizanți (AAS) sunt un grup de substanțe sintetice care seamănă cu hormonul masculin testosteron. Aceste molecule au particularitatea de a îmbunătăți performanța fizică în diferite moduri. Prin urmare, unii sportivi tind să-i folosească fără discernământ. Care sunt efectele și riscurile injectării de steroizi anabolizanți?

Deși strategia anti-doping se concentrează pe sportivii de înaltă performanță, adevărul este că peste 95% dintre utilizatorii de steroizi anabolizanți sunt amatori.

Care sunt beneficiile steroizilor anabolizanți?

Unul dintre principalele motive pentru care steroizii androgeni anabolizanți (AAS) sunt utilizați este efectul lor anabolic. Sunt capabili să stimuleze producția de proteine, ceea ce duce la creșterea mușchilor.

Utilizarea lor alături de exercițiile fizice promovează dezvoltarea forței fizice și definirea mușchilor. Principalul avantaj este faptul că rezultatele se obțin cu mai puțin efort și mai rapid.

În plus, există mituri în jurul steroizilor anabolizanți care le sporesc popularitatea. Printre acestea se numără faptul că, fiind derivați ai unui hormon masculin, utilizarea la bărbați va crește virilitatea.

Cu toate acestea, se întâmplă invers. Din cauza excesului de hormoni androgeni, secreția hormonală naturală este inhibată, iar libidoul este diminuat.

Riscurile injectării de steroizi anabolizanți

Numărul de adolescenți și adulți tineri care apelează la AAS este alarmant. Mulți dintre ei nu sunt conștienți de efectele nocive ale acestor substanțe, iar acest consum orb a devenit o problemă de sănătate publică.

Riscurile injectării de steroizi anabolizanți la nivel endocrin

În mod similar, supresia hormonală secundară excesului de androgeni duce la hipogonadism. Bărbații care consumă aceste substanțe au o dimensiune testiculară redusă și prezintă modificări ale spermogramei.

O parte din excesul de androgeni este transformată în hormoni feminini (estrogeni) în diferite țesuturi ale corpului. Acest lucru stimulează proliferarea sânilor, o afecțiune cunoscută ca ginecomastie.

La femei, EAA produc efecte virilizante și modificări ale ciclului menstrual. Apar modificări în creșterea părului corporal, hirsutismul asociat cu alopecia masculină devenind evident.

Pot apărea hipertrofia clitorisului, atrofia sânilor și modificări ale tonului vocii (ireversibile). Alte efecte endocrine sunt enumerate mai jos:

  • Sindrom de rezistență la insulină
  • Alterări ale funcției glandei tiroide
  • Hiperprolactinemie
  • Funcție suprarenală afectată

Riscurile injectării de steroizi anabolizanți la nivel cardiovascular

Utilizatorii de EAA au un risc crescut de apariție a unui eveniment coronarian din cauza modificărilor pe care aceste substanțe le produc în sistemul cardiovascular.

Mai exact, aceste substanțe cresc valorile colesterolului rău(LDL), în timp ce scad lipoproteinele cardioprotectoare (HDL). În consecință, există o predispoziție mai mare la ateroscleroză și evenimente tromboembolice.

Steroizii au fost legați de o creștere a retenției de lichide, cu repercusiuni asupra tensiunii arteriale. În mod similar, promovează agregarea trombocitelor și disfuncția endotelială.

Deoarece inima trebuie să suporte sarcini crescute, apare remodelarea mușchiului inimii, ceea ce tinde să ducă la cardiomiopatie. Mecanismele prin care apare această hipertrofie sunt încă investigată.

Tulburări hepatice

Unii steroizi androgeni anabolizanți (AAS) provoacă modificări ale funcției hepatice, care pot fi grave. Aceste efecte sunt mai frecvente atunci când substanțele sunt luate pe cale orală.

Practica obișnuită este de a combina tablete și fiole, ceea ce face relevantă cunoașterea acestor modificări.

Toxicitatea hepatică este evidențiată prin creșterea ușoară a enzimelor hepatice și creșterea valorilor bilirubinei. Prin urmare, pacientul poate avea icter. De fapt, este normal ca acesta să raporteze și mâncărime, stare generală de rău și urină închisă la culoare.

Consumul excesiv de steroizi anabolizanți a fost asociat cu tumori hepatice. Semnele de malignitate trebuie urmărite cu mare atenție.

Insuficiență renală din cauza abuzului de steroizi anabolizanți

Patologia colestatică pe care o prezintă ficatul poate duce la apariția insuficienței renale. Se pare că există o relație între creșterea nivelului de bilirubină și insuficiența renală ulterioară, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege acest mecanism.

Disfuncția rinichilor poate fi atât de gravă, încât se ajunge la dializă.

Medic ce explică riscurile injectării de steroizi anabolizanți

Efectele steroizilor anabolizanți asupra pielii

Pielea este afectată de steroizii androgeni anabolizanți. Apare o hipertrofie a glandelor sebacee, ceea ce crește producția de sebum.

Din cauza acestui mecanism, utilizatorii de EAA dezvoltă dermatită seboreică, o afecțiune în care pielea și părul au un aspect gras. În plus, steroizii favorizează înmulțirea Propionibacterium acnes – bacterii implicate în acnee – și cresc riscul de inflamație și infecție la locul puncției.

Efecte psihiatrice atribuite steroizilor anabolizanți

Există schimbări și în sfera psihiatrică, care sunt adesea subestimate. Este important de subliniat că însuși consumul acestor substanțe este dovada unei modificări subiacente.

Dismorfia musculară experimentată de acești indivizi îi determină să recurgă la abuzul de steroizi într-o încercare disperată de a compensa rapid imaginea corporală percepută despre ei înșiși.

Schimbările de dispoziție sunt frecvente la acest grup de indivizi. Se pare că există o asociere între utilizarea steroizilor anabolizanți și o tendință crescută de agresivitate. Cu toate acestea, relația necesită mai multe cercetări pentru a fi dovedită. S-a observat că utilizatorii acestor suplimente tind să facă abuz și de alte substanțe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Avella, R.; Medellín, J.; Los Esteroides Anabolizantes Androgénicos, Riesgos y Consecuencias; Revista U.D.C.A Actualidad y Divulgación Científica; 15 (Suplemento Olimpismo): 47 – 55; 2012.
  • Rodríguez, J.; Álvarez, A.; Salas, A.; Esteroides Anabólicos: Repercusiones Médicas del Uso Indiscriminado con Fines en la Mejora del Rendimiento Atlético; Revista Médica Sinergia; 5 (7): e531; 2020.
  • González, J.; Uso y Abuso de Esteroides Anabolizantes; Biblid; 26: 185 – 197; 2008.
  • Socas, L.; Efectos Adversos para la Salud Inducidos por los Esteroides Anabolizantes en un Grupo Controlado de Fisicoculturistas; Vector Plus; Artículos: 63 – 77;
  • Pontet, Y.; Calleri, A.; Hernández, N.; Hepatotoxicidad por Esteroides Anabólicos Androgénicos, Reporte de Dos Casos en Uruguay; Anales de la Facultad de Medicina; 5 (2): 116 – 122: 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.