Cum să scăpați de indigestie în mod natural
Terminăm de mâncat și simțim un fel de minge în stomac, care nu ne permite să ne ridicăm de la masă… Poate că ne-am bucurat de o masă copioasă, dar nu acesta este întotdeauna motivul. Aflați cum să scăpați de indigestie în mod natural!
Cauzele și simptomele senzației de greutate la stomac
Cunoscută și sub numele de digestie proastă, indigestie sau dispepsie (termen medical), este o tulburare care apare după masă și este destul de frecventă. Se estimează că afectează până la 15% din populația de orice vârstă. Ceea ce este cu adevărat frapant este că 80% dintre persoanele afectate sunt femei, iar sexul este considerat unul dintre factorii de risc.
Indigestia poate provoca simptome precum disconfort, durere, arsuri în abdomenul superior, greață, eructații, vărsături și, în unele cazuri, chiar diaree… Cu toate acestea, cea mai frecventă problemă este senzația de greutate.
Cauzele greutății la stomac
- Mâncat rapid sau în exces
- Alimente grase
- Băuturi alcoolice în exces
- Ulcer
- Gastrită
- Stres
- Intoleranță la anumite alimente
Cum să scăpați de indigestie în mod natural
Remediile menite să amelioreze greutatea la stomac sunt numeroase. Faceți cunoștință cu câțiva dintre ele și luați-l pe cel care se potrivește cel mai bine problemelor voastre digestive.
Infuzii pentru a trata greutatea la stomac
- Ghimbirul este un mare aliat pentru tratarea problemelor digestive. Faceți o infuzie cu o linguriță la fiecare cană de apă clocotită. Consumați după mese.
- Ceaiul de mușețel vă poate ajuta să tratați această tulburare gastrică. Puteți bea trei căni pe zi, mai ales după prânz și cină.
- Ceaiul de tei este unul dintre cele mai populare tratamente pentru ameliorarea indigestiei, mai ales după o masă copioasă.
- Ceai de plante cu câteva picături de suc de lămâie. Acest remediu este ideal după cină, ajutându-ne să obținem un somn mai calm și mai ușor. Una dintre cele mai recomandate plante este menta (deși ar trebui să o evitați dacă suferiți de reflux).
- Consumați o infuzie de scorțișoară după mese pentru a reduce senzația de greutate.
Fructe pentru a trata indigestia
- Consumați o felie de ananas, care conține enzime ideale pentru digestie.
- Îndulciți un măr copt ras cu miere sau fierbeți cojile în apă și beți lichidul rezultat (strecurat). Veți simți o ușurare aproape instantanee.
- După masă, consumați cel puțin o jumătate de banană coaptă. Este un mare aliat pentru ameliorarea inflamației stomacului, precum și un antiacid natural foarte puternic.
- Într-un blender, puneți o felie de papaya decojită, două linguri de suc de lămâie și o cană de suc de mango. Amestecați bine și beți un pahar pe zi ca prevenție dacă suferiți de dispepsie frecventă.
- Tăiați un grapefruit și amestecați-l cu două căni de apă clocotită. Lăsați-l să stea peste noapte. Se strecoară și se bea înainte de micul dejun.
Legume, semințe și alte remedii
- Amestecați o cană de tărâțe și o jumătate de cană de fulgi de ovăz într-un litru de apă. Acoperiți și lăsați să stea o zi întreagă. Se strecoară și se bea o cană înainte de fiecare masă principală.
- Se fierb două căni de apă cu o legătură de coriandru timp de zece minute și se bea după masă.
- Se coace o mână de grâu și apoi se fierbe în jumătate de litru de apă. Se strecoară și se bea o ceașcă după prânz și alta după cină.
- Extrageți sucul unei lămâi mari și amestecați-l cu o cană de apă (poate fi rece sau călduță). Beți după mesele principale.
- Se pun două linguri de frunze de dafin uscate într-o cană cu apă clocotită. Se strecoară și se îndulcește cu miere (opțional). Acest remediu casnic pentru indigestie nu este recomandat persoanelor cu probleme de colon.
- Se amestecă o mână de semințe de fenicul, busuiocul cerbilor, boldo și mentă într-o cratiță, se toarnă apă și se fierbe totul timp de cinci minute. Se lasă să stea zece minute, se filtrează și se adaugă sucul obținut dintr-o jumătate de lămâie. Se beau până la trei căni pe zi. Puteți chiar mesteca semințe de fenicul.
- Puneți într-un recipient 20 grame de păpădie și aceeași cantitate de cicoare roșie tocată. Se toarnă o lingură într-o cană cu apă clocotită și se bea după masă.
- Fierbeți 5 grame de țelină per cană de apă timp de cinci minute. Se strecoară și se bea fierbinte.
- Faceți un piure cu dovlecel, morcov și dovleac. Toate trei sunt ideale pentru indigestie.
- Într-un pahar cu apă fierbinte se pun două linguri de oțet de mere și una de miere. Se amestecă bine și se bea imediat.
Oțet de mere și bicarbonat de sodiu: doi mari aliați contra indigestiei
- Oțetul de mere este un alt remediu natural eficient pentru a contracara efectele indigestiei. Dizolvați o lingură într-un pahar cu apă proaspătă și beți atunci când vă simțiți rău.
- Într-un pahar, se dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu în ¾ apă. Se adaugă câteva picături de suc de lămâie. Beți imediat pentru a neutraliza acizii din stomac. Dacă urmați o dietă cu conținut scăzut de sodiu, acest remediu nu este recomandat.
Recomandăm: 11 sfaturi pentru a reduce greața
Alte obiceiuri ca să scăpați de indigestie în mod natural
Alimentele și unele plante sunt remedii foarte potrivite pentru a ameliora această problemă comună. Totuși, acestea trebuie să fie însoțite și de alte măsuri pentru a le maximiza eficacitatea.
Printre cele mai notabile sunt unele schimbări în stilul de viață și dietă. De exemplu, este important să mestecați bine și să mâncați încet și de mai multe ori pe zi. De asemenea, este recomandat să o faceți în medii calme și relaxate.
Unele alimente declanșatoare ar trebui evitate, cum ar fi alimentele picante, alimentele foarte grase, cafeaua, alcoolul și băuturile carbogazoase.
Deși este o problemă comună, trebuie să i se acorde atenția meritată. Nu încetați să consultați medicul dacă problema persistă, devine mai frecventă sau dacă este însoțită și de alte semne (vărsături cu sânge, scaune închise la culoare, scădere în greutate sau dureri la nivelul gâtului și al maxilarului).
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Al-Abri, S. A., & Olson, K. R. (2013). Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of Medical Toxicology, 9(3), 255-258. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770998/
- Fan, M., Zhang, X., Song, H., & Zhang, Y. (2023). Dandelion (Taraxacum Genus): A Review of Chemical Constituents and Pharmacological Effects. Molecules, 28(13), 5022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10343869/
- Gangakhedkar, P. S., Shinde, S. T., Mane, R. P., & Gaikwad, G. P. (2021). Studies on Physico-chemical properties of sweet orange. The Pharma Innovation, 10(12), 1524-1527. https://www.thepharmajournal.com/archives/?year=2021&vol=10&issue=12&ArticleId=9605
- Hossain, F., Akhtar, S., & Anwar, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences, 4(1), 84-88. https://www.sciencepublishinggroup.com/article/10.11648.j.ijnfs.20150401.22
- Hussain, A., Kausar, T., Sehar, S., Sarwar, A., Haseeb Ashraf, A., Abdullah Jamil, M., Noreen, S., Rafique, A., Iftikhar, K., Yousaf Quddoos, M., Aslam, J., & Abid Majeed, M. (2022). A Comprehensive review of functional ingredients, especially bioactive compounds present in pumpkin peel, flesh and seeds, and their health benefits. Food Chemistry Advances, 1(4), 100067. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X22000557
- Iida, T., Ishigami, S., Kunishige, M., Sasagawa, S., Ikeda, H., Aoi, S., & Harada, T. (2023). Effects of Citric Acid in Lemon Water on the Human Intestinal Microbiota: A Comparison between Pre-Meal Intake of Water and Lemon Water. International Medical Journal, 28(6), 625-628. https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=13412051&AN=154112876&h=1vIe%2bdZtluBRWosbiKQnGeT9WCiLyohTQ4Nvg5fXazbzBSqvq4An2EQfLb9azH7hsGZG%2fKuA7G%2bm%2bPa42l2OSw%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d13412051%26AN%3d154112876
- Ivanova, G. V., Kolman, O. J., Yamskikh, T. N., Ivanova, A. N., & Nikulina, E. O. (2020). Development of thick celery-based paste recipe. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 421, 032043. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/421/3/032043/meta
- Koutsos, A., Lima, M., Conterno, L., Gasperotti, M., Bianchi, M., Fava, F., Vrhovsek, U., Lovegrove, J. A., & Tuohy, K. M. (2017). Effects of Commercial Apple Varieties on Human Gut Microbiota Composition and Metabolic Output Using an In Vitro Colonic Model. Nutrients, 9(6), 533. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490512/
- Medhurst, R. (2018). Indigestion: Background and Management Using Homeopathy. Journal of the Australian Traditional-Medicine Society, 24(2). https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA550547749&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=13263390&p=HRCA&sw=w&userGroupName=anon%7E9786b667&aty=open-web-entry
- PeaceHealth. (8 de junio de 2015). Indigestion, Heartburn, and Low Stomach Acidity (Holistic). https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hn-2124007#hn-2124007-uses
- Perumpuli, P. A. B. N., & Dilrukshi, D. M. N. (2022). Vinegar: A functional ingredient for human health. International Food Research Journal, 29(5), 959-974. https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=19854668&AN=160999316&h=NczdC3TgkvwzLjOMxgw%2foSXCEILhj%2ffmoZYYSx9bgx%2b%2b3G4AWblFkGYWGwue9yAiBCYuSALbkL2BsZMC6D6czA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d19854668%26AN%3d160999316
- Rana, N., Ghabru, A., & Vaidya, D. (2019). Defensive function of fruits and vegetables. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 8(3), 1872-1877. https://www.phytojournal.com/archives?year=2019&vol=8&issue=3&ArticleId=8282
- Ravikumar, C. (2014). Review on herbal teas. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 6(5), 236-238. https://www.researchgate.net/publication/287478165_Review_on_herbal_teas
- Ruiz-Roso Calvo de Mora, B. (2015). Beneficios para la salud digestiva del salvado de trigo. Evidencias científicas. [Positive effects of wheat bran for digestive health; scientific evidence]. Nutrición Hospitalaria, 32(1), 41-45. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26267774/
- Seo, A. Y., Kim, N., & Oh, D. H. (2013). Abdominal bloating: pathophysiology and treatment. Journal of Neurogastroenterology and Motility, 19(4), 433-53. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3816178/
- Tenor, M. J., & García González, L. (2013). El hinojo y sus propiedades carminativas. Depósito de Investigación, Universidad de Sevilla. https://idus.us.es/handle/11441/55494