6 filme sugerate dacă ești în doliu
 

6 filme sugerate dacă ești în doliu

Moartea și pierderea sunt o parte naturală a vieții. Descoperă câteva dintre filmele recomandate de specialiști, care te-ar putea ajuta să depășești doliul!
6 filme sugerate dacă ești în doliu
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 11 septembrie, 2022

Durerea și tristețea fac parte din viață. Cu toții trecem la un moment dat prin pierderi dureroase care aduc tristețe, melancolie și depresie. Doliul este necesar pentru a ne ajuta să depășim adversitatea cu răbdare și dragoste. Îți prezentăm 6 filme sugerate dacă ești în doliu, care te vor ajută să treci peste durere.

A șaptea artă este o fereastră deschisă în care putem vedea realitatea reflectată prin viețile personajelor. Când empatizăm cu durerea protagoniștilor unui film, vedem prin ochii lor. Acesta este motivul pentru care un maraton de filme te poate ajuta să depășești doliul.

Ce este doliul?

Durerea poate fi definită ca răspunsul natural al creierului la probleme majore din viață, fie că este vorba de pierderea unui membru al familiei, prieten, partener sau animal de companie. Sunt situații neașteptate care pot aduce emoții dureroase. Trebuie să ne vindecăm din interior și să fim recunoscători pentru experiențele trăite.

Doliul necesită timp pentru a vindeca rana internă. Nu există sfaturi concrete pentru a trece peste o pierdere. Toți oamenii înfruntă durerea într-un mod personal și unic.

Cu toate acestea, au fost identificate cinci etape fundamentale în procesul de doliu:

  1. Negarea: nu asimilăm ceea ce se întâmplă.
  2. Căutarea responsabilului: există vinovăție sau resentimente.
  3. Depresie: este stadiul de tristețe și melancolie din cauza amplorii pierderii.
  4. Furie: este frustrarea de a nu putea da timpul înapoi.
  5. Acceptare: începem să ne vindecăm.

6 filme sugerate dacă ești în doliu

Când trecem prin situații dureroase, a ne identifica cu pierderi similare cu cele ale altor persoane ne poate ajuta să trecem mai repede peste eveniment și să privim spre viitor. Ne face să conștientizăm că nu suntem nici primii, nici ultimii care trec printr-un moment dureros.

Lasă filmele să-ți dea acea mână de ajutor de care ai nevoie în aceste vremuri grele. Aceasta este o listă de șase filme sugerate dacă ești în doliu. Sunt recomandate de psihologi și critici pentru a-ți ține companie în timpul procesului.

Exemplu de singurătate
Să treci singur prin doliu este dificil. Sprijinul celor dragi este esențial.

1. 21 de grame (Alejandro González Iñárritu, 2003)

Dacă există ceva sigur în viață, este faptul că la un moment dat moartea va veni la toată lumea. Indiferent dacă ne este frică sau nu, este o realitate inevitabilă. Unii spun că după moarte, corpul pierde exact 21 de grame. Asta este greutatea sufletului?

Acest film urmărește viața a trei străini și a partenerilor lor timp de câteva luni. Aceștia se întâlnesc într-un accident. Dragostea și răzbunarea îi vor tulbura, dar vor fi nevoiți să se vindece cu sprijinul celor dragi.

2. Way (Javier Fesser, 2008)

Durerea nu apare doar la adulți. Și copiii o simt. Acest film este inspirat din povestea adevărată a Alexiei González Barros , o tânără de 14 ani care în 1985 a pierdut lupta împotriva unei tumori maligne după 10 luni de lupte.

Fetița trebuie să se confrunte cu două evenimente cu totul noi pentru ea la o vârstă fragedă: dragostea și moartea. În ciuda realității dificile, fata și familia ei au speranță și credință. Toți trăiesc până la capăt plini de iubire și fericire.

3. Memoria apei (Matías Bize, 2015)

Ce se întâmplă într-o relație de cuplu după moartea unui copil? Aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă acest film. Un cuplu tânăr încearcă să-și mențină relația după pierderea fiului, dar durerea cauzată pare să fie mai puternică decât dragostea pe care o simțeau cândva.

Acesta este motivul pentru care partenerii încearcă să-și continue viața separat, încercând să uite ce s-a întâmplat. Cu toate acestea, apare oportunitate de a-și relua relația.

4. Fragmente de femeie (Kornél Mundruczó, 2021)

Încântați de viitoarea naștere a copilului lor, un tânăr cuplu trebuie să facă față pierderii dureroase a copilului atunci când o naștere la domiciliu se termină tragic. Este o poveste personală plină de sentimente, în care o femeie trebuie să învețe să facă față morții fiului ei și să depășească tristețea.

Împreună cu partenerul ei, femeia dă în judecată moașa pentru neglijență medicală, dar relația lor va avea de suferit.

5. Viața mea fără mine (Isabel Coixet, 2003)

Moartea, de multe ori, vine fără avertisment și schimbă complet viețile oamenilor. Acest film este o poveste emoționantă a unei tinere, mamă a două fiice, care într-o zi descoperă o anomalie medicală. Acest lucru o obligă să vadă viața altfel și să încerce să facă cât mai multe în cel mai scurt timp.

Principala sa preocupare este să nu-și lase cele două fiice singure. De aceea, începe să le lase mesaje pentru cele mai importante momente din viața lor. Aceste film este o propunere emoționantă și transparentă care arată dragostea profundă pe care o poate simți o mamă pentru copiii săi.

6. Mănâncă, iubește, roagă-te (Ryan Murphy, 2010)

Această adaptare cinematografică a cărții de succes cu același nume a scriitoarei Elizabeth Gilbert ne arată că nu orice doliu are legătură cu moartea. Uneori, una dintre cele mai grele dureri este despărțirea.

Filmul cu Julia Roberts urmărește viața lui Elizabeth, o femeie care credea că este fericită în căsnicia ei. Într-o zi, își dă seama că nu mai este fericită, deși își iubește soțul. Acesta este motivul pentru care decide să aibă parte de o aventură internațională pentru a se redescoperi și a găsi în fiecare țară pe care o vizitează deliciile vieții și puterea de a merge mai departe.

Filme sugerate dacă ești în doliu

Filme sugerate dacă ești în doliu: mențiuni speciale

Există multe filme despre moarte și pierdere care ne pot ajuta să depășim doliul. Făcând față durerii, putem găsi din nou fericirea în viață. Iată câteva mențiuni speciale:

  • Șapte suflete (Gabriele Muccino, 2008)
  • Postscript: Te iubesc (Richard LaGravenese, 2007)
  • Atât de puternic, atât de aproape (Stephen Daldry, 2011)
  • Tort: un motiv de a trăi (Daniel Barnz, 2014)
  • Manchester de lângă mare (Kenneth Lonergan, 2016)

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bauab, Adriana. Los tiempos del duelo. Letra Viva, 2021.
  • Llácer, Lorena Alonso, et al. “Modelos psicológicos del duelo: una revisión teórica.” Calidad de vida y salud 12.1 (2019).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.