Glicemia normală la copii
Glicemia normală la copii necesită o atenție specială. Oamenii folosesc glucoza ca sursă de energie. Din acest motiv, consumă zahăr sub diferite forme, pe care organismul îl descompune ulterior în glucoză, care trece în sânge pentru a fi utilizată în cele din urmă de celule. Cu toate acestea, există niveluri de glucoză considerate normale, atât la copii, cât și la adulți. Ce ar trebui să știm despre asta?
Ce este glicemia?
Glicemia înseamnă măsurarea nivelului de glucoză din sânge. După cum am menționat, ingerăm zaharuri sub diferite forme, cum ar fi zaharoza (zahăr comun sau de masă).
Apoi, transformăm zaharurile complexe în substanțe mai simple, cum ar fi glucoza. Aceasta trece în sânge, unde circulă continuu până când celulele o absorb pentru a o folosi ca sursă de energie.
Funcția glucozei este de a servi drept energie pentru organism. Când celulele absorb această substanță din sânge, o transformă prin diferite procese metabolice (glicoliză și ciclul Krebs ) în energie sub formă de ATP.
Prin urmare, glucoza este o substanță esențială pentru funcționarea întregului organism uman. Dacă există un exces în sânge, acesta poate fi stocat sub formă de glicogen în ficat. Rezervele sunt activate atunci când organismul are nevoie de o cantitate suplimentară; de exemplu, atunci când facem exerciții fizice.
Descoperiți: Cât zahăr pot consuma copiii pe zi?
Care este importanța glicemiei?
Fiind o substanță atât de importantă pentru funcțiile corpului uman, este vital ca glucoza să fie menținută într-un interval normal. Potrivit unui articol publicat în Trends in neurosciences, metabolismul glucozei oferă energie pentru funcționarea creierului prin generarea de ATP, baza pentru întreținerea neuronală și non-neuronală, precum și pentru generarea de neurotransmițători.
La cei mici, menținerea echilibrului glucozei este și mai importantă, deoarece în timpul creșterii copiii consumă mai multă energie decât adulții. Nivelurile adecvate de glucoză sunt necesare pentru ca dezvoltarea mintală și fizică să aibă loc corect.
Cu toate acestea, este important de menționat că glicemia normală la copii este mai mică decât la adulți. De fapt, nivelul variază la toți oamenii pe parcursul zilei și în diferite circumstanțe. De exemplu, în funcție de exercițiile fizice efectuate, stresul resimțit sau tipul de mâncare consumat, glicemia variază.
Glicemia normală la copii
De obicei, glucoza se măsoară dintr-o probă de sânge. Această măsurătoare poate fi efectuată în momente diferite ale zilei, pentru care există valori de referință distincte.
În mod normal, glicemia se măsoară pe stomacul gol, adică după 8 ore în care nu s-a consumat niciun aliment. Aceasta este cunoscută sub numele de glicemie bazală și este cea care ne va oferi cele mai multe informații despre gestionarea glucozei.
În funcție de momentele în care este măsurată, nivelurile normale de glucoză la copii sunt următoarele:
- Glicemia bazală (a jeun): 70-110 grame pe decilitru
- Glicemia prandială (imediat după masă): mai puțin de 130 grame pe decilitru
- Glicemia la 2 ore după masă: mai puțin de 100 grame pe decilitru
Potrivit Stanford Medicine Children’s Health, intervalul normal de glucoză este între 70 și 140 de miligrame pe decilitru.
Valori scăzute ale glucozei la copii
Valorile scăzute ale glicemiei, cunoscute sub denumirea de hipoglicemie, pot apărea din cauza aportului scăzut de zahăr sau chiar din cauza malnutriției. Dacă cel mic are în mod constant valori scăzute, acest lucru poate afecta dezvoltarea corectă a acestuia. În plus, conform studiilor poate constitui o urgență medicală.
Valori ridicate ale glucozei
În anumite momente, glucoza poate fi ridicată, de exemplu, din cauza aportului anterior de alimente cu multe zaharuri. Valorile ridicate ale glucozei sunt cunoscute sub denumirea de hiperglicemie. Dacă sunt o problemă recurentă, pot indica un stil de viață greșit.
Puteți avea un stil de viață sedentar sau o dietă bazată pe alimente cu prea multe zaharuri. În mod similar, glucoza ridicată la copii poate indica faptul că cei mici suferă de diabet zaharat de tip 1. Pentru confirmare, este necesară o examinare completă de către specialist.
Descoperiți: Diabetul de tip 1 la copii: sfaturi pentru îngrijire
Glicemia normală la copii: ce trebuie să rețineți?
Menținerea nivelurilor adecvate de glucoză este esențială pentru ca cel mic să se dezvolte corect, așa cum am menționat mai sus. Prin urmare, medicul trebuie să efectueze testele pe care le consideră potrivite în funcție de vârsta și starea fiecărui copil.
În fața oricărui semn care ne face să bănuim că nivelul glucozei la copii nu este așa cum ar trebui, trebuie să mergem la specialist, care va fi cel care va decide cum trebuie să acționăm.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Diabetes Association Professional Practice Committee. (2024). 2. Diagnosis and Classification of Diabetes: Standards of Care in Diabetes-2024. Diabetes care, 47(Supplement_1), 20-42. https://diabetesjournals.org/care/article/47/Supplement_1/S20/153954
- American Diabetes Association Professional Practice Committee. (2024). 14. Children and Adolescents: Standards of Care in Diabetes-2024. Diabetes care, 47(Supplement_1), 258-281. https://diabetesjournals.org/care/article/47/Supplement_1/S258/153946
- Dabelea, D., Stafford, J. M., Mayer-Davis, E. J., D’Agostino, R., Dolan, L., Imperatore, G., … & SEARCH for Diabetes in Youth Research Group. (2017). Association of type 1 diabetes vs type 2 diabetes diagnosed during childhood and adolescence with complications during teenage years and young adulthood. Jama, 317(8), 825-835. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2606400
- Gea, I. L., Ramos, L. M., Borrás, V., et al. (2019). Hipoglucemia. Sociedad Española de Endocrinología Pediatrica, 1, 171-182. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/11_hipoglucemia.pdf
- Lawrence, J. M., Divers, J., Isom, S., Saydah, S., Imperatore, G., Pihoker, C., … & SEARCH for Diabetes in Youth Study Group. (2021). Trends in prevalence of type 1 and type 2 diabetes in children and adolescents in the US, 2001-2017. Jama, 326(8), 717-727. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2783420
- McGill, D. E., & Levitsky, L. L. (2016). Management of hypoglycemia in children and adolescents with type 1 diabetes mellitus. Current diabetes reports, 16, 1-6. https://link.springer.com/article/10.1007/s11892-016-0771-1
- Medline Plus. (2022). Manejo de su glucemia. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000086.htm
- Mergenthaler, P., Lindauer, U., Dienel, G. A., & Meisel, A. (2013). Sugar for the brain: the role of glucose in physiological and pathological brain function. Trends in neurosciences, 36(10), 587-597. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3900881/
- Rewers, M., & Ludvigsson, J. (2016). Environmental risk factors for type 1 diabetes. The Lancet, 387(10035), 2340-2348. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)30507-4/abstract
- Stanford Medicine Children’s Health. (s.f.). Hipoglucemia en niños. Consultado el 27 de febrero de 2024. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=hypoglycemia-in-children-90-P01960