Diagnostic și tratamente pentru spondilita anchilozantă - Doza de Sănătate
 

Diagnostic și tratamente pentru spondilita anchilozantă

Majoritatea persoanelor cu spondilită anchilozantă au gena HLA-B27. Cu toate acestea, doar unele dintre ele dezvoltă boala.
Diagnostic și tratamente pentru spondilita anchilozantă
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Spondilita anchilozantă este o boală inflamatorie cronică care afectează în principal articulațiile coloanei vertebrale. Aceste articulații tind să fuzioneze, ceea ce duce la o scădere a mobilității. Drept urmare, coloana devine mai puțin flexibilă. Din acest motiv, persoanele cu această boală ajung să adopte o poziție aplecată în față. În acest articol, vei descoperi metode diagnostic și tratamente pentru spondilita anchilozantă.

Nimeni nu știe exact ce provoacă această boală, dar ADN-ul joacă un rol important în apariția ei. Majoritatea persoanelor care au spondilită anchilozantă au gena HLA-B27. Cu toate acestea, doar unele persoane cu această genă dezvoltă boala.

Simptome ale spondilitei anchilozante

Femeie care are spondilită
Dacă o persoană are spondilită anchilozantă, anumite vertebre se tasează și apar rigiditatea și durerea.

Această boală reumatică produce inflamații ale articulațiilor coloanei vertebrale. Cu toate acestea, pot exista inflamații și ale altor articulații, cum ar fi cele de la nivelul umerilor, al șoldurilor, al genunchilor sau al gleznelor.

Primele simptome ale spondiloartritei anchilozante includ durerea și rigiditatea în partea inferioară a spatelui. Simptomele apar mai ales dimineața și după perioade de inactivitate. Durerea de gât și oboseala sunt, de asemenea, foarte frecvente.

Unele dintre zonele cel mai des afectate de spondilita anchilozantă sunt articulațiile dintre baza coloanei vertebrale și baza pelvisului și articulațiile șoldului. Cu toate acestea, boala poate afecta și punctele în care tendoanele și ligamentele se unesc cu oasele, mai ales la nivelul coloanei vertebrale.

În caz de spondilită anchilozantă, apar forme osoase noi care fac parte din încercarea corpului de a se vindeca. Acest nou os reduce spațiul dintre vertebre. Ca urmare, secțiuni ale ambelor vertebre ajung să se lipească. Apoi, aceste părți ale coloanei vertebrale devin rigide și inflexibile. Fuziunea poate afecta cutia toracică și scădea capacitatea și funcția pulmonară.

Complicații ale spondilitei anchilozante

Unele dintre complicațiile spondilitei anchilozante sunt:

  • Inflamații oculare (uveita): Aceasta este una dintre cele mai frecvente complicații ale spondilitei anchilozante. Uveita provoacă dureri oculare, sensibilitate la lumină și vedere încețoșată.
  • Deteriorarea valvelor cardiace: Această boală poate cauza probleme la nivelul aortei. Inflamația poate afecta forma valvei aortice din inimă, ceea ce îi va modifica funcționarea.

Diagnostic

Există mai multe simptome identificabile ale spondilitei anchilozante. Acestea includ:

  • Simptome clinice, cum ar fi durerea de spate inferior care durează peste trei luni. Aceasta se poate ameliora odată cu efectuarea de exerciții fizice, dar nu va trece după odihnă. De asemenea, bolnavul se confruntă cu limitarea expansiunii toracice, precum și cu probleme de imobilitate a coloanei vertebrale.
  • Radiografia indică inflamarea articulațiilor sacroiliace.

În funcție simptomele pacientului, diagnosticul de spondilită anchilozantă va fi evident (dovezi clinice și radiologice simultane) sau probabil (în cazul în care o persoană prezintă trei simptome clinice sau unul radiologic).

Testele de sânge și urină pot ajuta la stabilirea diagnosticului prin prezența în sânge a antigenului HLA-B27. De asemenea, acestea pot determina intensitatea procesului inflamator care afectează bolnavul.

Tratamente pentru spondilita anchilozantă

Tratamente pentru spondilita anchilozantă
Medicamentele analgezice calmează durerile articulare. Alte opțiuni de tratament sunt chirurgia și internarea în centrele de recuperare.

Tratamentul spondilitei anchilozante combină diferite opțiuni farmacologice și de recuperare.

  • Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și analgezice. Este vorba de tratamente farmacologice care vizează combaterea durerii și reducerea sau suprimarea inflamațiilor articulare. Drept urmare, calitatea vieții pacientului se îmbunătățește. De asemenea, prin ameliorarea disconfortului, pacientul se va putea odihni pe timp de noapte.
  • Medicamente ce tratează boala în sine. Acestea acționează asupra sistemului imunitar.
  • Medicamente biologice. Deși aceste medicamente nu vindecă bolile, ele controlează simptomele acestei boli la multe persoane.
  • Recuperare. Trebuie să faci exerciții de recuperare continuu și să iei tratamente farmacologice. Exercițiile fizice și respiratorii îmbunătățesc mobilitatea coloanei vertebrale și forța musculară.
  • Exerciții ușoare care îți întăresc spatele, cum ar fi înotul.
  • Intervenția chirurgicală. Chirurgia este rar folosită, doar în cazurile în care articulațiile sunt afectate grav și mobilitatea este aproape pierdută.

Atunci când folosești o combinație de tratamente și tehnici de recuperare, poți evita rigidizarea coloanei vertebrale. De asemenea, tratamentele te pot ajuta să previi alte afecțiuni ale funcției musculare și locomotorii.

Sperăm că ți-a fost de folos acest articol. De asemenea, poți citi mai multe informații despre fibromialgie și despre tratamentul acesteia:


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castro Villegas, M. C., & Collantes Estévez, E. (2013). Espondiloartritis. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0304-5412(13)70554-7
  • Estévez, E. C., Contreras, A. E., & Pérez, V. C. (2001). Espondiloartritis tratamiento actual y perspectivas futuras. Reumatologia.
  • Sanhueza Z., A., Prieto R., J. C., Weisz C., J., Leiter Herrán, F., Soto F., S., Chiang O., F., & Lira S., L. (2016). Espondiloartritis anquilosante: revisión de hallazgos imagenológicos en la columna. Revista Chilena de Radiologia. https://doi.org/10.1016/j.rchira.2016.11.004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.