Utilizările și beneficiile siropului de arțar
Siropul de arțar este un îndulcitor natural care se folosește în locul zahărului de masă și provine din seva unui copac cu același nume. Este originar din zona Americii de Nord, deși Canada este în prezent cel mai mare producător din lume. Care sunt beneficiile siropului de arțar?
Acest îndulcitor poate fi găsit în aproape orice supermarket și oferă o serie de beneficii pentru sănătate, mai ales în comparație cu alte tipuri de îndulcitori.
Înainte de a începe, este important de menționat că prezența gustului dulce în dietă trebuie redusă pentru ca organismul să funcționeze optim. Majoritatea dietelor includ produse dulci, care pot fi nocive pe termen mediu. Prezența dulciurilor poate declanșa producția de insulină, care generează stres pancreatic.
Ce este siropul de arțar?
Siropul de arțar este un produs auriu, vâscos, dulce și aromat care se folosește la îndulcirea preparatelor culinare. Ar putea fi comparat cu mierea sau alte siropuri dulci, cum este cazul siropurilor de fructe. În mod normal, se folosește în rețetele de cofetărie sau de patiserie, deși poate fi adăugat și în băuturi și produse lactate sau consumat pe pâine prăjită.
Prepararea lui este destul de simplă. Mai întâi, se extrage seva din lemnul de arțar. Pentru a face acest lucru, se face o tăietură pe scoarța trunchiului și se pune o găleată chiar dedesubt.
Vasul se va umple cu un sirop gros. Siropul este apoi filtrat și clasificat după aromă și culoare înainte de îmbuteliere. Există și procese de osmoză inversă pentru a elimina excesul de apă.
Citiți mai mult: Cum afectează zahărul organismul: tot ce trebuie să știți
Este important de reținut că există mai multe tipuri de sirop de arțar. Siropurile de gradul A sunt de cea mai înaltă calitate. Aproape că nu au imperfecțiuni. Culoarea este uniformă și gustul foarte pur. În general, are caracteristici organoleptice foarte intense.
Apoi, există gradul 0. În acest caz, pot apărea impurități sau o culoare oarecum tulbure; calitatea este inferioară.
Există și siropuri substandard. Acestea sunt doar dulci, fără aromele și notele tipice ale siropului de arțar de calitate. Este produsul de cea mai slabă calitate deoarece este supus unui proces intens de rafinare.
Beneficiile siropului de arțar
Siropul de arțar este compus în principal din zaharoză și apă. Din acest motiv, are un impact semnificativ asupra nivelului de glucoză din sânge. Trebuie să fiți atenți, deoarece s-a dovedit că aportul regulat de zaharuri simple crește riscul de a dezvolta patologii metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în jurnalul Current Diabetes Reports.
La fiecare 100 grame de produs, siropul de arțar conține aproximativ 265 kcal, 67% provenind din carbohidrați simpli. Este adevărat că zahărul alb are un indice glicemic mai mare, dar din punct de vedere practic impactul ambelor alimente asupra organismului este similar. Nu faceți abuz pentru a asigura buna funcționare a metabolismului pe termen mediu.
Totuși, siropul de arțar conține fitochimicale cu capacitate antioxidantă. Aceste elemente neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile corpului, așa cum a confirmat un studiu publicat în jurnalul Infectious Disorders Drug Targets . Totuși, acest lucru nu este suficient pentru a compensa efectul zaharurilor libere.
Cum se folosește siropul de arțar la gătit?
Siropul de arțar este un produs care poate îmbunătăți rezultatul final al multor preparate dulci. Este inclus în rețete ca înlocuitor al zahărului.
Deși se poate servi simplu ca sos, există posibilitatea de a-l folosi în diferite preparate gătite. Arată bine și deasupra preparatelor coapte.
Desigur, trebuie să avem în vedere că are o capacitate de îndulcire mai mare decât zahărul. Prin urmare, cantitatea folosită în rețete trebuie ajustată dacă este folosit pentru a înlocui alți îndulcitori. De obicei, pentru fiecare cană de zahăr se folosește 3/4 cană de sirop de arțar.
Produsul trebuie depozitat într-un loc răcoros, uscat, ferit de lumina soarelui. Poate avea o perioadă de valabilitate mare, chiar mai mare de 2 ani. Desigur, atunci când recipientul este deschis, cel mai bine este să-l păstrați pe ușa frigiderului. În aceste condiții, se păstrează un an fără probleme.
Citiți mai mult: Efectele negative ale excesului de zahăr
Beneficiile siropului de arțar, un îndulcitor foarte gustos
După cum ați văzut, siropul de arțar este un îndulcitor cu note aromatice caracteristice ce poate fi excelent pentru îmbunătățirea rezultatului final al diferitelor deserturi.
Este adesea folosit în amestec cu unt, cereale, toppinguri și chiar ca parte a glazurilor pentru mâncăruri savuroase, precum carnea friptă. Durata sa de viață utilă este lungă și există diferite tipuri de calități disponibile pe piață.
Amintiți-vă că trebuie să fiți moderați când vine vorba de prezența dulciurilor în dietă. Acestea au un impact ridicat asupra glicemiei, suprasolicitând pancreasul.
Dacă faceți exerciții fizice în mod regulat, pericolele sunt mai puține. Chiar și așa, este necesară limitarea consumului acestui tip de alimente. Mai presus de toate, trebuie să citiți etichetele în cazul în care produsele sunt de origine industrială pentru a exclude prezența grăsimilor trans.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports, 18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
- Alkadi H. (2020). A Review on Free Radicals and Antioxidants. Infectious disorders drug targets, 20(1), 16–26. https://doi.org/10.2174/1871526518666180628124323