Glicemia normală la copii
 

Glicemia normală la copii

Glicemia normală la copii este esențială pentru dezvoltarea lor fizică și psihică. Care sunt nivelurile adecvate?
Glicemia normală la copii
Elisa Martin Cano

Scris și verificat de medicul Elisa Martin Cano.

Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2023

Glicemia normală la copii necesită o atenție specială. Oamenii folosesc glucoza ca sursă de energie. Din acest motiv, consumă zahăr sub diferite forme, pe care organismul îl descompune ulterior în glucoză, care trece în sânge pentru a fi utilizată în cele din urmă de celule. Cu toate acestea, există niveluri de glucoză considerate normale, atât la copii, cât și la adulți. Ce ar trebui să știm despre asta?

Ce este glicemia?

Glicemia înseamnă măsurarea nivelului de glucoză din sânge. După cum am menționat, ingerăm zaharuri sub diferite forme, cum ar fi zaharoza (zahăr comun sau de masă).

Apoi, transformăm zaharurile complexe în substanțe mai simple, cum ar fi glucoza. Aceasta trece în sânge, unde circulă continuu până când celulele o absorb pentru a o folosi ca sursă de energie.

Funcția glucozei este de a servi drept energie pentru organism. Când celulele absorb această substanță din sânge, o transformă prin diferite procese metabolice (glicoliză și ciclul Krebs ) în energie sub formă de ATP.

Prin urmare, glucoza este o substanță esențială pentru funcționarea întregului organism uman. Dacă există un exces în sânge, acesta poate fi stocat sub formă de glicogen în ficat. Rezervele sunt activate atunci când organismul are nevoie de o cantitate suplimentară; de exemplu, atunci când facem exerciții fizice.

Îndulcitori care cresc glicemia
Alimentele cu zaharoză sunt transformate în glucoză în organism. Într-o oarecare măsură, celulele folosesc această substanță pentru energie.

Care este importanța glicemiei?

Fiind o substanță atât de importantă pentru funcțiile corpului uman, este vital ca glucoza să fie menținută într-un interval normal. Potrivit unui articol publicat în Trends in neurosciences, metabolismul glucozei oferă energie pentru funcționarea creierului prin generarea de ATP, baza pentru întreținerea neuronală și non-neuronală, precum și pentru generarea de neurotransmițători.

La cei mici, menținerea echilibrului glucozei este și mai importantă, deoarece în timpul creșterii copiii consumă mai multă energie decât adulții. Nivelurile adecvate de glucoză sunt necesare pentru ca dezvoltarea mintală și fizică să aibă loc corect.

Cu toate acestea, este important de menționat că glicemia normală la copii este mai mică decât la adulți. De fapt, nivelul variază la toți oamenii pe parcursul zilei și în diferite circumstanțe. De exemplu, în funcție de exercițiile fizice efectuate, stresul resimțit sau tipul de mâncare consumat, glicemia variază.

Glicemia normală la copii

De obicei, glucoza se măsoară dintr-o probă de sânge. Această măsurătoare poate fi efectuată în momente diferite ale zilei, pentru care există valori de referință distincte.

În mod normal, glicemia se măsoară pe stomacul gol, adică după 8 ore în care nu s-a consumat niciun aliment. Aceasta este cunoscută sub numele de glicemie bazală și este cea care ne va oferi cele mai multe informații despre gestionarea glucozei.

În funcție de momentele în care este măsurată, nivelurile normale de glucoză la copii sunt următoarele:

  • Glicemia bazală (a jeun): 70-110 grame pe decilitru
  • Glicemia prandială (imediat după masă): mai puțin de 130 grame pe decilitru
  • Glicemia la 2 ore după masă: mai puțin de 100 grame pe decilitru

Potrivit Stanford Medicine Children’s Health, intervalul normal de glucoză este între 70 și 140 de miligrame pe decilitru.

Copil cu diabet
Pentru a cunoaște nivelul glicemiei la copii este necesar să se ia o probă de sânge.

Valori scăzute ale glucozei la copii

Valorile scăzute ale glicemiei, cunoscute sub denumirea de hipoglicemie, pot apărea din cauza aportului scăzut de zahăr sau chiar din cauza malnutriției. Dacă cel mic are în mod constant valori scăzute, acest lucru poate afecta dezvoltarea corectă a acestuia. În plus, conform studiilor poate constitui o urgență medicală.

Valori ridicate ale glucozei

În anumite momente, glucoza poate fi ridicată, de exemplu, din cauza aportului anterior de alimente cu multe zaharuri. Valorile ridicate ale glucozei sunt cunoscute sub denumirea de hiperglicemie. Dacă sunt o problemă recurentă, pot indica un stil de viață greșit.

Puteți avea un stil de viață sedentar sau o dietă bazată pe alimente cu prea multe zaharuri. În mod similar, glucoza ridicată la copii poate indica faptul că cei mici suferă de diabet zaharat de tip 1. Pentru confirmare, este necesară o examinare completă de către specialist.

Glicemia normală la copii: ce trebuie să rețineți?

Menținerea nivelurilor adecvate de glucoză este esențială pentru ca cel mic să se dezvolte corect, așa cum am menționat mai sus. Prin urmare, medicul trebuie să efectueze testele pe care le consideră potrivite în funcție de vârsta și starea fiecărui copil.

În fața oricărui semn care ne face să bănuim că nivelul glucozei la copii nu este așa cum ar trebui, trebuie să mergem la specialist, care va fi cel care va decide cum trebuie să acționăm.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.