Furoshiki, modul inedit de a împacheta cadourile
Există o tehnică de a ambala cadouri fără a cheltui banii pe hârtie de unică folosință sau fundițe. Este cunoscută sub numele de furoshiki și provine din Japonia. Constă în folosirea unei pânze pătrate sau dreptunghiulare și efectuarea unei serii de pași pentru a acoperi sticle, cutii, dispozitive sau orice obiect de dimensiuni mici spre mijlocii.
Tehnica furoshiki a câștigat popularitate pe rețelele de socializare datorită avantajelor oferite. Este o metodă care îmbină grija pentru mediu cu delicatețea ce caracterizează arta japoneză.
Ce este tehnica furoshiki și de unde provine?
Furoshiki se poate referi la două lucruri. În primul rând, este tehnica orientală pentru învelirea obiectelor oferite în dar. În al doilea rând, se referă la țesătura folosită pentru această tehnică, care inițial era din mătase. În prezent, se folosește chiar și bumbac sau nailon.
Cheltuielile pentru hârtie de ambalat și pungi de plastic devin zero. Pungile sunt poluante pentru mediu. Din acest motiv, guvernul japonez a desfășurat o campanie de revigorare a practicii tradiționale furoshiki.
Pentru a ambala cadourile, puteți folosi orice țesătură, fie că este vorba de batiste, fețe de masă sau cămăși. După ce îi dați o formă dreptunghiulară, este suficient să urmați o serie de pași pentru a ambala cadoul.
Descoperiți: Metoda Declutter: în ce constă și cum ajută la armonia casei tale
Origine
Tehnica furoshiki are origini străvechi, fiind menționată încă din secolul al VIII-lea d.Hr. La acea vreme, era aplicată pentru relicvele budiste. Mai târziu, nobilimea a început să o folosească pentru depozitarea hainelor, mai ales în perioada Heian (794-1185).
Cu toate acestea, a câștigat popularitate în timpul erei Muromachi, adică între anii 1333 și 1573. Prin urmare, este o practică ce are în spate secole întregi de istorie. Termenul s-a răspândit odată cu băile japoneze, cunoscute sub numele de onsen.
Cu țesătura numită furoshiki, japonezii își înfășurau hainele înainte de a intra în izvoarele termale. Aceasta explică traducerea literală a termenului, adică „pânză de baie”. Decenii mai târziu, comercianții își mutau mărfurile în acest mod.
La fel ca mulți termeni și practici de origine japoneză, furoshiki ascunde semnificații profunde. Furoshiki exprimă respect, dăruire și dragoste (tsutsumu).
De asemenea, atunci când împachetați un obiect în pânză, este necesar să faceți un nod. Acest nod este o expresie a uniunii dintre oameni, adică musubu.
5 idei pentru a folosi tehnica furoshiki
Această tehnică folosește orice culoare și model de țesătură. Înflorate, punctate sau cu inimioare, țesăturile japoneze decorează cadourile într-un mod subtil și estetic. Puteți să împachetați haine, jucării, cutii, dispozitive electronice și chiar sticle de sticlă. Există zeci de idei și forme.
1. Sacoșă cadou
Dacă ați cumpărat un cadou dintr-un magazin, cel mai probabil acesta este într-o pungă de hârtie. Acest ambalaj tipic poate fi înfrumusețat urmând principiile furoshiki. Este suficient să-l puneți în centrul unei eșarfe pătrate.
Ridicați și legați capetele opuse două câte două. Lăsați puțin material liber pentru a face un nod final.
2. Ambalaj clasic
Cea mai simplă modalitate de a aplica această tehnică este așezarea obiectului la unul dintre colțurile pânzei întinse. Luați colțul opus și acoperiți totul.
Celelalte două capete vor fi folosite pentru nod. Acest stil funcționează excelent cu notebook-uri, cărți și accesorii mici.
3. Sticle
Furoshiki este ideal pentru a împacheta sticle din orice material, inclusiv din sticlă. Japonezii numesc această tehnică bin tsutsumi. Ea constă în așezarea sticlei în poziție verticală în centrul pânzei întinse.
Luați două capete opuse și uniți-le cu un nod. Legați capetele rămase în centru, protejând sticla.
4. Cutii furoshiki
Această tehnică este potrivită și pentru cutiile cu cadouri. Puneți cutia în centrul pânzei, legați două capete și faceți un nod sus cu capetele rămase.
Este o tehnică asemănătoare cu cea d a punctul 2, dar obiectul este plasat în centru. Funcționează și pentru cadouri mai mari, atât timp cât materialul textil le acoperă în întregime.
Descoperiți: Cum să faci cutii de cadouri acasă
5. Sacoșă cu toarte
Pentru a transforma o eșarfă într-o sacoșă confortabilă cu mânere, luați două inele mari și așezați-le la capetele opuse ale țesăturii. Treceți două capete în jurul cercurilor și faceți un nod.
Veți obține o sacoșă cu toarte și suficient spațiu pentru depozitare.
Furoshiki pentru ambalarea cadourilor: reciclare și semnificație
Folosind oricare dintre aceste metode de ambalare a obiectelor furoshiki, veți dărui un cadou original. În același timp, această tehnică japoneză are o încărcătură emoțională puternică.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Compromiso mundial para reducir los plásticos de un solo uso. (2019). United Nations News. Recuperado de: https://news.un.org/es/story/2019/03/1452961
- Gómez, S. B. (2013). Redes de asociaciones y umbrales en la construcción identitaria en la comunidad Japonesa de Argentina. Redes. Revista Hispana para el Análisis de Redes Sociales, 24(2),156-187. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93129550007
- Hinchman, M. (2022). furoshiki. In The Fairchild Books Dictionary of Interior Design. Fairchild Books. https://doi.org/10.5040/9781501365171.1747
- Nasution, R. S. (2015). Berbagai Cara Penanggulangan Limbah Plastik. Elkawnie: Journal of Islamic Science and Technology, 1(1), 97–104. Retrieved from https://jurnal.ar-raniry.ac.id/index.php/elkawnie/article/view/522
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.