5 seve de plante și proprietățile lor medicinale
 

5 seve de plante și proprietățile lor medicinale

Sevele joacă un rol important în creșterea plantelor. Dincolo de aceasta, unele au și calități medicinale.
5 seve de plante și proprietățile lor medicinale
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 19 octombrie, 2022

Când vine vorba de prepararea remediilor naturiste, folosim rădăcinile, frunzele, tulpinile, florile sau fructele plantelor. Cu toate acestea, unele seve de plante au o compoziție care poate fi benefică pentru sănătate.

Datorită conținutului de enzime, antioxidanți, vitamine și minerale, aceste substanțe au proprietăți energizante, digestive, antiinflamatorii, laxative și antiseptice. De fapt, se găsesc adesea în remediile și suplimentele homeopate.

Ce sunt sevele plantelor?

Sevele sunt fluide apoase ale plantelor, care sunt responsabile de transportul nutrienților de la rădăcini la frunze. Ulterior, apa este eliminată printr-un proces de exudat.

Sevele sunt prezente în vacuolele celulelor vii, care sunt mici cavități în care sunt stocate săruri anorganice, compuși azotați și alte substanțe cheie pentru dezvoltarea plantelor.

În funcție de specie, sevele sunt formate din până la 98% apă. În plus, ele concentrează aminoacizi, zaharuri, săruri minerale, antioxidanți și hormoni. Trebuie remarcat faptul că acest lichid se deplasează prin țesuturile conductoare numite xilem și floem.

Pe baza acestui fapt, se disting două tipuri de sevă:

  • Seva brută: se formează în rădăcină și este transportată prin xilem în celelalte părți ale plantei.
  • Seva elaborată: este mobilizată de floem de la frunze până la rădăcină. Este ceea ce rămâne din seva brută după procesul de fotosinteză.

5 seve de plante și proprietățile lor medicinale

Deși funcția principală a sevelor este de a contribui la nutriția și dezvoltarea plantei, ele joacă un rol important ca hrană pentru animale și remedii pentru oameni. Care sunt cele mai populare seve de plante?

1. Seva de mesteacăn

Seva de mesteacăn este obținută din arborii Betula la începutul primăverii. De obicei, se consumă ca atare. Este folosită și la fabricarea hidromelului, siropurilor, berii și vinului.

Compoziția sa include săruri minerale, glucoză și fructoză. Oferă mangan, magneziu, calciu și zinc.

Este apreciată pentru calitățile sale antioxidante, antiinflamatorii și antitumorale, atribuite în mare parte conținutului de betulină. După cum arată o recenzie din Jurnalul European de Științe Farmaceutice , acest compus vegetal este transformată în organism în acid betulinic, care are proprietăți farmacologice.

Așa cum menționează cercetările publicate în Environmental and Experimental Biology, seva de mesteacăn este folosită în scopuri cosmetice datorită beneficiilor sale pentru piele. Este asociată cu stimularea colagenului, hidratarea tegumentului și prevenirea îmbătrânirii premature.

Considerații

Utilizarea nu este recomandată persoanelor cu antecedente de alergie la polen. De asemenea, datorită concentrației mari de mangan, seva de mesteacăn trebui evitată de către pacienții cu insuficiență hepatică.

Infuzie cu sevă de mesteacăn
Infuzia de mesteacăn este recomandată ca diuretic.

2. Seva de agave

Seva de agave este cunoscută și ca „nectar de agave”. Este o sevă zaharoasă care se obține prin presarea frunzelor plantei cu denumirea științifică Agave americana (aceeași plantă din care se obține tequila).

Această substanță se caracterizează prin concentrația mare de zaharuri. În ciuda acestui fapt, este clasificată ca aliment cu indice glicemic scăzut (IG), deoarece este compusă în principal din fructoză. Conținutul de glucoză este scăzut.

Seva de agave este considerată un puternic:

  • Laxativ
  • Digestiv
  • Emolient
  • Antiseptic
  • Antiinflamator
  • Protector cutanat

O cercetare publicată în British Journal of Nutrition a stabilit că fructanii — o fibră sănătoasă din această sevă — au efecte pozitive asupra metabolismului și insulinei. Cu toate acestea, atunci când seva este supusă căldurii, această fibră se descompune.

Deși glucoza poate fi metabolizată de fiecare celulă din organism, fructoza este metabolizată doar în ficat. În cantități excesive, supraîncarcă acest organ și poate duce la tulburări precum ficatul gras.

Considerații

În ciuda proprietăților sale medicinale, consumul de seva de agave trebuie să fie moderat. Aportul excesiv poate afecta sănătatea metabolică și, mai ales, funcția hepatică. În plus, în exces, duce la efecte nedorite, cum ar fi greață, stomac deranjat și diaree.

3. Seva de pin

Seva de pin este un fluid lipicios care este format din apă, săruri minerale, zaharuri și polifenoli. În timpul procesului de fotosinteză al pinilor, se produc carbohidrați care sunt transformați în amidon și apoi în zahăr.

Acest zahăr se combină cu fluidele din sevă, rezultând o rășină. Funcția sa naturală este de a proteja pinul și de a contribui la dezvoltarea sănătoasă a acestuia. În plus, ajută la economisirea energiei.

În ceea ce privește aplicațiile sale medicinale, această substanță este utilizată ca adjuvant în tratamentul rănilor superficiale, arsurilor și problemelor pielii. Desigur, nu trebuie aplicată direct, ci prin unguente sau creme.

Alte utilizări posibile includ următoarele:

  • Varice
  • Dureri articulare
  • Disconfort muscular

Considerații

Seva de pin este inclusă în produsele topice și este bine tolerată. Chiar și așa, este recomandat să faceți mai întâi un test pentru a exclude posibile reacții alergice. Acesta constă în aplicarea unei cantități mici de produs pe o zonă a pielii. Dacă după câteva ore nu există roșeață, erupție sau iritație, puteți folosi seva fără probleme. Nu este recomandată în timpul sarcinii și alăptării, copiilor mici sau persoanelor cu boli renale.

Sticluță cu seve de plante
Uleiul din pin este folosit în medicina naturistă pentru a trata răcelile.

4. Seva de papaya

Când papaya este verde, emană o seva lăptoasă, cu o textură lipicioasă, care se caracterizează prin concentrația mare de enzime precum papaina și chemopapaina. Aceste substanțe au beneficii medicinale.

Într-o recenzie publicată în International Journal of Food Properties, se menționează că această sevă este folosită ca supliment pentru calmarea dispepsiei, infecțiilor parazitare, diareii, hemoroizilor și tusei convulsive. De asemenea, este utilă pentru calmarea arsurilor.

Se folosește sub formă de suplimente sau unguente. Motivul? Consumul direct poate provoca iritații și leziuni ale esofagului.

Considerații

Această sevă nu trebuie utilizată de persoanele cu antecedente de alergie la latex sau papaină. Consumul său trebuie evitat în timpul sarcinii și al alăptării și la copiii mici.

5. Seva de arțar

Seva de arțar este obținută în mare parte din arțarul de zahăr (Acer saccarum). Din această substanță se face popularul sirop de arțar, care este un produs cu multiple aplicații culinare și medicinale. Seva este fiartă până când apa se evaporă, rezultând o melasă densă și foarte dulce.

Ca și alți îndulcitori naturali, are un indice glicemic mai mic decât zahărul. Prin urmare, mulți cred că este un bun înlocuitor. Deși este adevărat că oferă minerale, antioxidanți și alți compuși activi, conținutul său de glucoză este ridicat.

Consumul trebuie să fie moderat pentru a preveni problemele metabolice. Se estimează că 80 ml de sirop de arțar conțin 60 g de zahăr.

Considerații

Seva de arțar conține polifenoli și minerale cu numeroase beneficii pentru sănătate. Totuși, siropul obținut în urma evaporării este foarte bogat în zahăr și poate duce la modificări metabolice pe termen mediu și lung. Prin urmare, nu este un bun înlocuitor pentru zahărul tradițional. Dacă scopul este să slăbiți sau să vă îmbunătățiți sănătatea, cel mai bine este să nu-l introduceți în dietă. Consumul rar și moderat este sigur.

 

Lingură cu seve de plante
Este o greșeală să înlocuim zahărul cu sirop de arțar. Ambele produse au concentrații mari de zaharuri simple.

Folosiți seve de plante?

Probabil ați auzit de unele dintre aceste seve de plante și de aplicațiile lor. Deși nu sunt la fel de populare precum frunzele, tulpinile sau fructele plantelor, compoziția lor nutrițională și posibilele efecte asupra sănătății sunt evaluate de mulți specialiști.

Forma sigură de consum este prin suplimente sau produse procesate corespunzător. Ingerarea sau aplicarea sevei direct din plante poate declanșa reacții adverse sau simptome de intoxicație. Dacă aveți îndoieli cu privire la utilizare, consultați medicul dumneavoastră sau farmacistul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Svanberg, Ingvar & Sõukand, Renata & Łuczaj, Łukasz & Kalle, Raivo & Zyryanova, Olga & Dénes, Andrea & Papp, Nóra & Nedelcheva, Anely & Šeškauskaitė, Daiva & Kołodziejska, Iwa & Kolosova, Valeria. (2012). Uses of tree saps in northern and eastern parts of Europe. Acta- Societatis Botanicorum Poloniae. 81. 343–357. 10.5586/asbp.2012.036.
  • Strand, E. J., Bihar, E., Gleason, S. M., Han, S., Schreiber, S. W., Renny, M. N., … Whiting, G. L. (2022). Printed Organic Electrochemical Transistors for Detecting Nutrients in Whole Plant Sap. Advanced Electronic Materials, 8(4). https://doi.org/10.1002/aelm.202100853
  • Esteves, Eduardo & Locatelli, Guilherme & Alcon, Neus & Ferrarezi, Rhuanito. (2021). Sap Analysis: A Powerful Tool for Monitoring Plant Nutrition. Horticulturae. 7. 426. 10.3390/horticulturae7110426.
  • Zaguła, Grzegorz. (2017). The Bioactive and Mineral Compounds in Birch Sap Collected in Different Types of Habitats. Baltic Forestry. 23.
  • Muselin F, Dumitrescu E, Berbecea A, Doma AO, Brezovan D, Savici J, Trif A, Cristina RT. The effect of cisplatin administration on certain trace elements homeostasis in rats and the protective effect of silver birch (Betula pendula) sap. J Trace Elem Med Biol. 2018 Dec;50:474-481. doi: 10.1016/j.jtemb.2018.02.002. Epub 2018 Feb 7. PMID: 29429790.
  • Alakurtti S, Mäkelä T, Koskimies S, Yli-Kauhaluoma J. Pharmacological properties of the ubiquitous natural product betulin. Eur J Pharm Sci. 2006 Sep;29(1):1-13. doi: 10.1016/j.ejps.2006.04.006. Epub 2006 Apr 29. PMID: 16716572.
  • Boroduskis, Martins & Kaktiņa, Elza & Blāķe, Ilze & Nakurte, Ilva & Samodova, Diana & Kusiņa, Iveta & Mičule, Santa & Ramata-Stunda, Anna. (2017). Chemical characterization and in vitro evaluation of birch sap and a complex of plant extracts for potential use in cosmetic anti-ageing products. Environmental and Experimental Biology. 15. 29-36. 10.22364/eeb.15.05.
  • José Luis Montañez Soto. (2011). Enzymatic production of high fructose syrup from Agave tequilana fructans and its physicochemical characterization. In AFRICAN JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY (Vol. 10, Issue 82). Academic Journals. https://doi.org/10.5897/ajb11.2704
  • Saraiva A, Carrascosa C, Ramos F, Raheem D, Raposo A. Agave Syrup: Chemical Analysis and Nutritional Profile, Applications in the Food Industry and Health Impacts. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jun 8;19(12):7022. doi: 10.3390/ijerph19127022. PMID: 35742286; PMCID: PMC9222424.
  • Simbirtsev AS, Konusova VG, McHedlidze GSh, Paramonov BA, Chebotarev VY. Pine resin and biopin ointment: effects of water-soluble fractions on cytokine production by peripheral blood neutrophils. Bull Exp Biol Med. 2002 Aug;134(2):151-5. doi: 10.1023/a:1021184214627. PMID: 12459838.
  • Saeed, F., Arshad, M. U., Pasha, I., Naz, R., Batool, R., Khan, A. A., Nasir, M. A., & Shafique, B. (2014). Nutritional and Phyto-Therapeutic Potential of Papaya (Carica Papaya Linn.): An Overview. In International Journal of Food Properties (Vol. 17, Issue 7, pp. 1637–1653). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/10942912.2012.709210
  • High-performance liquid chromatography characterization and identification of antioxidant polyphenols in maple syrup. 2008. Abou-Zaid, M.M.; Nozzolillo, C.; Tonon, A.; Coppens, M.D.; Lombardo, D.A. Pharmaceutical Biology 46: 117-125.
  • Pericherla K, Shirazi AN, Rao VK, Tiwari RK, DaSilva N, McCaffrey KT, Beni YA, González-Sarrías A, Seeram NP, Parang K, Kumar A. Synthesis and antiproliferative activities of quebecol and its analogs. Bioorg Med Chem Lett. 2013 Oct 1;23(19):5329-31. doi: 10.1016/j.bmcl.2013.07.058. Epub 2013 Aug 2. PMID: 23953195; PMCID: PMC3816661.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.