Ghid simplu pentru un gazon verde și sănătos primăvara
 

Ghid simplu pentru un gazon verde și sănătos primăvara

Un gazon bine îngrijit contribuie la aspectul plăcut al grădinii. Descoperiți cum puteți avea gazonul perfect!
Ghid simplu pentru un gazon verde și sănătos primăvara

Ultima actualizare: 15 martie, 2023

Menținerea unui gazon verde și sănătos implică monitorizarea irigațiilor, fertilizare și tundere regulată. Deși aceste tehnici de grădinărit par generice, gazonul merită puțin mai multă atenție. De aceea, vă oferim un ghid simplu pentru un gazon verde și sănătos primăvara.

De ce este important să păstrăm gazonul verde și sănătos?

Gazonul este o iarbă stufoasă, mică și adesea graminoidă, care acoperă pământul. Așa ne explică Universitatea Politehnică din Valencia, adăugând că această „căptușeală” este un element de bază în grădină.

Păstrarea gazonului verde este o chestiune de estetică. În plus, acesta contribuie la buna sănătate a restului plantelor din grădină. Dacă iarba este sănătoasă, veți evita eroziunea solului.

Un gazon verde și bine întreținut este un avantaj pentru a vinde o casă. Cui nu-i place o grădină frumoasă? Așadar, merită să respectați un ghid simplu pentru un gazon verde și sănătos.

Ghid simplu pentru un gazon verde și sănătos primăvara

Verdeața învelișului vegetal se va menține daca veți pune în practică pașii pe care îi prezentam mai jos!

1. Fertilizați

Gazonul apreciază fosforul, azotul și potasiul. După cum explică Clemson University Cooperative Extension Service, acest trio de componente reprezintă un îngrășământ complet.

Potrivit specialiștilor, acești micronutrienți în cantități mari fac o treabă foarte bună. În mod similar, îngrășămintele cu magneziu, sulf și calciu în concentrații mai mici oferă beneficii gazonului. Rădăcinile vor fi solide și culoarea verde intens. Din primăvară până în vară, este indicat să fertilizați periodic gazonul.

Grădină cu gazon verde
Întreținerea gazonului contribuie la aspectul plăcut al grădinii.

2. Îndepărtați uscătura și buruienile

Iarba ofilită provoacă stagnarea apei și îngreunează circulația aerului, ducând la posibile infecții fungice. Folosiți un scarificator sau o greblă pentru a scăpa de iarba uscată.

În ceea ce privește buruienile, puteți să le trageți cu mâna sau să pulverizați un erbicid pentru gazon. Programul de management integrat al dăunătorilor de la Universitatea din California susține că pulverizarea erbicidelor ajută la prevenirea germinării buruienilor în patul de plantare.

3. Aerați

Compactarea solului este dăunătoare gazonului. Acesta este un proces natural care poate apărea în timp. Rădăcinile nu vor mai primi suficientă apă. Ce să faceți dacă solul din grădină este prea compactat? Aerați-l! Există mașini concepute pentru a corecta acest defect. La final, puteți adăuga un amestec de materie organică.

4. Irigați

Universitatea din Illinois subliniază faptul că gazonul are nevoie de cel puțin 4 cm de apă pe săptămână pentru a fi verde. În timpul sezonului rece, apare o pauză în creșterea naturală și nevoia de apă se reduce drastic.

Sistemele de irigare cu aspersoare sunt adesea folosite cu succes pentru irigarea gazonului.

5. Nu exagerați cu tunderea

Dacă exagerați cu tăierea ierbii, solul este expus la razele soarelui. Consecințele sunt uscarea frunzelor și stresarea plantelor. În anotimpurile reci, tunderea exagerată este nocivă.

Asociația Spaniolă a Grădinarilor sugerează tunderea a maxim o treime din înălțimea plantei. În condiții extreme, precum frigul sau canicula, gazonul poate avea de suferit.

6. „Populați” secțiunile goale

Călcarea frecventă și urina animalelor de companie deteriorează gazonul. Înlocuiți secțiunile vizibil deteriorate cu un strat nou. Folosiți rulouri de gazon sau semințe.

Gazon verde
Gazonul nu trebuie să fie tuns prea scurt și nici nu trebuie să existe spații goale.

Notă finală: Alegerea gazonului potrivit ajută la menținerea acestuia verde și sănătos

Menținerea gazonului verde și sănătos depinde în mare măsură de specie și de condițiile de mediu. Atunci când cumpărați semințele sau rulourile de gazon, cereți informații despre îngrijirea soiului ales. Dacă faceți achiziția fără să luați în considerare mediul în care iarba va crește, este posibil ca aceasta să nu atingă vigoarea dorită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.