Ghid simplu pentru un gazon verde și sănătos primăvara
Menținerea unui gazon verde și sănătos implică monitorizarea irigațiilor, fertilizare și tundere regulată. Deși aceste tehnici de grădinărit par generice, gazonul merită puțin mai multă atenție. De aceea, vă oferim un ghid simplu pentru un gazon verde și sănătos primăvara.
De ce este important să păstrăm gazonul verde și sănătos?
Gazonul este o iarbă stufoasă, mică și adesea graminoidă, care acoperă pământul. Așa ne explică Universitatea Politehnică din Valencia, adăugând că această „căptușeală” este un element de bază în grădină.
Păstrarea gazonului verde este o chestiune de estetică. În plus, acesta contribuie la buna sănătate a restului plantelor din grădină. Dacă iarba este sănătoasă, veți evita eroziunea solului.
Un gazon verde și bine întreținut este un avantaj pentru a vinde o casă. Cui nu-i place o grădină frumoasă? Așadar, merită să respectați un ghid simplu pentru un gazon verde și sănătos.
Recomandăm: Flori parfumate pentru grădinile mici
Ghid simplu pentru un gazon verde și sănătos primăvara
Verdeața învelișului vegetal se va menține daca veți pune în practică pașii pe care îi prezentam mai jos!
1. Fertilizați
Gazonul apreciază fosforul, azotul și potasiul. După cum explică Clemson University Cooperative Extension Service, acest trio de componente reprezintă un îngrășământ complet.
Potrivit specialiștilor, acești micronutrienți în cantități mari fac o treabă foarte bună. În mod similar, îngrășămintele cu magneziu, sulf și calciu în concentrații mai mici oferă beneficii gazonului. Rădăcinile vor fi solide și culoarea verde intens. Din primăvară până în vară, este indicat să fertilizați periodic gazonul.
2. Îndepărtați uscătura și buruienile
Iarba ofilită provoacă stagnarea apei și îngreunează circulația aerului, ducând la posibile infecții fungice. Folosiți un scarificator sau o greblă pentru a scăpa de iarba uscată.
În ceea ce privește buruienile, puteți să le trageți cu mâna sau să pulverizați un erbicid pentru gazon. Programul de management integrat al dăunătorilor de la Universitatea din California susține că pulverizarea erbicidelor ajută la prevenirea germinării buruienilor în patul de plantare.
3. Aerați
Compactarea solului este dăunătoare gazonului. Acesta este un proces natural care poate apărea în timp. Rădăcinile nu vor mai primi suficientă apă. Ce să faceți dacă solul din grădină este prea compactat? Aerați-l! Există mașini concepute pentru a corecta acest defect. La final, puteți adăuga un amestec de materie organică.
4. Irigați
Universitatea din Illinois subliniază faptul că gazonul are nevoie de cel puțin 4 cm de apă pe săptămână pentru a fi verde. În timpul sezonului rece, apare o pauză în creșterea naturală și nevoia de apă se reduce drastic.
Sistemele de irigare cu aspersoare sunt adesea folosite cu succes pentru irigarea gazonului.
5. Nu exagerați cu tunderea
Dacă exagerați cu tăierea ierbii, solul este expus la razele soarelui. Consecințele sunt uscarea frunzelor și stresarea plantelor. În anotimpurile reci, tunderea exagerată este nocivă.
Asociația Spaniolă a Grădinarilor sugerează tunderea a maxim o treime din înălțimea plantei. În condiții extreme, precum frigul sau canicula, gazonul poate avea de suferit.
6. „Populați” secțiunile goale
Călcarea frecventă și urina animalelor de companie deteriorează gazonul. Înlocuiți secțiunile vizibil deteriorate cu un strat nou. Folosiți rulouri de gazon sau semințe.
Recomandăm: Flori de vară pentru grădină: 6 opțiuni
Notă finală: Alegerea gazonului potrivit ajută la menținerea acestuia verde și sănătos
Menținerea gazonului verde și sănătos depinde în mare măsură de specie și de condițiile de mediu. Atunci când cumpărați semințele sau rulourile de gazon, cereți informații despre îngrijirea soiului ales. Dacă faceți achiziția fără să luați în considerare mediul în care iarba va crește, este posibil ca aceasta să nu atingă vigoarea dorită.
S-ar putea să te intereseze...