Siropul de năsturel: beneficii și rețetă
 

Siropul de năsturel: beneficii și rețetă

Siropul de năsturel este un remediu tradițional care este făcut pentru a calma simptomele răcelii și gripei. Vă spunem cum să-l pregătiți acasă!
Siropul de năsturel: beneficii și rețetă
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Siropul de năsturel este un preparat natural ce se folosește ca adjuvant pentru calmarea tusei, gripei și răcelii. Ingredientul său principal, planta cu denumirea științifică Nasturtium officinale, concentrează compuși cu potențial antiinflamator, antiviral și expectorant.

De fapt, așa cum este detaliat într-un studiu publicat în SpringerPlus, acest ingredient are un profil fenolic excepțional, care protejează împotriva deteriorării ADN-ului, îmbunătățind în același timp capacitatea antioxidantă a sângelui și sănătatea imunitară. Cum se prepară acest remediu?

Siropul de năsturel: beneficii pentru sănătate

Năsturelul (Nasturtium officinale) este o plantă apreciată pentru compoziția sa nutritivă. Potrivit unei publicații din Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, planta furnizează vitamina C, B (B1, B2, B3 și B6), E, calciu și fier.

De asemenea, conține și alte substanțe cu acțiune farmacologică, cum ar fi următoarele:

  • Quercetină
  • Terpene
  • Acid galic
  • Isorhamnetin
  • Acid clorogenic
  • Acid dicafeoiltartric

Acești compuși sunt responsabili de proprietățile sale medicinale. Mai exact, îi sunt atribuite, printre altele, efecte antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii, hepatoprotectoare, antidiabetice și antitumorale. Siropul de năsturel este adesea folosit ca un complement pentru sănătatea respiratorie. De ce?

Ajută la curățarea căilor respiratorii

Siropul de năsturel este cunoscut pentru proprietățile sale expectorante. Datorită acestei calități, consumul său moderat ajută la fluidizarea excesului de mucus care blochează căile respiratorii.

Pe de altă parte, conform unui articol publicat în Pharmaceutical Biology, are compuși antiinflamatori care au o influență pozitivă asupra acestui proces. Asimilarea lui ajută la reducerea iritației bronhiilor, ceea ce reduce dificultățile de expectorație.

Femeie care tușește

Întărește imunitatea

Unul dintre principalii nutrienți conținuți de năsturel, vitamina C, este recunoscut pentru capacitatea sa de a întări apărarea organismului. Mai exact, acest nutrient stimulează funcțiile leucocitelor, care joacă un rol important în răspunsul sistemului imunitar împotriva agenților patogeni.

Pe de altă parte, are proprietăți antivirale și antioxidante care ajută la reglarea funcțiilor imunitare. O investigație publicată în Jurnalul Spaniol de Nutriție Umană și Dietetică susține că acest nutrient pare să reducă durata și severitatea răcelii comune.

Cum se prepară siropul de năsturel pentru a avea grijă de sănătatea căilor respiratorii?

Este important să precizăm că siropul de năsturel nu este un remediu de primă linie atunci când vine vorba de combaterea problemelor de sănătate respiratorie. În schimb, este un supliment ce va calma temporar unele simptome de răceală și gripă.

Dacă aveți o boală respiratorie cronică, ideal este sa mergeți la medic. Profesionistul se va ocupa de ghidarea tratamentului pe baza diagnosticului și a caracteristicilor individuale.

Ingrediente

  • 1 lingură de apă (15 ml)
  • 3 linguri de zahar (45 g)
  • 1/2 pahar de suc de năsturel (100 ml)

Mod de preparare și consum

  1. Pentru început, umeziți zahărul cu apă și puneți-l la foc mic.
  2. Odată ce dă în clocot, adăugați zeama de năsturel.
  3. Amestecați bine și fierbeți la foc mic încă 5 minute.
  4. Puneți siropul într-un recipient închis ermetic.
  5. Consumați până la 4 linguri pe zi până când observați o îmbunătățire.

Siropul de năsturel și aloe vera, o rețetă alternativă

O altă modalitate de a prepara un sirop de năsturel medicinal este să îl amestecați cu aloe vera și miere. Ambele ingrediente se remarcă prin calitatea lor nutrițională, care este, de asemenea, legată de beneficii pentru sănătatea respiratorie.

Ingrediente

  • 3 lămâi
  • 1 buchet de năsturel
  • 1 cană de miere (250 g)
  • 3 linguri de gel de aloe vera (45 g)
Frunză de aloe vera

Mod de preparare și consum

  1. Mai întâi, puneți gelul de aloe vera în blender.
  2. Adăugați buchetul de năsturel, sucul de lămâie și cana de miere.
  3. Procesați totul câteva minute până obțineți un amestec omogen.
  4. Ambalați într-un recipient ermetic și începeți consumul.
  5. Luați 2 sau 3 linguri de sirop pe zi în caz de răceală. Pentru prevenție, se consumă doar 1 lingură pe zi.
  6. Agitați întotdeauna produsul înainte de a-l consuma.

Recomandări pentru consumul în siguranță al siropului de năsturel

Siropul de năsturel este considerat sigur pentru majoritatea adulților sănătoși, atât timp cât se respectă doza recomandată. Consumul excesiv poate duce la disconfort digestiv, cum ar fi balonare, durere și diaree. În plus, există un risc crescut de avort și iritație a tractului urinar.

Datorită conținutului de glucoză, acest remediu nu trebuie utilizat de către pacienții diabetici. De asemenea, este contraindicat în următoarele cazuri:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează.
  • Copiii sub un 1 (risc de botulism).
  • Pacienții care urmează tratament cu anticoagulante, antidiabetice sau medicamente pentru colesterol.

Ce să rețineți despre siropul de năsturel?

În medicina tradițională, năsturelul este popular pentru conținutul ridicat de vitamine, minerale și compuși antioxidanți care promovează sănătatea. Prepararea sa ca sirop este folosită pentru a ajuta la ameliorarea problemelor care afectează tractul respirator. Cu toate acestea, ar trebui să fie folosit cu moderație.

Deocamdată, nu există studii specifice care să vorbească despre efectele acestui sirop asupra organismului. Totuși, unele cercetări susțin potențialul de a preveni infecțiile și de a întări imunitatea. Dacă doriți să îl încercați, asigurați-vă că urmați instrucțiunile. De asemenea, dacă bănuiți că aveți o problemă de sănătate mai mare, consultați medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zeb A. Phenolic profile and antioxidant potential of wild watercress (Nasturtium officinale L.). Springerplus. 2015;4:714. Published 2015 Nov 24. doi:10.1186/s40064-015-1514-5
  • Panahi Kokhdan E, Khodabandehloo H, Ghahremani H, Doustimotlagh AH. A Narrative Review on Therapeutic Potentials of Watercress in Human Disorders. Evid Based Complement Alternat Med. 2021;2021:5516450. Published 2021 May 7. doi:10.1155/2021/5516450
  • Sadeghi, H., Mostafazadeh, M., Sadeghi, H., Naderian, M., Barmak, M. J., Talebianpoor, M. S., & Mehraban, F. (2013). In vivoanti-inflammatory properties of aerial parts ofNasturtium officinale. In Pharmaceutical Biology (Vol. 52, Issue 2, pp. 169–174). Informa UK Limited. https://doi.org/10.3109/13880209.2013.821138
  • San Mauro-Martín, I., & Garicano Vilar, E. (2015). Papel de la vitamina C y los β-glucanos sobre el sistema inmunitario: revisión. In Revista Española de Nutrición Humana y Dietética (Vol. 19, Issue 4, p. 238). Fundacion Espanola de Dietistas-Nutricionistas (FEDN). https://doi.org/10.14306/renhyd.19.4.173

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.