Ghidul dietei vegetariene pentru începători - Doza de Sănătate
 

Ghidul dietei vegetariene pentru începători

Dieta vegetariană se concentrează pe consumul de alimente pe bază de plante. În acest articol, vei descoperi un ghid pentru începătorii dietei vegetariene.
Ghidul dietei vegetariene pentru începători
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Vrei să adopți dieta vegetariană și nu știi de unde să începi sau ce să mănânci? Îți oferim ghidul dietei vegetariene pentru începători!

Ce este dieta vegetariană?

Practic, dieta vegetariană înseamnă consumul aproape exclusiv de alimente pe bază de plante. Acestea includ fructe, legume, leguminoase și cereale proaspete și uscate. O subcategorie a dietei vegetariene este dieta vegană, care este o dietă mai strictă, ce exclude orice alimente care provin de la animale.

Mulți oameni decid să fie vegetarieni datorită beneficiilor pe care această dietă le are pentru sănătate. Alții decid să o facă din empatie și solidaritate cu animalele sau pentru a diminua impactul creșterii acestora asupra mediului.

Cu toate acestea,adoptarea unei diete vegetariene poate fi complicată. Este important să consumi o mare varietate de alimente pentru a te asigura că obții toți nutrienții necesari.

Mai jos, îți vom prezenta ghidul dietei vegetariene pentru începători!

Ghidul dietei vegetariene pentru începători

Începe treptat

Fată care consumă o salată
Un început brusc poate provoca anxietate și probleme de sănătate, motiv pentru care este mai bine să-ți schimbi dieta progresiv.

Poate fi dificil să nu mai consumi carne, pește și alte produse de origine animală. Din această cauză, ar trebui să faci tranziția încetul cu încetul. Schimbarea oricărui obicei este dificilă la început. Este important să respecți propriul ritm. Fiecare zi care trece va ușura lucrurile.

O modalitate bună de a face această modificare este să începi treptat. De exemplu, încearcă dieta vegetariană două sau trei zile pe săptămână sau doar la anumite mese. Dacă vrei să faci o schimbare radicală de la început, este posibil și acest lucru. Totul depinde de ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine.

Dacă faci totul dintr-o dată, este important să ai răbdare și să nu te învinovățești dacă nu respecți întotdeauna regulile. Nu uita că nimeni nu este perfect și este întotdeauna posibil să o iei de la capăt.

Mediul social

De multe ori, persoanele care decid să înceapă o dietă vegetariană sunt luate la întrebări de familie și prieteni. De aceea, este important să îți prezinți motivele cu entuziasm și fericire și să le spui celor din jur cât de bine te simți.

Când începi această dietă, nu trebuie să încerci să-i convertești pe ceilalți. Acest lucru va provoca doar conflicte și ostilitate. Când accepți o invitație la masă, cel mai bine este să explici totul politicos. Ar trebui să eviți ca noul tău stil de viață să devină o problemă pentru oamenii care vor face mâncarea.

O modalitate bună de a începe această dietă este să optezi pentru ceva care poate înlocui proteinele animale. De exemplu, există hamburgeri vegetarieni și alte „cărnuri” pe bază de plante.

Cumpărăturile

Ghidul dietei vegetariene pentru începători atuci când fac cumpărături
Nu te limita doar la fructe și legume. În prezent, există o mulțime de opțiuni vegetariene în magazine.

Când începi dieta vegetariană pentru prima dată, drumurile la magazinele alimentare vor fi o provocare. Multe dintre alimentele tale preferate nu mai pot include carne sau pește.

Achizițiile nu trebuie să includă doar fructe și legume. Pâinea, pastele, orezul, biscuiții, fursecurile și chipsurile coapte de cartofi sunt opțiuni excelente pentru a o masă delicioasă.

Alte ingrediente de care nu ar trebui să uiți ca vegetarian sunt nucile, fructele uscate și granola. De asemenea, poți consuma produse lactate și ouă dacă nu ai ales o dietă vegană. Leguminoasele sau supele la borcan sunt, de asemenea, mari aliați, deoarece îți permit să ai la îndemână mâncare delicioasă și hrănitoare. În plus, facilitează pregătirea meselor, ceea ce este de mare ajutor atunci când îți schimbi dieta.

De asemenea, există opțiuni delicioase pe bază de plante care pot substitui carnea. Sunt alimente foarte ușor de preparat (de exemplu, burgeri vegetarieni, cârnați vegetarieni, alimente pe bază de ouă și altele).

Dieta echilibrată

Pentru a te asigura că dieta vegetariană oferă organismului toate substanțele nutritive de care acesta are nevoie pentru a funcționa corect, trebuie doar să respecți câteva recomandări. Prima este să consumi o mare varietate de alimente în toate culorile curcubeului.

Dacă noua dietă te face să te simți obosit și fără energie, este posibil să nu consumi suficiente calorii sau proteine. Nu este suficient să mănânci doar fructe și legume, trebuie să consumi și nuci, fasole, linte și uleiuri sănătoase.

Acestea fiind spuse, adoptarea unei diete vegetariene poate avea și riscuri pe care ar trebui să cunoști. Discută cu un specialist în nutriție sau cu medicul dacă ai îndoieli înainte de a începe dieta vegetariană.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.
  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.