O lingură de miere înainte de culcare te va ajuta să dormi mai bine?
 

O lingură de miere înainte de culcare te va ajuta să dormi mai bine?

Prin creșterea nivelului de insulină din sânge, mierea stimulează creierul să producă triptofan, care este transformat în serotonină și care favorizează somnul odihnitor.
O lingură de miere înainte de culcare te va ajuta să dormi mai bine?

Ultima actualizare: 18 septembrie, 2021

Mierea este un aliment foarte comun. Este prezentă în multe case din întreaga lume. De-a lungul istoriei, a fost adesea folosită ca remediu pentru diferite probleme. Din acest motiv, a făcut obiectul multor studii. O lingură de miere înainte de culcare favorizează somnul odihnitor?

Deoarece s-a constatat că are diferite proprietăți medicinale, a devenit unul dintre cele mai acceptate alimente ca adjuvant, în principal pentru problemele de sănătate respiratorie, cum ar fi tusea.

O lingură de miere înainte de culcare te va ajuta să dormi mai bine?

În ultimii ani, s-au efectuat unele cercetări care leagă consumul de miere de o calitate mai bună a somnului, mai ales atunci când dificultățile de somn sunt asociate cu alte boli. Este important să clarificăm că nu este un remediu miraculos pentru somn sau combaterea insomniei.

De fapt, nu trebuie considerat un tratament de primă linie pentru tulburările de somn și, în unele cazuri, este posibil să nu fie eficientă. Prin urmare, nu este un substitut pentru tratamentele medicale.

Cercetări privind consumul de miere pentru a dormi

Borcan cu miere de salcâm

 

Diverse studii științifice, cum ar fi cel publicat prin Terapia curentă de transducție a semnalului, sugerează că aportul anumitor alimente poate induce somnul datorită conținutului lor de triptofan și capacității lor de a stimula serotonina.

Triptofanul este un aminoacid esențial care este implicat în calitatea somnului. La rândul său, serotonina duce la relaxare și ajută la „notificarea” creierului cu privire la momentul optim pentru somn. Dar ce legătură au toate acestea cu mierea?

Ei bine, mierea organică este unul dintre alimentele cu aceste caracteristici. De fapt, zaharurile sale cresc ușor insulina, permițând triptofanului să intre în creier. Acesta stimulează activitatea serotoninergică și, mai târziu, producția de melatonină.

Melatonina ne ajută să reglăm ceasul intern al corpului și ciclurile de somn-veghe. Persoanele cu insomnie sau cele care se confruntă cu procese de anxietate după ce au renunțat la fumat au nevoie de cantități mai mari de melatonină. Mierea poate fi foarte utilă.

Melatonina este cunoscută sub numele de „hormonul sănătății ”. Ne ajută să îmbunătățim imunitatea și facilitează reconstrucția țesuturilor în timp ce dormim.

Se pare că acest lucru ar putea explica de ce mierea îmbunătățește calitatea somnului. Chiar și într-un studiu publicat în revista medicală Pediatrics , mierea a servit drept adjuvant pentru a îmbunătăți somnul la copiii cu tuse nocturnă.

Miere înainte de culcare: cum se consumă?

Femeie care consumă miere înainte de culcare

 

Este clar că mierea nu este un tratament definitiv împotriva insomniei. Cu toate acestea, consumul său în cantități mici – cu un stil de viață sănătos și un ritual adecvat de somn – poate contribui la o odihnă mai bună.

Mierea trebuie să fie bio, de preferință direct de la un apicultor. Motivul? Multe dintre sortimentele pe care le cumpărăm din supermarketuri sunt foarte tratate și prelucrate, pierzând multe dintre proprietățile originale. De asemenea, tind să aibă o cantitate mare de zahăr adăugat.

Conform înțelepciunii populare, trebuie să luăm acest remediu în fiecare noapte (o lingură). Putem chiar să-l diluăm într-un ceai sau lapte relaxant.

Consultă medicul dacă insomnia persistă

Problemele de somn nu trebuie ignorate, ci trebuie abordate cât mai curând posibil. Deși par normale la început, în timp, pot duce la probleme grave de sănătate. Prin urmare, nu rata ocazia de a merge la o consultație medicală!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.