Tipuri de azalee, cultivare și îngrijire
 

Tipuri de azalee, cultivare și îngrijire

Datorită florilor, aromei și ușurinței de cultivare, azaleele sunt printre cele mai folosite plante în decorarea interioară și exterioară. Câte soiuri există?
Tipuri de azalee, cultivare și îngrijire

Ultima actualizare: 13 martie, 2023

Deși pot arăta similar, există diferite tipuri de azalee. Acest lucru nu are de-a face doar cu nuanța florilor, ci și cu alte caracteristici, despre care vom discuta în acest articol.

Caracteristicile azaleelor

În limba greacă, sensul cuvântului azalea este „uscat” sau „arid”. Azaleele pot crește în acest tip de sol. Denumirea lor științifică este Rhododendron simsii.

Planta aparține familiei Ericaceae. Aceasta este o familie mare, cu peste 3000 de specii.

Azaleele cresc în aproape toată emisfera nordică, atât în Europa și Asia, cât și în America de Nord. Acestea s-au adaptat și la alte medii.

În ceea ce privește caracteristicile sale, planta este un arbust de mărime medie cu creștere lentă. Poate atinge până la 3 – 4 metri înălțime, deși unele soiuri nu depășesc 50 centimetri. Frunzele sunt de culoare verde închis, lungi de aproximativ 3 – 5 centimetri; partea inferioară este solzoasă și uneori are pete. De obicei, frunzele rezistă destul de mult timp, căzând doar iarna.

Înflorirea are loc primăvara. Florile sunt foarte frumoase. Au formă de clopot sau pâlnie. Culorile variază de la alb la roșu, trecând prin diferite tonuri de roz. Există și soiuri cu flori galbene și portocalii.

Datorită hibridizării, există soiuri la care florile acoperă complet frunzele. Din acest motiv, azaleea este cultivată în scop ornamental, fiind una dintre cele mai folosite plante pentru decorare, atât în grădini, cât și în interior.

Poate fi plantată direct în pământ sau în ghivece, dezvoltându-se bine în ambele cazuri.

Tipuri de azalee

Există multe tipuri de azalee. Acestea au fost clasificate în două mari grupuri: Tsutsusi (cu originea în Asia) și Penthanthera (Europa și America).

1. Rhododendron calendulaceum

Este o specie tipică din munții Apalași (lanțul muntos de pe coasta de est a Statelor Unite). Poate crește mai mult de 3 metri. Se caracterizează prin flori spectaculoase portocalii și roșii. Această investigație a descoperit un soi nou în Virginia cu flori albe, cu nuanțe de roz pal și margini galbene.

Tipuri de azalee cu flori portocalii
Rhododendron calendulaceum

2. Rododendron canadian

Această specie este originară din America de Nord, în special din Canada. Este un arbust puțin mai mic decât precedentul. Înălțimea sa maximă este de 120 centimetri. Florile acestui tip de azalee sunt roz și apar de îndată ce începe primăvara.

3. Rhododendron canescens

Este comună în sud-estul Statelor Unite. Se mai numește și azalee de munte. Poate ajunge la 1.5 – 3 metri. Florile sale sunt roz, rareori albe.

4. Rhododendron periclymenoides

Este cunoscută sub numele de azalee roz. Este originară din estul Statelor Unite, extinzându-se din Alabama până în New Hampshire. Înălțimea sa poate varia între 1 și 2 metri. De obicei, se dezvoltă în locuri uscate.

5. Rhododendron viscosum

Este cunoscută sub numele de azalee de mlaștină deoarece, spre deosebire de specia anterioară, tolerează locurile umede. Cu toate acestea, trebuie să aibă drenaj, astfel încât apa stătătoare să nu putrezească rădăcinile.

Este o specie care preferă umbra. Ajunge la 2.5 metri. Înflorește la începutul verii.

6. Rhododendron farrerae

Acum vom cunoaște câteva tipuri de azalee de pe continentul asiatic. Începem cu Rhododendron farrerae, un soi originar din China. Nu crește mai mult de 60 de centimetri. În ciuda acestui fapt, florile sale sunt mari, cu o culoare între roz și lila.

7. Rhododendron japonicum

Rhododendron japonicum, azaleea roz sau azaleea japoneză este un arbust de 1 – 2 metri originar din Japonia. Florile de câțiva centimetri în diametru sunt de obicei roz; la unele soiuri au o nuanță roșie sau magenta, ceea ce le face foarte atractive.

Azalee japoneză
Rhododendron japonicum

8. Rhododendron luteum

Printre diferitele tipuri de azalee există și soiuri europene. Acesta este cazul speciei Rhododendron luteum, din sud-vestul continentului. Crește și în Asia. Este un soi destul de înalt, ajungând până la 4 metri. Florile sunt galbene.

9. Rododendron pleasant white

Este o plantă mică, cu flori albe și frunze perene de culoare verde închis, care produc un contrast viu. Se adaptează bine în grădină și p referă umbra.

10. Azaleaa rosebud

Este un soi produs pentru prima dată în 1934 din azaleea kurume japoneză. Are flori duble, asemănătoare bobocilor de trandafir. Creșterea sa este lentă; ajunge până la 120 centimetri. Preferă umbra și înflorește primăvara.

Îngrijirea diferitelor tipuri de azalee

Dacă sunt bine îngrijite, aceste plante înfloresc destul de mult timp. Unele soiuri ajung să trăiască 7 ani; altele pot ajunge până la 25. Totul va depinde de climă, de tipul de azalee și de îngrijirea primită.

Cultivare

Azaleele se reproduc prin  butași . Aceștia trebuie să aibă aproximativ 15 centimetri. Înainte de plantare, se țin în apă până apar rădăcinile. Apoi sunt puși în pământ, la o adâncime de 2 până la 4 centimetri.

Majoritatea speciilor pot fi plantate în grădină sau în ghivece, de preferință din lut dacă urmează să fie puse în interior. Cel mai bun moment pentru plantare este toamna sau primăvara.

Lăsați un spațiu de cel puțin doi metri între plante.

Sol și compost

Azaleele preferă solul acid. Se pot folosi turba și perlitul. Pământul nu trebuie compactat prea mult, pentru ca apa să circule și să nu stagneze. Pentru fertilizare, nu acoperiți complet rădăcina plantei.

Locație

Cele mai multe tipuri de azalee au nevoie de puțin soare. Dacă urmează să fie cultivate în aer liber, acest detaliu trebuie luat în considerare.

Temperatură

Indiferent de locație, azaleele sunt plante care nu tolerează căldura. Asigurați o bună circulație a aerului și evitați și înghețul.

Irigare

În condiții normale, mai ales în perioadele de înflorire, azaleele au nevoie de udare moderată, la două sau trei zile. Vara puteți crește frecvența.

Trebuie să udați plantele la rădăcină, nu pe frunze sau flori. Apa trebuie să fie abundentă, dar este necesar să se asigure un bun drenaj, astfel încât să nu se acumuleze. De preferință, se folosește apă de ploaie sau filtrată.

Ciuperci

Ciupercile afectează frunzele (Microsphaera azaleae). Acest lucru poate fi evitat păstrând suficient spațiu între plante, menținând umiditatea sub 50% și punând planta în lumină. De asemenea, puteți curăța frunzele cu apă alcalină (pH 8 până la 8,2).

Azalee mov
Apa alcalină protejează azaleele contra dăunătorilor.

Beneficiile și riscurile diferitelor tipuri de azalee

Există mai multe tipuri de azalee, după cum am menționat mai sus. Toate au anumite caracteristici comune: sunt plante care ajută la purificarea aerului. Ele luptă împotriva mirosurilor neplăcute și pot neutraliza mirosul de tutun.

De asemenea, pentru ca au flori atât de spectaculoase, sunt folosite în decorare, conferind o notă de culoare încăperilor. Prin urmare, se spune că oferă energie pozitivă.

Studiile recente indică faptul că varianta Luteum este o sursă bogată de flavonoide, uleiuri esențiale și steroizi. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene.

Cu toate acestea, dacă sunt ingerate, azaleele pot fi toxice. În consecință, acestea trebuie ținute departe de copii și animale de companie, deoarece pot afecta pisicile și câinii, după cum au arătat cercetările.

Au existat cazuri de otrăvire la adulți din cauza consumului de flori de azalee. Simptomele sunt amețeala, greața, disconfortul abdominal, hipotensiunea arterială și bradicardia din cauza acțiunii grianotoxinelor plantei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Demir S, Turan I, Aliyazicioglu Y. Selective cytotoxic effect of Rhododendron luteum extract on human colon and liver cancer cells. JBUON. 2016; 21(4): 883-888.
  • Gao L, Yang J, Zhang C, Li D. Phylogenetic Relationship of Subgenus Tsutsusi (Rhododendron) Based on ITS Sequences. Plant Diversity. 2002; 24(03): 1-3.
  • Garibaldi A, Gilardi G, Bertetti D, Gullino M. First Report of Powdery Mildew on Azalea Cv. Mollis (Rhododendron japonicum × R. molle) in Italy. Plant Disease. 2002; 86(3): 329.
  • Inman A, Cook R, Beales P. A Contribution to the Identity of Rhododendron Powdery Mildew in Europe. Journal of Phytopathology. 2000; 148: 17-27. https://doi.org/10.1046/j.1439-0434.2000.00456.x
  • Kron K. A revision of Rhododendron section Pentanthera. Edinburgh Journal of Botany. 1993; 50(3): 249 – 264. DOI: https://doi.org/10.1017/S0960428600001633
  • Parker L. High Variability Incidences of Rhododendron calendulaceum Exhibited on a Mountain Slope in the Southern Appalachians (Beaverdam, Virginia). THE AZALEAN.1995: 22
  • Stevens P, et al. Ericaceae. In: Kubitzki K (ed.). Flowering Plants. Dicotyledons. The Families and Genera of Vascular Plants. Berlin: Heidelberg, 2004. Vol. 6 https://doi.org/10.1007/978-3-662-07257-8_19.
  • Xiao-Feng H, Bing-Yang D, Yue-Jiao Z, De-Yuan H. A taxonomic revision of Rhododendron subg. Tsutsusi sect. Brachycalyx (Ericaceae). Annals of the Missouri Botanical Garden. 2010; 97(2): 163-190. https://doi.org/10.3417/2007139
  • Xiao-Feng J, Bing-Yang D, Shui-Hu J, Yue-Jiao Z, Cheng-Xin Fu. Revision of some problematic taxa of Rhododendron sect. Tsutsusi (Ericaceae) from China. Annales Botanici Fennici. 2007; 44(1): 18-24.
  • Zeinsteger P, Gurni A. Plantas tóxicas que afectan el aparato digestivo de caninos y felinos. Rev. vet. 2004; 15(1): 35–44.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.