Este bine să folosești un brâu pentru a te antrena?
 

Este bine să folosești un brâu pentru a te antrena?

Deși depinde de rutina aleasă, este important să descoperi beneficiile folosirii unui brâu pentru antrenament. Este un instrument foarte util pentru protejarea coloanei vertebrale.
Este bine să folosești un brâu pentru a te antrena?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Da, este bine să folosești un brâu pentru a te antrena! Trebuie doar să îl utilizezi pe cel potrivit. Brâul te ajuta să-ți îmbunătățești antrenamentul în sala de sport și să-ți protejezi zone cheie ale corpului. Oferă sprijinul corect pentru spate și menține abdomenul plat. Brâul este foarte important pentru a evita accidentările și pentru a putea efectua mișcările în siguranță.

Scopul centurii este de a menține poziția corectă în timp ce te antrenezi și de a împiedica dilatarea abdomenului în timpul exercițiilor. În continuare, vei cunoaște toate caracteristicile, beneficiile și particularitățile brâurilor de antrenament!

Modele de brâu pentru a te antrena

Brâurile sunt realizate dintr-un material elastic care înconjoară talia și pot avea o varietate de dimensiuni, în funcție de cât de înalt este trunchiul tău. Dacă elasticul este dublu, brâul este de foarte bună calitate.

Brâu reductor Tecnomed®

Acesta include benzi elastice reglabile cu o acoperire și un control mai mare. Are un sistem de închidere cu velcro foarte rezistent. Te ajută să îmbunătățești postura prin senzația de micșorare a taliei. Este perfect pentru ridicarea greutăților.

Nu există dovezi științifice care să susțină teoria folosirii unui brâu pentru a reduce grăsimea abdominală în timpul antrenamentului. Nu lăsa termenul „reductor” să te încurce. Folosirea brâului este recomandată pentru a-ți ajuta corpul să execute anumite mișcări cu mai puține riscuri și nu pentru că reprezintă un instrument de slăbit.

Persoană care ridică greutăți
Dacă folosiți o centură la ridicarea halterei, veți oferi stabilitate și siguranță spatelui.

Brâu cu nivel ridicat de compresie Ann Chery®

Are o căptușeală din bumbac în interior care oferă confort și prospețime. La exterior, are căptușeală metalică și, pentru că este din latex, ajuta la susținerea abdomenului, taliei și spatelui. Este ideal pentru exerciții cardiovasculare intense.

Brâu cu efect de saună Abahub®

Acest brâu este potrivit pentru orice fel de exerciții. Oferă izolație termică ce reduce alunecarea. Este realizat din neopren de înaltă calitate.

Brâu cu dublu efect Tagefa®

Această variantă este foarte elastică și rezistentă. Are un design conturat, adică imită silueta. Permite ajustarea confortabilă în jurul taliei. În plus, oferă sprijin șoldurilor și spatelui.

Este folosit pentru alergare, antrenament și dans. Poate fi folosit chiar și în momentele de odihnă.

Brâu lombar

Este modelul ideal pentru exercițiile de tragere, adică cele care presupun apropierea mâinilor de trunchi prin îndoirea coatelor și extinderea umerilor. Te ajută să corectezi leziunile spatelui.

Acest brâu îmbunătățește performanța și previne leziunile lombare, mai ales dacă suferi de hernie de disc. În orice caz, este important să consulți un specialist înainte de a începe antrenamentul.

Cum să porți un brâu pentru a te antrena corect

Beneficiile folosirii unui brâu pentru antrenament

În general, brâul pentru antrenament protejează zonele cheie ale corpului. De asemenea, contribuie și la alte aspecte:

  • Protejează zona lombară sau partea inferioară a spatelui.
  • Funcționează ca suport pentru spate și permite abdomenului să rămână plat.
  • Promovează postura corectă la ridicarea greutăților, având un impact mai mic asupra coloanei vertebrale.
  • Oferă securitate suplimentară dacă decizi să te antrenezi în timp ce te recuperezi după o intervenție chirurgicală sau o leziune.

Nu este nevoie doar de un brâu

După ce ai ales brâul pe care îl vei folosi la antrenament, este esențial să aplici și alte măsuri. O alimentație echilibrată și odihna adecvata vor fi complementele ideale.

Chiar dacă organismul devine mai puternic în timp, este o idee bună să porți centura pentru îndreptări. Este norma să mărești progresiv sarcinile, așa că trebuie să ai grijă de spate.

Dacă mergi la o sală de sport, consultă antrenorul cu privire la brâul potrivit pentru corpul tău. Nu toate au aceeași dimensiune și, dacă nu se potrivesc, nu își vor îndeplini funcția.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Quishpe J. Efectividad del uso de la faja lumbar. Pontificia Universidad Católica de Ecuador: Quito; 2017.
  • Duque D, Cartagena Y. Fajas exteriores. Institución Universitaria Pascual Bravo: Colombia; 2016.
  • Pallarés C. Manual de entrenamiento en suspensión. Primera edición. Barcelona: Editorial Autografía; 2021.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.