4 remedii cu condimente susținute de știință - Doza de Sănătate
 

4 remedii cu condimente susținute de știință

Multe dintre proprietățile remediilor pe bază de condimente au acum sprijin științific. În ciuda acestui fapt, nu sunt un tratament de primă linie și ar trebui să le utilizezi cu prudență. Ce altceva ar trebui să ai în vedere? Află mai multe în acest articol!
4 remedii cu condimente susținute de știință

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Majoritatea dintre noi cunoaștem condimentele grație utilizării lor culinare și medicinale. Având în vedere că adaugă gust și miros alimentelor, avem tendința să le folosim la prepararea cărnii, a legumelor și a tocănițelor, precum și într-o mare varietate de rețete. În plus, oamenii pregătesc în mod tradițional remedii cu condimente pentru a combate anumite dureri și boli.

Dar, cât de mult adevăr există când vine vorba de aceste proprietăți medicinale? Ce ne spun investigațiile? Din fericire, în ultimii ani, specialiștii au efectuat multe studii pentru a analiza efectele acestui tip de ingredient asupra sănătății umane. Multe dintre beneficiile pe care oamenii le atribuie condimentelor sunt susținute de știință. Deci, să descoperim care sunt acestea!

4 remedii cu condimente susținute de știință

Majoritatea remediilor pe bază de condimente provin din credința populară și din date anecdotice care vorbesc despre beneficiile acestora. În speranța de a determina dacă mirodeniile chiar sunt benefice, mulți specialiști și-au dedicat timpul studierii acestor proprietăți.

De exemplu, o recenzie publicată în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition subliniază faptul că mirodiile care conțin compuși chimici precum fenilpropanoizii, terpenele, flavonoidele și antocianii sunt cele care au un potențial efect terapeutic.

În plus, mulți oameni susțin că au activitate antioxidantă, analgezică, antiinflamatoare și antimicrobiană. Acest lucru ar putea explica capacitatea lor de a îmbunătăți sănătatea. În ciuda acestui fapt, ar trebui să ne amintim că niciun remediu de acest fel nu este o opțiune terapeutică de primă linie sau un substitut pentru tratamentul medical.

Pur și simplu, grație proprietăților acestora, condimentele au un efect pozitiv atunci când ne confruntăm cu anumite probleme de sănătate. Însă, deoarece pot provoca reacții adverse, ar trebui să le utilizezi cu prudență și să consulți un medic în prealabil. Să aruncăm o privire la următoarele 4 remedii cu condimente susținute de știință!

1. Remedii cu condimente: Curcuma pentru durere și inflamație

Curcuma este unul dintre cele mai studiate condimente cu potențial terapeutic. Mai exact, o putem folosi pentru a pregăti remedii pe bază de condimente împotriva durerii și inflamației. Dovada acestui fapt este prezentată într-un studiu pilot publicat în Phytotherapy Research; persoanele cu artrită au susținut că durerea s-a redus după ce au luat 500 mg (1/50 oz) de turmeric.

Alte studii, precum acesta, publicat în revista Foods, susțin aceleași efecte și sugerează că turmericul poate fi la fel de eficient împotriva durerii ca ibuprofenul atunci când vine vorba de osteoartrita la genunchi. Cu toate acestea, este nevoie de studii suplimentare.

Putem consuma acest condiment în doze de 2 g (2/25 o.) – 5 g (1/5 oz). Poate fi luat sub formă de tablete, extract sau ceai. Putem chiar să preparăm un remediu tradițional: „lapte de curcuma” (o jumătate de lingură de curcuma pudră la o cană de lapte cald).

Remedii cu condimente sub formă de pudră
Curcuma are o putere antiinflamatoare imensă.

2. Remedii pe bază de condimente cu ghimbir pentru durere și greață

Specialiștii au studiat componenta activă din ghimbir, gingerolul, pentru a-i descoperi potențialul analgezic, antioxidant și antiinflamator. O recenzie publicată în Nutrition Journal subliniază faptul că extractele de ghimbir sunt utile pentru reducerea durerii subiective cronice fără a lua medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

La rândul său, un studiu publicat în Integrative Medicine Insights a stabilit că acest condiment poate fi un remediu antiemetic (anti-vărsături). Este o opțiune economică care ajută la controlul greței și al vărsăturilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina doza adecvată.

Pentru moment, îl poți folosi în cantități moderate. Pur și simplu pune o linguriță de ghimbir ras într-o cană de apă. Dacă vrei, poți adăuga un pic de miere pentru a îndulci remediul sau suc de lămâie pentru a-i da gust răcoritor de citrice. Poți bea acest remediu pe bază de condimente de 2 sau 3 ori pe zi.

3. Scorțișoară pentru a reduce nivelul zahărului din sânge

Înainte de a încerca acest remediu natural pe bază de condimente, este important să ai în vedere orice recomandare medicală. Deși studiile sugerează faptul că scorțișoara este benefică atunci când vine vorba de controlul nivelului de glucoză, nu ar trebui să o iei în cantități excesive și nici nu ar trebui să o utilizezi pentru a înlocui un medicament.

Chiar și atunci când iei un tratament medicamentos, cel mai bine este să consulți un profesionist pentru a evita interacțiunile. Acestea fiind spuse, să aruncăm o privire la ceea ce spun investigațiile. Scorțișoara conține o substanță numită cinamaldehidă. Aceasta îi conferă condimentului proprietăți benefice.

Un alt studiu, publicat în Journal of Diabetes Science and Technology, susține faptul că scorțișoara contribuie la creșterea sensibilității organismului la transportul insulinei și al glucozei. De asemenea, îmbunătățește rata glucozei la subiecții sănătoși și are efecte benefice la pacienții cu sindrom metabolic.

În mod similar, un articol din revista medicală Diabetes, Obesity and Metabolism afirmă faptul că acest condiment poate reduce nivelul zahărului din sânge în timpul postului la 10 – 29% din pacienții cu diabet zaharat.

Doza recomandată variază între 1 g (1/25 oz) și 6 g (1/5 oz) pe zi. Poți să o incluzi în dietă sub formă de infuzie, shake sau oricum dorești. Important este să eviți consumul în exces.

Remedii cu condimente pe bază de scorțișoară
Utilizarea scorțișoarei pentru a controla nivelul de glucoză este o opțiune terapeutică. Trebuie să o combini cu medicamente adecvate, prescrise de medic.

4. Remedii cu condimente: ardei iute Cayenne pentru durere

Dintre numeroasele remedii pe bază de condimente care există, cele preparate cu ardei iute sunt printre cele mai acceptate. De fapt, mulți oameni folosesc extracte din acest aliment atunci când creează produse farmaceutice. Acest lucru se datorează compusului său activ, pe care îl cunoaștem sub numele de capsaicină. Capsaicina are efecte analgezice și antiinflamatoare.

O recenzie publicată în revista Molecules arată faptul că studiile au confirmat că această substanță este utilă atunci când vine vorba de ameliorarea durerii. Mai exact, are efecte modeste, dar benefice împotriva mai multor sindroame dureroase, cum ar fi nevralgia postherpetică, neuropatia diabetică și durerea cronică musculo-scheletală.

Pentru a profita de aceste proprietăți, poți achiziționa un produs cu 8% capsaicină. În plus, ingredientul este disponibil și în extracte și suplimente. În orice caz, trebuie să consulți întotdeauna un medic.

Dacă vrei, poți face un remediu de casă pe bază de condimente cu ardei iute Cayenne. Pentru a face acest lucru, va trebui să amesteci o lingură de ardei iute Cayenne cu o cană de ulei de cocos (200 ml). Apoi, încălzește totul pe baie de apă până când ingredientele se amestecă. Lasă remediul să stea și apoi aplică-l local pe zonele dureroase.

Concluzie

Datorită investigațiilor pe care specialiștii le-au efectuat în ultimii ani, astăzi putem folosi în siguranță totală câteva remedii pe bază de condimente.

Cu toate acestea, nu uita că nu sunt menite să înlocuiască niciun tratament medical – sunt menite doar să ajute împotriva anumitor dureri. Pentru a te asigura că le utilizezi în siguranță, trebuie să consulți medicul și să determini posibilele efecte secundare și interacțiuni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tapsell, L. C., Hemphill, I., Cobiac, L., Patch, C. S., Sullivan, D. R., Fenech, M., … Inge, K. E. (2006). Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. The Medical Journal of Australia. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2006.tb00548.x
  • Jessica Elizabeth, D. L. T., Gassara, F., Kouassi, A. P., Brar, S. K., & Belkacemi, K. (2017). Spice use in food: Properties and benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition57(6), 1078–1088. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.858235
  • Opara EI, Chohan M. Culinary herbs and spices: their bioactive properties, the contribution of polyphenols and the challenges in deducing their true health benefits. Int J Mol Sci. 2014;15(10):19183–19202. Published 2014 Oct 22. doi:10.3390/ijms151019183
  • Chandran, B., & Goel, A. (2012). A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research26(11), 1719–1725. https://doi.org/10.1002/ptr.4639
  • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092
  • Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11–17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
  • Qin B, Panickar KS, Anderson RA. Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2010;4(3):685–693. Published 2010 May 1. doi:10.1177/193229681000400324
  • Fattori V, Hohmann MS, Rossaneis AC, Pinho-Ribeiro FA, Verri WA. Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules. 2016;21(7):844. Published 2016 Jun 28. doi:10.3390/molecules21070844

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.