Cum folosim curry în bucătărie?
 

Cum folosim curry în bucătărie?

Curry este un ingredient care ne poate ajuta să reducem utilizarea excesivă a sării în preparate. Este foarte puternic și are o aromă deosebită. Cum putem folosi curry?
Cum folosim curry în bucătărie?

Ultima actualizare: 21 aprilie, 2022

Deși curry este cunoscut de multă vreme ca ingredient al bucătăriei indiene, poate fi un aliat excelent în multe alte gastronomii. De fapt, mulți au fost deja încurajați să-l încorporeze frecvent în preparatele lor. Cum folosim curry în bucătărie?

Astăzi, oameni din întreaga lume profită de curry pentru a obține rețete pline de aromă și culoare. Mulți folosesc acest condiment pentru a evita utilizarea excesivă a sării. Curry, chimenul, ghimbirul, nucșoara și ierburile aromatice (cum ar fi pătrunjelul, cimbrul, busuiocul, etc.) pot contribui la aromatizarea alimentelor, fără a fi nevoiți să mai recurgem la utilizarea unor cantități mari de sare.

Pudra de curry și variantele sale

În primul rând, trebuie clarificat faptul că pudra de curry este un amestec de diverse condimente. Principalele sunt: coriandru, turmeric, chimen și schinduf. Există și variante cu nucșoară, ardei, cardamom, usturoi, ghimbir, semințe de fenicul, cuișoare, scorțișoară, etc.

În functie de ingredientele alese pentru rețetă, pudra de curry va avea anumite caracteristici. Există curry galben (care este cel mai cunoscut), curry roșu și curry verde. Fiecare oferă o aromă diferită și, prin urmare, nu toate preparatele pe bază de curry sunt la fel.

 

Variante de curry în bucătărie

Mai mult sau mai puțin picant, în funcție de culoare

Principala caracteristică a curry-ului verde este aroma picantă, deoarece conține frunze de busuioc thailandez și frunze de kaffir.

În curry-ul galben, ingredientul predominant este turmericul, ce oferă culoarea puternică. Este tipul cel mai folosit la prepararea tocănițelor de orez, carne și peste. Spre deosebire de curry verde, curry galben nu este foarte iute.

Curry roșu conține pudră de ardei roșu. Are o aromă moderat picantă și este folosit la prepararea rețetelor cu carne roșie, carne albă, pește, crustacee, orez sau sosuri. Unele rețete pot include: boia, ardei cayenne, scorțișoară, cardamom, cuișoare, muștar, schinduf, chimen, coriandru și turmeric.

Cum folosim curry în bucătărie?

Pudră de curry

 

Având o aromă puternică, acest condiment tinde să fie un ingredient cheie al preparatelor. Odată adăugat, nu mai este necesar să folosiți cantități mari de ingrediente cu arome puternice (cum ar fi sare sau piper).

Amestecarea unui număr mare de ingrediente face ca aromele să concureze unele cu altele, umbrindu-se reciproc și împiedicându-vă să vă bucurați de diferitele contraste aromatice.

Așadar, dacă doriți să obțineți un preparat gustos cu acest condiment, nu trebuie să adăugați alte ingrediente ca „booster”. Curry este un ingredient cu mare valoare culinară, de care trebuie să învățați să profitați pentru a pregăti diverse preparate culinare sănătoase și mai puțin sărate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baljekar, M. (2001). Curry: fire and spice over 150 great curries from India and Asia. 
  • McDermontt, N. (1997). The curry book: memorable flavors and irresistible recipes from around the world. 
  • Wainford RD. How to Reduce Dietary Salt Intake: Just Add Spice? Hypertension (Dallas, Tex. : 1979). 2017.
  • Hewlings S, Kalman D. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.