Simptomele, cauzele și tratamentul osteofitelor
 

Simptomele, cauzele și tratamentul osteofitelor

Durerile la nivelul articulațiilor pot indica prezența osteofitelor. Radiografia este metoda ideală pentru a le identifica. Cum se tratează?
Simptomele, cauzele și tratamentul osteofitelor
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Bolile osoase afectează milioane de oameni din întreaga lume. Multe sunt rezultatul degenerării și deteriorării suprafețelor articulare și sunt frecvente la pacienții vârstnici. Care sunt simptomele, cauzele și tratamentul osteofitelor?

Osteofitele sunt numite și „pinteni osoși”. Sunt excrescențe osoase sau protuberanțe care se formează pe marginile oaselor, în special la nivelul articulațiilor. Studiile le definesc ca o hiperostoză la locul de ancorare a fibrelor Sharpey, fiind mai frecvente la nivelul coloanei vertebrale.

Aceste proeminențe osoase sunt cauzate de o varietate de boli, osteoartrita fiind cauza principală. Osteofitele pot fi identificate prin radiografie, deși trec adesea neobservate ani de zile.

Simptome comune ale osteofitelor

Prezența osteofitelor în oase este definită ca osteofitoză. Acestea generează o imagine radiografică triunghiulară în formă de cârlig sau cioc de pasăre la capetele oaselor, cu o traiectorie mai întâi orizontală și apoi verticală. Aceste excrescențe nu provoacă la început niciun simptom sau semn.

În timp, osteofitele devin mai pronunțate și pot provoca simptome la nivelul coloanei vertebrale, șoldurilor și genunchilor. Cele mai frecvente manifestări includ următoarele:

  • Furnicături și amorțeală în brațe și picioare
  • Durere la extinderea și flexia articulațiilor
  • Mișcare limitată
  • Rigiditate articulară

Prezența durerii intense care seamănă cu un șoc electric în timpul mișcării poate indica compresia măduvei spinării. Aceste simptome pot fi însoțite și de alte manifestări, cum ar fi edemul osos.

Medic care caută tratamentul osteofitelor

De ce apar osteofitele sau „ciocurile”?

După cum am menționat deja, cea mai frecventă cauză a osteofitelor este osteoartrita. Aceasta este o boală cronică și degenerativă a cartilajului articular, care este însoțită de proliferarea osului subcondral. Denivelările sunt rezultatul unei încercări a organismului de a repara suprafața osoasă deteriorată.

Cercetările confirmă că stimulii mecanici de pe articulațiile deteriorate sunt transcriși în stimuli biochimici mediați de factori de creștere, cum ar fi TGFβ și BMP2, inducând formarea de osteofite. În general, vertebrele sunt cele mai sensibile.

Spondiloza deformantă este o altă cauză frecventă a osteofitelor. În plus, aceste creșteri osoase pot apărea și în:

Diferența dintre un osteofit, un sindesmofit și o hernie de disc

Osteofitele și sindesmofitele pot fi confundate. Când vorbim însă de sindesmofite, ne referim la osificarea fibrelor externe ale discurilor intervertebrale.

Acestea sunt excrescențe osoase verticale subțiri sau groase care se extind de la un corp vertebral la altul. Ele pot fi unilaterale sau bilaterale și sunt tipice pentru osificarea țesutului paravertebral în spondilita anchilozantă și bolile inflamatorii intestinale.

Simptomele compresive ale osteofitelor pot fi similare cu cele ale herniei de disc. Cu toate acestea, în hernia de disc, compresia măduvei spinării este cauzată de o proeminență a nucleului pulpos al discului intervertebral. În plus, simptomele sunt mai intense și provoacă probleme mai mari.

Tratamentul osteofitelor

În prezent, osteofitele nu au un tratament definitiv. Cu toate acestea, medicii specializați în reumatologie pot recomanda utilizarea unor medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

În general, analgezicele și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt indicate pentru a reduce durerea și disconfortul articular. Acesta este cazul ibuprofenului, paracetamolului, naproxenului și diclofenacului.

În osteoartrita severă, pot fi necesare următoarele proceduri:

  • Injecții intraarticulare cu corticosteroizi
  • Injecții cu acid hialuronic
  • Înlocuirea articulară
  • Realinierea osoasă

Kinetoterapia este un instrument fundamental pentru creșterea flexibilității și reducerea durerilor articulare.

Specialiști în tratamentul osteofitelor

Cum să evitați formarea osteofitelor?

După cum am discutat în acest articol, osteofitele sunt excrescențe osoase care sunt cauzate de uzura articulațiilor. Deși nu există leac, aceste schimbări pot fi oprite prin mici schimbări ale stilului de viață.

Pentru aceasta, este indicat să vă îmbunătățiți postura, să faceți mișcare moderată de 2 până la 3 ori pe săptămână, să slăbiți, să aveți o alimentație sănătoasă și să evitați sporturile de mare impact.

În majoritatea cazurilor, această afecțiune este depistată în stadiile avansate, de aceea este indicat să mergeți la consultații regulate la reumatolog sau traumatolog, începând cu vârsta de 45 de ani sau în prezența durerilor de coloană. Diagnosticul și tratamentul osteofitelor la timp determină o calitate mai bună a vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vallés A, Tejera B, Pérez R. Los «fitos» de la columna. Seminarios de la Fundación Española de Reumatología. 2010; 11(2): 43-48.
  • Domínguez Carrillo L, Domínguez Gasca L. Osteofitos de la primera articulación costocondral: respuesta protectora articular en deportistas de alto rendimiento. Acta méd. Grupo Ángeles. 2021;  19( 1 ): 130-131.
  • Oteo Álvaro A. Mecanismos etiopatogénicos de la artrosis. Rev. Soc. Esp. Dolor. 2021;  28(1): 11-17.
  • Sanhueza A, Prieto J, Weisz J, Leiter F, et al . Espondiloartritis anquilosante: Revisión de hallazgos imagenológicos en la columna. Rev. chil. radiol. 2016 ;  22( 4 ): 171-183.
  • Sánchez M, Becerra W. Osteoartritis (artrosis) de la articulación temporomandibular. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2020;  80( 4 ): 540-553.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.