Stevia lichidă de casă: nutrienți și preparare
 

Stevia lichidă de casă: nutrienți și preparare

Vă vom arăta pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a face stevia lichidă de casă, un îndulcitor care este folosit pentru a înlocui zahărul în multe preparate.
Stevia lichidă de casă: nutrienți și preparare
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Stevia lichidă este un îndulcitor care poate fi făcut de casă. În acest fel, se obține un produs natural de calitate care permite îmbunătățirea aromei multor preparate, fără a adăuga calorii suplimentare.

Acest lucru poate fi util atunci când se are în vedere o dietă cu scopul de a pierde în greutate, deoarece este necesar să se genereze un deficit care să permită mobilizarea și oxidarea grăsimilor. Astfel, compoziția corporală va fi îmbunătățită.

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că stevia este un îndulcitor natural. Îndulcitorii de tip artificial au un impact negativ asupra organismului. Sunt legați de dezvoltarea patologiilor pe termen mediu, deși există multe controverse în acest sens. Este clar că cel mai bine este să nu abuzați de această clasă de produse.

Stevia lichidă de casă: nutrienți și preparare

Îndulcitorul stevia provine din planta omonimă. Frunza plantei este dulce și de acolo se poate extrage îndulcitorul capabil sa modifice caracteristicile organoleptice ale anumitor alimente.

Din acest motiv, primul pas pentru a face stevia lichidă de casă este cultivarea plantei. Plantați semințele într-un ghiveci pe terasă sau în grădină.

Frunzele sunt tăiate pentru a extrage compușii glicozidici care oferă gustul dulce. Desigur, trebuie să spălați bine produsul pentru a vă asigura că orice urmă de pământ sau praf care ar putea exista la suprafață este îndepărtată corespunzător.

În continuare, frunzele se taie pe lung cu un cuțit și se lasă la uscat câteva zile la soare. Puteți folosi un deshidrator în același scop. Apoi, frunzele se pun într-un recipient, acoperindu-le cu vodcă.

Se pot folosi diferite tipuri de alcool, dar vodca are mai puțină aromă, deci nu va afecta foarte mult calitatea organoleptică a produsului final. Vasul este acoperit și lăsat să stea într-un loc întunecat timp de cel puțin 24 de ore. Apoi, frunzele sunt strecurate.

Dropsuri de stevia
Cultivați planta de stevia acasă și folosiți frunzele pentru a face îndulcitor lichid.

Puneți o cratiță pe foc și adăugați lichidul. Fierbeți-l aproximativ 30 de minute pentru a forma un sirop, fără a-l da în clocot. Puneți rezultatul final într-un recipient închis la culoare și păstrați-l maxim 3 luni în frigider.

Beneficiile steviei

Consumul de stevie poate fi benefic pentru a ajuta la îmbunătățirea compoziției corporale, reducând caloriile din dietă. Zaharurile simple nu sunt doar energizante, ci pot genera probleme precum rezistența la insulina și diabetul. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Current Diabetes Reports. Reducerea aportului este cheia pentru o sănătate optimă.

Pentru a consolida cu adevărat beneficiile steviei, este necesar să luați în considerare o serie de obiceiuri. De exemplu, practicarea exercițiilor fizice în mod regulat, punând un accent deosebit pe antrenamentul de forță.

În acest fel stimulați hipertrofia musculară, ceea ce înseamnă o eficiență mai mare în utilizarea substraturilor energetice. În plus, veți arde mai multă energie în repaus, potrivit unui studiu publicat în Frontiers of Hormone Research.

Îndulcitor stevia granule
Folosiți stevia cu moderație, la fel cum faceți cu zahărul și alți îndulcitori.

Totuși, nu tot ceea ce strălucește este aur. Abuzul de îndulcitori ar putea genera modificări nocive la nivelul microbiotei intestinale. S-a demonstrat că aportul regulat al acestor elemente reduce densitatea și diversitatea microorganismelor care locuiesc în tractul digestiv. Rezultatul este un risc crescut de a dezvolta patologii inflamatorii și de a întâmpina probleme în ceea ce privește utilizarea nutrienților.

Prin urmare, cea mai bună soluție este moderarea consumului de alimente cu gust dulce, indiferent dacă acestea conțin zaharuri simple sau îndulcitori. Mai presus de toate, este necesară promovarea aportului de alimente proaspete, care au o densitate nutritivă ridicată.

Pregătiți stevia lichidă de casă!

După cum ați văzut, puteți să faceți acasă stevia lichidă într-un mod simplu pentru a îmbunătăți caracteristicile organoleptice ale anumitor produse. Nu conține calorii, așa că nu va afecta negativ echilibrul energetic al dietei. Desigur, trebuie consumată cu moderație pentru a evita pe termen mediu modificările compoziției microbiotei.

Rețineți că mulți dintre aditivii care sunt folosiți în procesele industriale sunt de calitate scăzută. Ei au, de obicei, denumiri formate dintr-o literă E și un număr. Dacă mai multe asemenea elemente apar pe lista de ingrediente, înseamnă că alimentul în cauză nu este foarte recomandat pentru includerea în contextul unei diete sănătoase și echilibrate.

Cel mai bine este să acordați întotdeauna prioritate produselor proaspete!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Moghetti, P., Bacchi, E., Brangani, C., Donà, S., & Negri, C. (2016). Metabolic Effects of Exercise. Frontiers of hormone research47, 44–57. https://doi.org/10.1159/000445156
  • Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., Israeli, D., Zmora, N., Gilad, S., Weinberger, A., Kuperman, Y., Harmelin, A., Kolodkin-Gal, I., Shapiro, H., Halpern, Z., Segal, E., & Elinav, E. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature514(7521), 181–186. https://doi.org/10.1038/nature13793

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.