Exercițiile fizice după cezariană: când să începi?
 

Exercițiile fizice după cezariană: când să începi?

În perioada postpartum, pe lângă faptul că se bucură și au grijă de bebeluș, multe mămici cauta să-și recupereze silueta. Vă spunem cum să reluați exercițiile fizice după cezariană!
Exercițiile fizice după cezariană: când să începi?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Refacerea după naștere este cel mai important lucru. Încetul cu încetul, puteți începe să vă antrenați pentru a vă îmbunătăți aspectul fizic. În acest articol, vă spunem când și cum puteți relua exercițiile fizice după cezariană.

Nașterea prin cezariană necesită intervenție chirurgicală. Este o incizie făcută în abdomen și în uterul mamei. Aceasta înseamnă că, spre deosebire de nașterea naturală, recuperarea este mai lentă și este nevoie de mai multă îngrijire. În plus, poate dura puțin mai mult pentru a pierde în greutate, deoarece mușchii abdomenului sunt tăiați.

După intervenție și nașterea copilului, va fi esențial să obțineți aprobarea medicului pentru a începe să faceți mișcare și a minimiza riscurile.

Exercițiile fizice după cezariană necesită răbdare

După naștere, este normal ca mama să își dorească să arate bine și să se întoarcă la activitatea obișnuită cât mai curând. Dar trebuie să aveți răbdare, întrucât lucrurile sunt diferite din cauza consecințelor intervenției.

Corpul trebuie să se recupereze. De asemenea, zona trebuie să bine vindecată înainte de a vă aventura în anumite mișcări. Conform lucrărilor științifice realizate în 2021, pentru a ajuta la recuperarea după cezariană nu se recomandă repaus total.

Femeie care are nevoie de exercițiile fizice după cezariană

Recomandări generale

O intervenție chirurgicală presupune să aveți multă grijă pentru a avea o recuperare optimă. Trebuie să mergeți încet și să respectați regulile postpartum.

Iată câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a relua în siguranță exercițiile fizice după cezariană și pentru a vă bucura de beneficiile acestora:

 • Nu vă descurajați: rețineți că este un proces care necesită timp. Dacă erați în formă înainte de sarcină, cu siguranță vă va fi mai ușor să vă recuperați silueta și condiția fizică.
 • Purtați îmbrăcăminte de compresie: pot fi ciorapi, brâuri și pantaloni scurți. Esențial este să vă simțiți confortabil.
 • Începeți o dietă adecvată: vizita la nutriționist este esențială.

Exercițiile fizice recomandate după cezariană

Revenirea la activitate este o provocare, deoarece disconfortul pe care îl puteți simți face dificilă inițiativa. Cu toate acestea, este important să începeți să vă mișcați încet.

1. Respirația abdominală

Exercițiile hipopresive sunt acelea ce includ poziții pentru a reduce presiunea intraabdominală:

 1. Stați pe spate.
 2. Puneți mâinile pe burtă.
 3. Inspirați adânc pe nas și expirați pe gură. În acest proces, trebuie să contractați mușchii abdominali.
 4. Repetați exercițiul până când finalizați seria. Puteți face între 5 și 10 repetări.

2. Mers pe jos

În primele zile, cel mai bine este să vă odihniți acasă. Oricum, scopul este să ieșiți la o plimbare cât mai curând posibil, deoarece vă va ajuta să vă limpeziți mintea.

În general, se estimează că puteți începe să mergeți pe jos între a doua și a patra zi după cezariană, în funcție de cum vă simțiți. Este recomandat să începeți foarte încet și să creșteți ritmul treptat.

3. Exerciții Kegel

Exercițiile Kegel urmăresc să întărească podeaua pelvină și sunt excelente pentru controlul vezicii urinare. În plus, ele favorizează fluxul de sânge și vă ajută să vă recuperați după durerea și rupturile pe care este posibil să le fi suferit.

 1. Stați pe un scaun și puneți picioarele pe podea.
 2. Contractați mușchii podelei pelvine, ca și cum ați încerca să opriți urina.
 3. Mențineți contracția pentru câteva secunde (puteți începe cu 5 și puteți crește treptat timpul).
 4. În cele din urmă, inspirați adânc și expirați în timp ce vă relaxați.

4. Masajul cicatricii lăsate de cezariană

Acest lucru ajută la o mai bună vindecare a țesuturilor.

 1. Stați pe spate.
 2. Trageți pielea din jurul cicatricii în sus și în jos, apoi lateral sau în direcții diferite.
 3. Încercați să faceți mișcări blânde la început și, mai târziu, puțin mai intense.
 4. Dacă exercițiul provoacă durere, umflare sau sângerare, cel mai bine este să vă opriți.
 5. Consultați un medic pentru siguranță.

5. Kinetoterapie

Kinetoterapie este o opțiune atunci când căutăm să recuperăm funcționalitatea organismului. Va fi de mare ajutor pentru vindecare și va permite o mai mare mobilitate în zona pelvisului, abdomenului și coloanei lombare.

Poate fi începută la aproximativ 6 săptămâni după naștere. Un studiu din 2012 a dezvăluit eficacitatea programului de kinetoterapie în perioada post-cezariană.

6. Activități și sporturi aerobice

Revenirea după cezariană la exercițiile care vă plac cel mai mult va dura ceva timp. În primul rând, este necesar să întăriți podeaua pelviană și zona abdominală. Iată câteva dintre sporturile tradiționale și cât timp ar trebui să așteptați pentru a vă antrena din nou:

 • Sală: așteptați până când zona pelviană este bine vindecată. Consultați un antrenor a dezvolta o rutină adecvată.
 • Yoga: la început, este indicat să evitați unele posturi care pot provoca disconfort.
 • Pilates: exercițiile blânde pot fi făcute după 40 de zile. Ajută la întărirea tuturor mușchilor.
 • Alergare: trebuie să așteptați 2 luni pentru a începe să alergați. Alergarea este ideală pentru slăbit.
 • Bicicletă: poate fi folosită spre sfârșitul celei de-a doua luni. O opțiune este să începeți cu bicicleta staționară.
 • Înot: este întotdeauna recomandat. Puteți încerca și aquagym.
Femeie pasionată de înot
Înotul este unul dintre primele sporturi pe care le puteți relua după cezariană.

Exerciții de evitat după cezariană

Exercițiile fizice de evitat după cezariană sunt cele cu impact ridicat. După trei luni, puteți desfășura oricare dintre următoarele activități:

 • Tenis
 • Baschet
 • Echitație

Recuperarea este cheia pentru începerea exercițiilor fizice după cezariană. Întărirea abdomenului și a podelei pelvine este prioritară. Va trebui să vă consultați întotdeauna cu medicul. Exercițiile în aer liber și cele care folosesc tehnici de respirație vă ajută să vă relaxați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Çıtak Karakaya İ, Yüksel İ, Akbayrak T, Demirtürk F, Karakaya MG, Ozyüncü Ö, Beksaç S. Effects of physiotherapy on pain and functional activities after cesarean delivery. Arch Gynecol Obstet. 2012 Mar;285(3):621-7. doi: 10.1007/s00404-011-2037-0. Epub 2011 Aug 10. PMID: 21830007. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21830007/
 • Nygaard IE, Wolpern A, Bardsley T, Egger MJ, Shaw JM. Early postpartum physical activity and pelvic floor support and symptoms 1 year postpartum. Am J Obstet Gynecol. 2021 Feb;224(2):193.e1-193.e19. doi: 10.1016/j.ajog.2020.08.033. Epub 2020 Aug 14. PMID: 32798462; PMCID: PMC7855223. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32798462/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.