Cum să folosiți cuișoarele în remedii pentru digestie
 

Cum să folosiți cuișoarele în remedii pentru digestie

Deși trebuie să evităm întotdeauna consumul excesiv și să avem sprijin medical, cuișoarele ajută la controlul problemelor digestive și respiratorii și la reducerea durerilor dentare.
Cum să folosiți cuișoarele în remedii pentru digestie
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Cuișoarele sunt un condiment folosit în mod obișnuit în scopuri culinare. Cu siguranță le-ați folosit pentru a aroma preparatele sau pentru a face deserturi, dar știți cum să folosiți cuișoarele în remedii pentru digestie?

Cuișoarele au proprietăți analgezice, antispastice, antibacteriene și anestezice. Unele remedii naturale care le includ sunt benefice pentru sistemul digestiv. Calmează durerea și pot ajuta la combaterea infecțiilor și la reducerea inflamației, printre alte proprietăți.

Prepararea de remedii, infuzii sau ceaiuri cu cuișoare va ameliora simptomele tulburărilor gastrice, precum gazele, greața și vărsăturile cauzate de indigestie. Totul este posibil datorită unui compus numit eugenol, prezent în acest condiment.

Femeie care bea ceai

 

Care sunt proprietățile eugenolului?

Eugenolul este responsabil de intensitatea aromatică a cuișoarelor. Această componentă este un antioxidant excelent ce întârzie îmbătrânirea celulară și combate aciditatea. Este un lichid uleios galben cu miros intens.

Este prezent și în alte plante, precum ienibaharul, busuiocul, turmericul, dafinul și scorțișoara, dar cuișoarele au o concentrație mai mare. Se folosește în caz de disconfort digestiv, infecții respiratorii și durere de dinți. Are o utilizare internă și una externă, cea internă fiind cea mai comună. Conține flavonoide și are proprietăți:

  • Anestezice
  • Antiedemice
  • Antiacide
  • Antiemetice
  • Antioxidante
  • Gastroprotectoare și gastroregenerative
  • Antivirale
  • Antiseptice

Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor beneficii, se recomandă să fiți atenți atunci când consumați eugenol deoarece are un nivel ridicat de toxicitate în doze mari, mai ales dacă este ingerat ca ulei esențial. Consumul acestuia este contraindicat femeilor însărcinate, sugarilor și copiilor sub 6 ani.

Cum să folosiți cuișoarele în remedii pentru digestie?

Există mai multe moduri de a folosi cuișoarele în remedii pentru digestie sau la mese. Totul va depinde de gusturile fiecărei persoane și de nivelul de toleranță la plantă, deoarece are un miros și un gust foarte puternice. Iată câteva opțiuni de utilizare:

Ceai de cuișoare

Lingură de cuișoare

 

Ceaiul de cuișoare lubrifiază tractul și stimulează sistemul digestiv, ceea ce ajută la buna funcționare a corpului. Servește la creșterea fluxului sanguin și la combaterea respirației urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale respirației urât mirositoare sunt problemele stomacale, iar cuișoarele le atacă direct în sistemul digestiv. În plus, datorită aromei, cuișoarele oferă imediat o respirație proaspătă deoarece, atunci când intră în contact cu gura, ceaiul luptă împotriva bacteriilor.

  • Pentru a face ceaiul, trebuie doar să zdrobiți cuișoarele și să fierbeți praful rezultat în puțină apă.
  • Îl puteți consuma dimineața și seara în zilele în care simțiți disconfort.

Cuișoare întregi

Cuișoare uscate

 

Pot fi folosite pe post condiment, topping pentru deserturi sau mestecate întregi. Această ultimă formă de utilizare crește producția de salivă și fluide necesare digestiei.

Ulei esențial de cuișoare

Cuișoarele în remedii pentru digestie sub formă de ulei

 

Uleiul esențial de cuișoare este rezultatul amestecării uleiului de măsline și cuișoarelor într-o sticlă timp de câteva săptămâni. După cum am spus mai sus, uleiul nu trebuie consumat pur sau în cantități mari deoarece poate fi toxic.

  • Pentru a calma vărsăturile și greața, adăugați 3 picături într-un pahar cu apă (200 ml).

Infuzie de cuișoare

Cuișoarele în remedii pentru digestie sub formă de infuzie

Se prepară într-un mod similar cu ceaiul, dar folosind cuișoare întregi. Ajută la combaterea constipației și stimulează activitatea digestivă. Puteți bea o cană de infuzie după fiecare masă, până când disconfortul dispare.

Natura oferă o infinitate de opțiuni medicinale foarte sănătoase, așa că vă recomandăm să vă completați tratamentele medicale cu remedii naturiste. Deși cuișoarele nu au capacitatea de a vindeca afecțiunile digestive, pot ameliora unele simptome.

Nu uitați să mergeți la consultații regulate la medic și să aveți o dietă echilibrată. Indigestia poate fi evitată cu o dietă echilibrată, fără alimente pe care stomacul nu le tolerează. Țineți cont de alimentele dăunătoare și evitați consumul lor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fitomed. (2003). Clavo de olor.
  • Gamboa, J. M., & Vásquez, M. N. (2015). Efecto del aceite esencial de Syzygium aromaticum sobre la supervivencia de Salmonella typhi , Salmonella paratyphi A y Bacillus cereus. Rebiolest.
  • Agilar Gonzales, A. E., & Lopez Malo, A. (2013). Extractos y aceite esencial del clavo de olor (Syzygium aromaticum) y su potencial aplicación como agentes antimicrobianos en alimentos. Departamento de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.