Hidroterapia colonului: mituri și realități pe care ar trebui să le cunoști
 

Hidroterapia colonului: mituri și realități pe care ar trebui să le cunoști

Există diverse tehnici disponibile pe piață ce sugerează că o curățare periodică a colonului are beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără hidroterapia colonului. Funcționează?
Hidroterapia colonului: mituri și realități pe care ar trebui să le cunoști
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Eliminarea fecalelor depinde, în mare parte, de modul în care mâncăm. Popularitatea regularității defecației i-a determinat pe cei care nu merg frecvent la toaletă să recurgă la tehnici care accelerează mișcarea intestinală. Una dintre aceste metode este hidroterapia colonului sau irigarea colonului.

Constipația cronică afectează între 2 și 34% dintre adulți în unele societăți. Este o problemă comună.

Simptomele asociate cu constipația îi determină pe oameni să caute modalități de a produce mișcări intestinale. De obicei, aceștia recurg la utilizarea laxativelor și a clismelor, dar unii recurg la tratamente mai drastice, precum irigarea colonului.

Ce este hidroterapia colonului?

Hidroterapia colonului este o tehnică prin care se introduce un tub prin rect pentru a iriga colonul. Scopul acestei metode este de a permite o spălare intensă a intestinului, eliminând reziduurile care sunt prezente în porțiunea finală a tubului digestiv.

Pentru a face acest lucru, au fost proiectate diverse echipamente. Acestea au opțiuni reglabile care oferă o mai mare libertate de manipulare.

Aceste dispozitive introduc cantități mari de apă în intestin (120 litri în mai multe irigații). Sunt folosite și alte substanțe, cum ar fi cafeaua, infuziile de plante și enzimele.

Ele sunt proiectate să lucreze cu presiuni care nu depășesc 120 milibari și să mențină o temperatură apropiată de temperatura corpului. Cu toate acestea, în funcție de dispozitiv, aceasta din urmă poate fi setată între 21 și 41 °C.

Sesiunile de irigare a colonului

Durata aproximativă a unei ședințe este de 40 de minute, împărțită în perioade mici de irigare. În total, într-o singură ședință se pot efectua între 40 și 60 de irigații, în care se introduc aproximativ 2 litri de lichid.

Hidroterapia colonului este efectuată de un hidroterapeut, care nu are pregătire științifică, cu excepția pregătirii tehnice pentru a manipula echipamentul.

Bărbat cu dureri de colon
Opțiunile pentru a face față constipației sunt variate. Hidroterapia este o metodă extremă.

De ce se folosește hidroterapia colonului?

Irigarea colonului apare ca răspuns la o teorie veche și controversată, care în ultimele decenii și-a recăpătat popularitatea: autointoxicarea. Aceasta spune că intestinul gros este un simplu sistem de canalizare și leagă reținerea deșeurilor digestive de diverse boli.

Ipoteza inițială spune că putrefacția acestor materiale produce toxine, care sunt absorbite de organism. Din acest motiv, constipația a fost considerată un dușman tăcut, deoarece permite ca fecalele să rămână în intestin pentru mai mult timp.

Cu toate acestea, afirmațiile au fost respinse în anul 1920. În prezent, sănătatea colonului a recăpătat importanță, doar că scopul cercetării este axat pe înțelegerea interacțiunii microbiomului cu restul corpului.

Hidroterapia colonului are vreun beneficiu?

Această metodă nu are suport științific și majoritatea medicilor sunt împotriva ei.

Unii o consideră utilă în pregătirea colonului înainte de a efectua o colonoscopie. Adepții o propun ca tehnică de vindecare pentru o serie de afecțiuni, printre care se numără următoarele:

 • Colită
 • Flatulență
 • Diverticulită
 • Constipație
 • Colon iritabil
 • Boala Crohn
 • Paraziți intestinali

Hidroterapeuții încearcă să-și mărească numărul de clienți propunând irigarea colonului ca resursă eficientă pentru tratarea multor afecțiuni. Aceste afirmații nu au niciun sprijin științific, dar nu există legi care să protejeze pacientul împotriva unor astfel de afirmații.

Bolile pe care vor să le trateze includ:

 • Sinuzită și alte tulburări respiratorii
 • Dureri de cap recurente și migrene
 • Halitoza sau respirația urât mirositoare
 • Probleme mintale
 • Probleme ale pielii
 • Diverse alergii
 • Alcoolism

Ce spune știința?

În ultimele decenii, oamenii de știință au încercat să descopere beneficiile reale ale hidroterapiei colonului. De exemplu, într-un studiu cu pacienți cu sindrom de colon iritabil, a fost folosit un echipament de irigare a colonului care este aprobat de agenția de sănătate din Taiwan.

Ședințele propuse au fost mai puțin drastice, cu rate de irigare mult mai mici decât cele folosite în ședințele convenționale. Rezultatul investigației a arătat că a existat o ameliorare a simptomelor.

Cu toate acestea, oamenii de știință descriu limitările constatărilor lor, deoarece studiul a implicat un eșantion mic de populație și a avut o durată scurtă. Unul dintre indicatorii de eficacitate a fost subiectiv și ar putea fi influențat de efectul placebo.

Într-o altă serie de investigații efectuate la pacienți care prezentau constipație cronică sau diaree s-a ajuns la o ameliorare a simptomatologiei. Însă, grupul de oameni nu a depășit 40.

Riscurile irigării colonului

Deși cei care o practică susțin că este o tehnică inofensivă, realitatea este departe de această versiune. Cel mai mare risc la care este expusă o persoană care apelează la un hidroterapeut este perforația intestinală, care poate declanșa sepsis și dezechilibru hidroelectrolitic. Ambele complicații sunt mortale.

Siguranța hidroterapiei colonului este doar un mit. În plus, alte riscuri includ contaminarea încrucișată, simptome gastrointestinale post-sesiune (greață, vărsături sau diaree), inflamație abdominală și durere anală.

Băbat care are nevoie de hidroterapia colonului

Contraindicațiile hidroterapiei colonului

O listă nesfârșită în ceea ce privește această tehnică este alcătuită din acei pacienți care nu trebuie să meargă la hidroterapeut . Aceste contraindicații includ următoarele:

 • Sarcină
 • Neoplasme
 • Prolaps rectal
 • Hernii abdominale
 • Sângerări digestive
 • Fisuri anale și fistule
 • Boala hemoroidală
 • Istoric de iradiere
 • Hipertensiune arterială și boli de inimă

O concluzie controversată

Irigarea colonului poate fi utilă în cazul anumitor pacienți cu afecțiuni ale tractului gastrointestinal.

Însă, această tehnică trebuie luată în considerare doar de pacienții la care tratamentul medical nu este eficient. De asemenea, tehnica trebuie luată în considerare înainte de a opta pentru o procedură chirurgicală, deoarece este mai puțin invazivă.

Cu toate acestea, recomandările pentru practicarea hidroterapiei colonului cer ca echipamentul să fie individual și piesele sale să fie de unică folosință, ca apa filtrată de la robinet să fie folosită în locul altor substanțe și ca lichidul total să fie redus. Instruirea în utilizarea acestor dispozitive este esențială pentru a evita efectele adverse grave.

Este de o importanță vitală ca acești pacienți să meargă la medic. În mod similar, sunt necesare mult mai multe cercetări în acest sens.

Ne aflăm în fața unei tehnici cu un raport riscuri/beneficii acceptabil, astfel încât să o putem considera o opțiune de tratament? Sau este doar un mit?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Araujo, M.; Kraemer, P.; Evidencia Científica sobre la Efectividad y Seguridad de la Hidroterapia Colónica y la Mesoterapia; Unidad de Evaluación de Tecnologías de Salud; 2006.
 • Ernst, E.; Colonic Irrigation and the Theory of Autoitoxication: a Triumph of Ignorance over Science; Journal of Clinical Gastroenterology; 24 (4): 196 – 198; 1997.
 • Jarvis, W.; Colonic Irrigation; National Council Against Fraud; 2000.
 • Barret, S.; Gastrointestinal Quackery: Colonics, Laxatives and More; Quackwatch; 2010.
 • Hsu, H.; Leung, W.; Hu, G.; Treatment of Irritable Bowel Syndrome with a Novel Colonic Irrigation System: a Pilot Study; Techniques in Coloproctology; 20: 551 – 557; 2016.
 • Koch, S.; Melenhorst, J.; van Gemert, W.; Baeten, C.; Prospective Study of Colonic Irrigation for the Treatment of Defaecation Disorders; British Journal of Surgery; 95 (Issue 10): 1273 – 1279; 2008.
 • Manon, M.; Autointoxication and Historical Precursors of the Microbiome–Gut–Brain Axis; Microbial Ecology in Health and Disease; 29 (Issue 2); 2018.
 • Transcom S.L. San Sebastián; Hidroterapia del Intestino Grueso con Hydro-Colon; Natura Medicatrix; 36; 1994.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.