Ce este și care sunt beneficiile mirodeniei amchoor?
 

Ce este și care sunt beneficiile mirodeniei amchoor?

Mango este un fruct foarte popular în India. Din el se face amchoor. Acest condiment aromat și fructat este perfect pentru a adăuga o notă picantă preparatelor.
Ce este și care sunt beneficiile mirodeniei amchoor?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Se poate spune că fiecare rețetă, fiecare țară și fiecare regiune are condimentele sale, care conferă un caracter unic și de neînlocuit. Amchoor este legat în mod ancestral de bucătăria hindusă. Ce este și care sunt beneficiile mirodeniei amchoor?

Care este originea condimentului amchoor

Condimentul amchoor

Condimentele sunt folosite la gătit de sute de ani. Acestea sunt foarte apreciate, deoarece sporesc aroma tuturor ingredientelor. Astăzi sunt apreciate și pentru conținutul lor nutrițional și proprietățile medicinale.

De exemplu, amchoor nu este doar un condiment din India. Este folosit în medicina ayurvedică ca remediu tradițional. Cu ajutorul lui, putem să ameliorăm infecțiile urinare, diareea și alte probleme intestinale.

De fapt, acest condiment este obținut din mango (Mangifera indica) recoltat înainte de a ajunge la maturitate. Acesta se usucă și se transformă în pulbere. Există și felii uscate care sunt măcinate chiar înainte de utilizare. Culoarea este maro deschis, galben și verde.

În India, se folosește pentru curry, dhals, supe și diverse sosuri. Însă popularitatea sa nu se datorează doar semnificației mitologice a fructului mango în religia hindusă, ci și posibilelor sale beneficii pentru sănătate.

Beneficiile mirodeniei amchoor

În unele țări ale lumii, mango este cunoscut sub numele de „regele fructelor”. Unul dintre motivele acestei denumiri poate fi aroma sa delicioasă și parfumată. Dar, fără îndoială, se poate datora și cantității de nutrienți pe care o conține.

Toți nutrienții pe care îi conține sunt concentrați în pulberea de mango verde. Din acest motiv, adăugarea de amchoor în dietă are beneficii pentru sănătate.

Efect antioxidant

Mango conține o mare varietate de polifenoli (mangiferină, quercetină sau kaempferol, printre altele). Acești compuși vegetali au o funcție antioxidantă care le permite să contracareze efectul excesului de radicali liberi. Această acțiune protejează celulele de daunele oxidative. În ultimii ani, dovezile științifice au legat stresul oxidativ de îmbătrânire și afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi problemele cardiovasculare, bolile pulmonare, neurodegenerarea sau cancerul.

Sistemul imunitar

Mango susține apărarea organismului. Vitamina A este foarte utilă în acest sens.

Acest fruct conține nutrienți cu activitate antiinflamatoare, ce participă la dezvoltarea sistemului imunitar, ajută în tratamentul unor boli infecțioase și reglează răspunsurile imune la nivel celular.

Piele și ochi sănătoși

În plus față de îmbunătățirea funcției imune, vitamina A (sau retinolul) este necesară pentru formarea, dezvoltarea și întreținerea corectă a oaselor, dinților și țesuturilor moi din corp. De asemenea, ajută la menținerea sănătății pielii și a mucoaselor și este esențială pentru sănătatea ochilor. Lipsa cronică crește riscul de orbire nocturnă și xeroftalmie.

Sistem digestiv

Utilizarea zilnică a mirodeniei amchoor în cantități mici îmbunătățește digestia și tranzitul intestinal. De asemenea, ameliorează unele probleme digestive, cum ar fi gazele, arsurile la stomac sau flatulența.

Posibilă protecție cardiovasculară

În India, se folosește un număr mare de condimente. Printre cele mai cunoscute se numără turmericul, ghimbirul, schinduful, scorțișoara, coriandrul sau piperul negru. Unele dintre ele s-au dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii, antidiabetice sau antihipercolesterolemice. Din acest motiv, autorii Vasanthi și Parameswari au publicat un studiu pentru a dovedi potențialul acestora în menținerea sănătății inimii.

Concluzia autorilor, publicată în revista Current Cardiology Reviews, este că utilizarea ierburilor și a condimentelor cu capacitate antioxidantă poate fi utilă în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Modalități de introducere a pudrei de mango în dietă

Beneficiile mirodeniei amchoor

Așa cum am menționat anterior, condimentele pot spori aroma preparatelor. În acest caz, amchoor adaugă nuanțe amare, picante și acre preparatelor în care este adăugat.

Ar trebui să fie utilizat în cantități mici, în special la început, din cauza aromei sale intense cu care este recomandat să vă obișnuiți încetul cu încetul. 1 linguriță de amchoor înlocuiește 1/4 cană de suc de lămâie.

Folosiți condimentul aproape de final, cu două-trei minute înainte de a opri focul. Căldura ajută la eliberarea aromei, fără a modifica restul ingredientelor.

Lista de feluri de mâncare este variată: tocănițe și creme de legume sau pește la grătar sau la cuptor. Este, de asemenea, un condiment ideal pentru a marina carnea.

Rețetă de orez cu amchoor

Acesta este un fel de mâncare simplu și aromat, tipic în partea de sud a Indiei.

Ingrediente necesare

 • 3 căni de orez fiert
 • 1 linguriță de amchoor sau pulbere de mango verde
 • 1 linguriță de semințe de muștar
 • 40 grame de arahide
 • 10 nuci caju
 • 2 ardei iuți verzi tocați
 • 3 ardei iuți roșii uscați
 • 1/4 linguriță turmeric măcinat
 • Un praf de asafoetida
 • 2-3 linguri de ulei de măsline
 • Sare după gust

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Înainte de a începe să gătiți acest fel de mâncare, este necesar să pregătiți orezul, care poate fi gătit cu o zi înainte. Puneți-l pe o farfurie mare întinsă.
 2. Apoi, puneți o tigaie sau o cratiță pe foc cu uleiul de măsline și încălziți-l.
 3. Adăugați semințele de muștar, caju și arahidele și rumeniți-le. Adăugați ardeii verzi și roșii și prăjiți timp de două minute.
 4. Adăugați curcuma și asafoetida și amestecați totul. Cu focul oprit, turnați orezul deasupra, adăugați sare după gust și amchoor.
 5. Acest orez poate fi servit ca garnitură pentru carne, pește sau proteine vegetale.

Beneficiile mirodeniei amchoor: concluzie

În unele țări asiatice, cum ar fi Coreea, India, China sau Japonia, există o tradiție importantă care conferă proprietăți vindecătoare alimentelor. Fitochimicalele din condimente trezesc interesul oamenilor de știință pentru a evalua posibila lor relație cu sănătatea și prevenirea bolilor.

Din acest motiv, este recomandat să adăugați condimente și ierburi aromate în preparate. Acestea pot fi adăugate în timpul gătitului sau înainte de servire. Oferă dietei un plus de compuși sănătoși și o aromă de neegalat.

Amchoor poate fi un pic dificil de găsit în unele locuri. Cel mai bine este să mergeți la magazine specializate sau magazine alimentare internaționale. Pentru a evita pierderea prospețimii, depozitați-l într-un borcan de sticlă bine închis și ferit de lumină.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Food Data Central. Mangos, raw. U.S. Department of Agriculture. Agricultural Research Service. Abril 2018.
 • Huang Z, et al. Role of vitamin A in the immune system. Journal of Clinical Medicine. Septiembre 2018. 7 (9): 258.
 • Jiang T. A. Health benefits of culinary herbs and spices. Journal of AOAC International. Marzo 2019. 102 (2): 395-411.
 • Krishnaswami K. Traditional Indian spices and their health significance. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2008. 17 Suppl 1: 265-8.
 • Liguori I, et al. Oxidative stress, aging and diseases. Clinical Interventions in Aging. Abril 2018. 13: 757-772.
 • Masibo M, He Q. Major mango polyphenols and their potential significance to human health. Comprehensive reviews in food science and food safety. Septiembre 2008. 7 (4): 309-319.
 • Medline Plus. Vitamina A. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. Marzo 2021.
 • Vasanthi H. R, Parameswari R.P. Indian Spices for Healthy Heart. An overview. Current Cariology Reviews. Noviembre 2010. 6 (4): 274-279.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.