6 greșeli când folosești cuptorul
 

6 greșeli când folosești cuptorul

Acestea sunt câteva greșeli foarte frecvente pe care le facem când folosim cuptorul. Țineți cont de ele și profitați la maxim de acest aparat!
6 greșeli când folosești cuptorul

Ultima actualizare: 06 mai, 2022

Există anumite greșeli pe care le faci când folosești cuptorul, care îi afectează funcționalitatea. Deși acest aparat este unul dintre cele mai practice dispozitive pentru bucătărie, utilizarea necorespunzătoare poate strica rețetele sau îi poate reduce durata de viață. Cum să le recunoaștem? Îți detaliem cele mai frecvente 6 greșeli făcute când folosești cuptorul!

Gastronomia este o artă care este însoțită de trucuri și secrete. Prin urmare, dacă vrei să gătești ca un profesionist, trebuie să ții cont de anumite detalii. Fie din cauza lenei, fie din ignoranță, este posibil să fi stricat un fel de mâncare din cauza utilizării greșite a cuptorului.

6 greșeli pe care le faci când folosești cuptorul

Cuptorul a devenit unul dintre aliații preferați în bucătăriile a milioane de case. Pe lângă faptul că oferă posibilitatea de a pregăti sute de rețete delicioase, este la îndemâna multor oameni.

Cu toate acestea, este necesar să corectezi greșelile pe care le faci atunci când utilizezi cuptorul, pentru a obține preparate de succes. Citește mai departe!

1. Nu preîncălzești cuptorul înainte de utilizare

Aceasta este una dintre regulile principale pentru utilizarea optimă a acestui aparat. Înainte de a-l folosi, trebui să îl preîncălzești. Acesta nu este un simplu capriciu, ci ceva crucial.

Fă acest lucru cu cel puțin 15 minute înainte de a introduce preparatul, astfel încât rezultatul să fie cel așteptat și gătirea să fie cât mai uniformă.

Bărbat care face greșeli când folosești cuptorul cu microunde

2. Nu folosești șina corespunzătoare

Aceasta este una dintre greșelile frecvente. Nu uita că trebuie să știi să reglezi temperatura pentru ca rețetele tale să nu se ardă sau, dimpotrivă, să rămână crude.

Știai că înălțimea la care așezi preparatul în cuptor depinde foarte mult de rețetă?

  • Partea superioară: aceasta este partea cuptorului care stochează cea mai multă căldură, deci este ideală pentru gătitul foarte rapid, precum gratinarea sau încălzirea preparatelor.
  • Partea de mijloc: este perfectă pentru prepararea de pește, prăjituri, fursecuri, lasagna și alte rețete care necesită un timp mai lung de gătire.
  • Partea inferioară: este cea mai recomandată pentru preparatele care necesită perioade lungi de gătire, cum ar fi bucățile groase de carne.

3. Deschizi și închizi cuptorul constant

Cu siguranță ți s-a întâmplat la un moment dat; coci o prăjitură și din când în când deschizi ușa pentru a vedea cum iese. Dar, oricât de mult o verifici, nu se umflă niciodată. De ce? Din cauza schimbării temperaturii.

Majoritatea cuptoarelor au uși de sticlă, astfel încât să poți urmări gătitul fără a pierde căldură. De fiecare dată când cuptorul este deschis, se pierd până la 50°C, ceea ce înseamnă că gătirea alimentelor nu mai este uniformă.

4. Folosești recipiente nepotrivite

Când ești începător în lumea gătitului, aceasta este una dintre greșelile pe care le poți face când folosești cuptorul. Nu toate recipientele sau formele sunt potrivite pentru temperaturi ridicate.

Din acest motiv, folosește întotdeauna sticlă, ceramică sau oțel inoxidabil. Nu folosi niciodată recipiente din plastic, deoarece acestea vor începe să se topească.

5. Nu cureți cuptorul după utilizare

Curățenia în bucătărie este esențială pentru a garanta sănătatea familiei și pentru ca rețetele să fie delicioase. Spală cuptorul cu apă și degresează-l după utilizare.

Oțetul alb s-a dovedit a fi un bun înlocuitor pentru substanțele chimice convenționale vândute pentru degresare și dezinfectare. Este o variantă naturală de curățare pe care o poți folosi în acest scop.

În acest fel, te vei asigura că nu există urme de grăsime sau murdărie care pot provoca mirosuri neplăcute. Cum ar fi să coci o prăjitură imediat după ce ai gătit o friptură? Dacă nu cureți complet cuptorul, cel mai probabil prăjitura va fi impregnată cu miros de carne.

Persoană care curăță cuptorul

6. Folosești un cuptor foarte vechi

Din fericire, cuptoarele nu mai sunt privilegiul pe care îl reprezentau în vremuri străvechi. Prin urmare, dacă este posibil, investește într-un aparat de calitate. Efectuarea acestei investiții va face gătitul mai sigur, mai rapid și mai eficient.  

Evită aceste greșeli când folosești cuptorul

Eliminarea acestor greșeli pe care le poți face atunci când folosești cuptorul îți va permite să profiți mai mult de acest aparat. Nu uita să investești într-un aparat de calitate, să-l preîncălzești înainte de utilizare și să fii atent la gătit și la temperatură. Desigur, curăță cuptorul întotdeauna după utilizare.

Îngrijirea cuptorului nu este atât de dificilă pe cât pare. Întreținerea constantă garantează funcționarea corectă a acestuia și îi prelungește durata de viață.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arias Flores, A. I. (2019). Evaluación a nivel laboratorio, de la acción desinfectante y desengrasante del vinagre sintético blanco al 4 %, con vida de anaquel caducada, como sustituto a productos químicos comunes (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
  • Improve Your Kitchen and Food Safety. Am J Lifestyle Med. 2016;10(1):21-22. Published 2016 Jan 13. doi:10.1177/1559827615609043

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.