Efectele negative ale excesului de zahăr
 

Efectele negative ale excesului de zahăr

Există multe efecte negative pe care le poate provoca un consum excesiv de zahăr. Descoperiți câteva dintre ele în acest articol și începeți să moderați de acum înainte aportul acestui nutrient!
Efectele negative ale excesului de zahăr
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Efectele negative ale excesului de zahăr au fost cercetate de multe ori. La sfârșitul anului 1960, un grup din industria alimentară numit Sugar Research Foundation a plătit 65.000 de dolari Universității Harvard. Scopul a fost de a contracara cercetările care arată legătura dintre zahăr și bolile de inimă și de a da vina pe alimentele grase.

Raportul publicat de acea instituție a schimbat dieta americană. Mulți oameni au încetat să mai consume alimente cu lipide și le-au înlocuit cu alimente bogate în zahăr. Cu toate acestea, studiile actuale arată efectele negative ale zahărului.

Deși astăzi suntem conștienți de riscul prezentat de dulciuri, există încă multe mituri despre zahăr și efectele sale reale. La urma urmei, îl considerăm doar un alt carbohidrat și susținem că a existat întotdeauna zahăr în dietă. Acest lucru este parțial adevărat, dar adevărata problema este că am dublat de patru ori cantitatea consumată.

Ce se întâmplă cu zahărul în organism?

Prezența glucozei îi spune creierului să producă insulină, care ajută organismul să regleze nivelul zahărului din sânge. În același timp, insulina permite zahărului să intre în contact cu alți hormoni care au nevoie de el.

Atunci când nivelurile de glucoză din sânge rămân ridicate pentru o perioadă lungă de timp, cantitatea de glucoză depășește capacitatea celulelor de a o absorbi (proces mediat de insulină) și se dezvoltă rezistența la acest hormon.

Efectele negative ale excesului de zahăr

Persoană care resimte efectele negative ale excesului de zahăr

 

1. Hipertensiune arterială și boli de inimă

Un exces continuu de glucoză în sânge poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Acest proces poate deveni cronic dacă nu controlăm nivelul glicemiei, iar sistemul cardiac poate ajunge să sufere.

Controlul nivelului de zahăr din sânge este benefic pentru reducerea riscului cardiovascular, potrivit unui articol apărut în Journal of the American College of Cardiology.

2. Creșterea în greutate

După cum am subliniat, efectele negative ale zahărului asupra organismului și creierului apar din cauza produselor industriale, care au multe calorii. A mânca două sau trei batoane de ciocolată este echivalent cu cantitatea de calorii pe care ar trebui să o consumăm pe parcursul întregii zile.

Este necesar să subliniem faptul că menținerea unei greutăți corporale adecvate reduce riscul de îmbolnăvire și complicațiile. Consumul de carbohidrați cu indice glicemic ridicat este strâns legat de câștigul de grăsime subcutanată. De asemenea, includerea în alimentație a produselor bogate în îndulcitori artificiali poate să genereze același efect din cauza modificărilor microbiotei intestinale.

3. Probleme dentare

Cariile sunt efectele negative ale excesului de zahăr

Un exces de zahăr poate duce la dezvoltarea cariilor și a altor probleme la nivelul dinților, deoarece flora bacteriană a dinților se poate supraalimenta cu acest nutrient, proliferând în exces.

4. Complicații metabolice și dependență

Zaharurile, ca mulți alți compuși, sunt folosite de celule pentru a funcționa. Un exces de zaharuri poate duce la o creștere a rezervelor de grăsime, ceea ce poate duce la tulburări metabolice, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Clinical Investigation. De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii devin dependenți de acest compus.

În plus, la nivelul creierului se modifică nivelurile anumitor neurotransmițători. Acesta este cazul dopaminei, o substanță chimică legată de recompensă. Pare să producă plăcere după o acțiune. De aceea, cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât avem nevoie de mai mult.

Mintea începe să producă dopamină atunci când mâncăm alimente cu acest element. Capacitatea noastră de a simți bucurie scade și crește riscul de a suferi de depresie. Nu este, prin urmare, un simplu carbohidrat.

Reglați aportul de zahăr pentru a îmbunătăți sănătatea

Persoană care refuză să mănânce gogoși

 

Este esențial să eliminăm alimentele cu adaos de zaharuri din dieta obișnuită. Totul stă în echilibru. Amintiți-vă că trebuie să acordați prioritate consumului de alimente proaspete. Cele procesate au cantități mai mari de carbohidrați, grăsimi trans și aditivi.

De asemenea, este necesar să îmbinați dieta cu practicarea exercițiilor fizice în mod regulat. În acest fel, va crește sensibilitatea celulelor organismului la insulină, scăzând riscul de a dezvolta boli metabolice pe termen mediu și lung.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Shcwarz PEH., Timpel P., Harst L., Greaves CJ., et al., Blood sugar regulation for cardiovascular health promotion and disease prevention: JACC health promotion series. J Am Coll Cardiol, 2018. 72 (15): 1829-1844.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 28 (2): 545-555.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.