Rețetă de curry cu năut și orez basmati

29 Ianuarie, 2021
Nutriționiștii recomandă consumul de legume de trei ori pe zi. Această rețetă de curry cu năut și orez basmati va mulțumi întreaga familie, așadar nu ezita să o prepari!

Cauți o rețetă ușoară care să adauge mai multe legume în dieta familiei tale? Trebuie să încerci acest delicios curry cu năut și orez basmati. Este un fel de mâncare foarte hrănitor, gustos și reconfortant.

Îți vom explica pas cu pas modul de preparare a acestui curry cu năut și orez basmati. Este o rețetă infailibilă! Nimeni nu poate rezista acestei arome speciale – nici măcar copiii!

Proprietăți nutriționale

Năutul este bogat în proteine vegetale, ceea ce îl face să fie foarte apreciat în dietele vegetariene. În plus, este o sursă de fibre solubile și insolubile, calciu, fosfor, magneziu și potasiu. În ceea ce privește vitaminele, năutul oferă în principal vitamina E, vitamina B și folat.

Orezul, pe de altă parte, oferă vitamina B3 și B6, pe lângă proteine.

Cealaltă componentă principală a acestei rețete, curry-ul, este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, precum și pentru proprietățile antiinflamatoare ale curcuminei, ingredientul activ din turmeric.

Citește mai mult:

Cum să faci popcorn sănătos și delicios

Rețetă de curry cu năut și orez basmati

Farfurie de curry cu năut și orez basmati

Grad de dificultate: ușor până la moderat

Timp necesar: 40 de minute

Ingrediente

  • 400 g năut fiert
  • 100 g orez basmati
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 2 roșii
  • Apă cât este nevoie
  • 2 linguri de unt
  • 10 g ghimbir proaspăt
  • 2 linguri praf de curry
  • 2 cuișoare
  • 1 linguriță de semințe de muștar
  • 2 păstăi de cardamom verde
  • Sare și piper după gust
  • Coriandru proaspăt, opțional, după gust

Mod de preparare

  • Toacă ceapa în stil julienne. Pune-o deoparte.
  • Apoi, dă pe răzătoare roșiile. Pune-le deoparte.
  • Încălzește o lingură de unt într-o tigaie. Când este fierbinte, adaugă ceapa și gătește-o la foc mediu până se rumenește.
  • Toacă usturoiul și pune-l în tigaie.
  • Adaugă ghimbirul ras. Când usturoiul se rumenește, este timpul să adaugi roșiile.
  • Adaugă semințele de muștar și amestecă.
  • Odată ce lichidele s-au evaporat, adaugă curry-ul și năutul.
  • Pune 100 ml de apă în oală și lasă totul la fiert timp de 10 minute. Pune sare și piper după gust.
  • În timp ce faci curry-ul de năut, pune cealaltă lingură de unt într-un alt vas împreună cu cardamomul și cuișoarele. Lasă condimentele să se prăjească puțin. Cu toate acestea, ai grijă să nu le arzi, deoarece vor deveni amare.
  • Pune orezul în apă. Apoi, acoperă orezul. Își va dubla de două ori volumul în apa clocotită. Gătește-l timp de 10 minute la foc mic sau atât timp cât este specificat pe pachet. Pune sare și piper.
  • Servește orezul gătit cu curry de năut deasupra. Poți presăra și coriandru proaspăt.

Îți recomandăm și:

Chiftele de merluciu și creveți în sos verde

Variații ale rețetei

Farfurie cu mâncare de năut

Poți adăuga și alte legume în curry-ul de năut pentru a-i crește valoarea nutritivă.

  • Dacă vrei, poți adăuga și cartofi. În acest caz, îți recomandăm să-i tăi în cuburi de aceeași dimensiune, astfel încât să se gătească uniform. Pune-i în amestec după ce prăjești ceapa și usturoiul.
  • O altă opțiune bună este să adaugi spanac sau morcovi. Curăță bine spanacul, toacă frunzele și adaugă-le aproape de sfârșitul gătitului, deoarece se fierb foarte repede. În ceea ce privește morcovii, cel mai bine este să-i adaugi împreună cu năutul, tăiați cuburi sau felii, astfel încât să prindă aroma mâncării.
  • Îți place broccoli? Îl poți adăuga în acest fel de mâncare.

Alte variante depind de preferințele tale:

  • Pentru a obține un sos și mai cremos, poți adăuga lapte de cocos.
  • Îți plac mâncărurile picante? Poți folosi curry de ardei iute. O să-l iubești!
  • Decorează cu o felie de lămâie și oferă preparatului un pic de aciditate.

Această rețetă de curry de năut cu orez basmati este un tip de mâncare vegetariană care va face pe oricine o gustă să se îndrăgostească. Textura orezului și a năutului se combină perfect cu curry și alte condimente. Nu uita pâinea proaspătă, pentru că toată lumea va dori să o înmoaie în sos!

  • Fundación Española de Nutrición. Garbanzos. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/garbanzos.pdf
  • Fundación Española de Nutrición. Arroz. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/arroz.pdf
  • Fundación Española de Nutrición. Curry. http://www.fen.org.es/index.php/alimentacion/alimento/curry
  • NCBI. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/