Gura lupului: utilizări și beneficii
 

Gura lupului: utilizări și beneficii

Gura lupului este cunoscută pentru efectele sale sedative, antiinflamatoare și antispastice. Există dovezi ale proprietăților și beneficiilor sale?
Gura lupului: utilizări și beneficii
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 30 decembrie, 2022

Gura lupului (Scutellaria baicalensis) este o plantă care aparține familiei Lamiaceae, la fel ca menta. Este cunoscută și sub numele de „huang qin” sau „gura lupului de Baikal” și are o istorie lungă ca remediu în medicina tradițională chineză.

Planta se remarcă prin concentrația ridicată de antioxidanți, în special flavone. Are două substanțe active, numite baicalin și baicalein, care au fost asociate cu mai multe efecte pozitive asupra sănătății.

Gura lupului: compoziție și proprietăți

În medicina tradițională chineză, rădăcinile acestei plante sunt folosite într-un remediu tradițional numit huang-qin. Science Bulletin arată faptul că chinezii folosesc această parte a plantei de mai bine de 2.000 de ani pentru a pregăti diverse remedii.

În general, gura lupului se folosește în decocturi sau tincturi, deoarece se spune că astfel își păstrează o mare parte din proprietăți. Planta concentrează o mare varietate de fitochimicale, inclusiv flavone (baicalin și wogonoside) și agliconi (baicalein și wogonin).

Compoziția menționată este asociată cu efecte antibacteriene, antivirale, antitumorale, hepatoprotectoare, antiinflamatoare și antioxidante. Din acest motiv, planta și derivații ei sunt folosiți pentru a trata diareea, sângerările, tulburările inflamatorii și infecțiile respiratorii.

Gura lupului: utilizări și beneficii

Utilizările acestei plante sunt susținute în mare măsură de dovezi anecdotice. Deocamdată, doar câteva studii clinice au evaluat potențialul farmacologic al plantei.

Studiile preliminare sugerează faptul că această plantă poate fi un adjuvant în anumite boli. Cu toate acestea, având în vedere lipsa studiilor la om, utilizarea trebuie să fie doar complementară.

Infecții respiratorii

Gura lupului este folosită ca remediu natural pentru a promova ameliorarea infecțiilor respiratorii. Proprietățile sale antivirale și antiinflamatoare ajută la controlul simptomelor precum congestia, tusea și dificultăți de respirație.

Într-un studiu randomizat, raportat de Archives of Disease in Childhood, un amestec de plante cunoscut sub denumirea de shuang huang lian – care conține și Scutellaria baicalensisa avut efecte pozitive în tratamentul bronșitei acute la copii.

Principalele efecte au fost următoarele:

  • Ameliorarea febrei
  • Ameliorarea tusei
  • Reducerea perioadei de spitalizare
  • Controlul respirației șuierătoare și al semnelor toracice.
Medic ce consultă un copil
Planta este considerată un adjuvant în bronșită, dar nu este în niciun caz un substitut pentru tratamentul medical.

Potențial neuroprotector

În China, gura lupului este folosită ca remediu pentru a stimula memoria și învățarea. Planta este corelată cu performanțe cognitive mai bune. Cu toate acestea, studiile disponibile au fost efectuate doar pe animale.

Cercetările pe șoareci, împărtășite de Neuroscience Letters, au arătat că unul dintre antioxidanții plantei, baicaleina, are activitate neuroprotectoare și scade riscul de declin cognitiv și boala Parkinson. Cercetătorii solicită studii suplimentare.

Sănătatea prostatei

Literatura populară indică faptul că această plantă poate reduce riscul de a dezvolta hiperplazie benignă de prostată (HBP). De fapt, populația chineză consumă suplimentele și infuzia ca măsură preventivă pentru îngrijirea prostatei.

În acest sens, un studiu pe șoareci publicat de Journal of Ethnopharmacology a constatat că extractul de rădăcină a suprimat evenimentele androgenice anormale în țesutul prostatei, prevenind astfel apariția hiperplaziei benigne.

Asociația Americană de Cercetare a Cancerului a raportat faptul că planta are potențial antitumoral împotriva cancerului de prostată.

Deși este folosită în medicina tradițională, această plantă nu trebuie să fie un tratament de primă linie pentru bolile prostatei.

Starea de spirit

Gura lupului este clasificată drept sedativ și reparator nervos, deoarece ajută la reducerea stărilor de nervozitate, anxietate, stres și depresie. Baicalinul, unul dintre principalii săi compuși activi, este legat de aceste efecte.

Alte posibile utilizări

În ciuda lipsei de studii științifice, planta are multe alte utilizări în medicina tradițională:

Riscuri și contraindicații

La majoritatea adulților sănătoși, gura lupului este sigură și bine tolerată. Este posibil să provoace somnolență, deși acest lucru se întâmplă la doze mari.

Consumul excesiv poate duce la hepatotoxicitate și pneumonită. Este esențial să respectați doza sugerată de producătorul suplimentului.

Având în vedere lipsa unor studii care să vorbească despre siguranța plantei, aportul acesteia trebuie evitat în următoarele cazuri speciale:

  • Leziuni hepatice
  • Sarcină și alăptare
  • Boli cronice, cum ar fi diabetul și hipoglicemia
  • Tratamente cu benzodiazepine, anticonvulsivante și medicamente pentru insomnie
Planta gura lupului în sălbăticie
Planta are o tradiție îndelungată în medicina chineză, deși dovezile științifice ale efectelor sale sunt limitate.

Prezentări și doze sugerate

Gura lupului este disponibilă sub formă de capsule, ceai, extracte și tincturi. Nu există informații sigure despre doza adecvată. Prin urmare, este esențial să citiți cu atenție eticheta produsului. De obicei, se recomandă următoarele:

  • Infuzie: 2 sau 3 căni pe zi. Se prepară cu 5 grame de plantă la fiecare 250 mililitri de apă
  • Tinctură: 20 până la 40 de picături în 120 mililitri de apă, de 3 ori pe zi
  • Tablete sau capsule: 2 pe zi (sau în funcție de producător)

Ce să rețineți despre gura lupului?

Această plantă este foarte apreciată în medicina tradițională pentru potențialul său antiinflamator, antiviral, antibacterian și antioxidant. Este folosită ca supliment pentru a îmbunătăți starea de spirit, a reduce infecțiile respiratorii și a proteja prostata.

Chiar și așa, lipsa studiilor științifice limitează utilizarea terapeutică. Deocamdată, nu ar trebui să fie un tratament de primă linie. De fapt, este recomandat să o folosiți sub supravegherea unui profesionist în medicina tradițională chineză pentru a evita neplăcerile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bokelmann, J. M. (2022). Skullcap/Scullcap (Scutellaria baicalensis, Scutellaria lateriflora). In Medicinal Herbs in Primary Care (pp. 593–598). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-323-84676-9.00070-2
  • Bonham, M., Posakony, J., Coleman, I., Montgomery, B., Simon, J., & Nelson, P. S. (2005). Characterization of Chemical Constituents in Scutellaria baicalensis with Antiandrogenic and Growth-Inhibitory Activities toward Prostate Carcinoma. In Clinical Cancer Research (Vol. 11, Issue 10, pp. 3905–3914). American Association for Cancer Research (AACR). https://doi.org/10.1158/1078-0432.ccr-04-1974
  • Cheng, Y., He, G., Mu, X., Zhang, T., Li, X., Hu, J., Xu, B., & Du, G. (2008). Neuroprotective effect of baicalein against MPTP neurotoxicity: Behavioral, biochemical and immunohistochemical profile. In Neuroscience Letters (Vol. 441, Issue 1, pp. 16–20). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.neulet.2008.05.116
  • Jin, B.-R., Chung, K.-S., Kim, H.-J., & An, H.-J. (2019). Chinese Skullcap (Scutellaria baicalensis Georgi) inhibits inflammation and proliferation on benign prostatic hyperplasia in rats. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 235, pp. 481–488). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.01.039
  • Kong, X. T., Fang, H. T., Jiang, G. Q., Zhai, S. Z., O’Connell, D. L., & Brewster, D. R. (1993). Treatment of acute bronchiolitis with Chinese herbs. In Archives of Disease in Childhood (Vol. 68, Issue 4, pp. 468–471). BMJ. https://doi.org/10.1136/adc.68.4.468
  • Limanaqi F, Biagioni F, Busceti CL, Polzella M, Fabrizi C, Fornai F. Potential Antidepressant Effects of Scutellaria baicalensis, Hericium erinaceus and Rhodiola rosea. Antioxidants (Basel). 2020 Mar 12;9(3):234. doi: 10.3390/antiox9030234. PMID: 32178272; PMCID: PMC7139475.
  • Zhao Q, Chen XY, Martin C. Scutellaria baicalensis, the golden herb from the garden of Chinese medicinal plants. Sci Bull (Beijing). 2016;61(18):1391-1398. doi: 10.1007/s11434-016-1136-5. Epub 2016 Jul 8. PMID: 27730005; PMCID: PMC5031759.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.