Rețetă delicioasă de curry de năut

23 iunie 2020
Curry-ul de năut este un fel de mâncare sănătos, nutritiv, versatil și ușor de preparat. În acest articol, îți vom arăta cum să-l pregătești!

Curry de năut sau Chana Masala este un fel de mâncare tipic indian, preparat din năut și un amestec special de mirodenii. Este o alegere excelentă pentru reuniunile în familie sau între prieteni, deoarece poate fi consumat ca aperitiv cu crutoane sau legume crude. Mai mult, îl poți combina cu orez pentru a prepara un fel de mâncare complet și hrănitor. În cele ce urmează, descoperă o rețetă delicioasă de curry de năut!

În acest articol, vom arunca o privire asupra valorii nutritive a acestui fel de mâncare și asupra modului de preparare.

Valoarea nutrițională a năutului

Năutul este o leguminoasă originară din Turcia. În zilele noastre, există diferite soiuri de năut în funcție de locația geografică în care acesta este cultivat. În general, boabele sunt mai mari în America de Sud și mai mici și cu o culoare mai lăptoasă în Europa și Asia.

Năutul este foarte interesant din punct de vedere nutrițional, deoarece conține cantități mari de vitamine și minerale. De asemenea, acesta este o sursă importantă de carbohidrați (25 g la 100 g de năut) și proteine (10 g la 100 g de năut). În plus, năutul este bogat în fibre și conține o cantitate redusă de grăsimi.

În ceea ce privește vitaminele și mineralele conținut de năut, acesta este bogat în vitaminele A, B, C și E, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și zinc.

Îți recomandăm:

Încearcă o rețetă delicioasă de hummus cu paprika

Beneficii pentru sănătate oferite de năut

Boabe de năut crude
Năutul are o valoare nutritivă ridicată. Acesta este o sursă vegetală de proteine cu valoare biologică ridicată, minerale, antioxidanți și fibre.

Așa cum am explicat în secțiunea anterioară, năutul are un profil nutrițional foarte sănătos, motiv pentru care are numeroase beneficii pentru sănătate:

  • Ajută la reglarea tensiunii arteriale. Năutul susține diureza (excreția de urină), aspect foarte benefic în cazurile de hipertensiune arterială și pietre la rinichi. În plus, potasiul din componența acestuia are efecte vasodilatatoare.
  • Ajută la menținerea inimii sănătoase. Conținutul său ridicat de fibre ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge.
  • Reglează funcția intestinală, combate constipația și susține funcționarea florei intestinale.
  • Conține vitamina B și minerale (magneziu, fosfor), care sunt esențiale pentru contracția musculară și pentru funcționarea corectă a sistemului nervos.
  • Conținutul său ridicat de vitamina K, fosfat, fier, calciu și magneziu contribuie la formarea și menținerea structurii osoase.

Rețetă delicioasă de curry de năut

Orez și curry de năut
Poți utiliza ingrediente pregătite anterior sau le poți pregăti pe cont propriu. Servește cu orez pentru un preparat mai nutritiv (și sățios).

Curry de năut este o rețetă relativ ușoară și rapidă dacă folosești legume gătite anterior și supă de legume preambalată. Mai jos, îți vom arăta cum să prepari această rețetă pas cu pas. După rețetă, vom include o scurtă explicație despre cum să pregătești supă de legume de casă, dacă preferi să o faci pe cont propriu.

Ingrediente necesare (pentru 4 porții)

  • Ulei de măsline extravirgin
  • 3 căței de usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 lingură de pudră de ghimbir
  • 2 linguri de pudră de curry
  • Un praf de piper cayenne (sau după gust)
  • 1/2 linguriță de chimen
  • 100 de grame de spanac
  • 70 de grame de praz
  • 200 grame de năut fiert

Mod de preparare

  • Mai întâi, încălzește uleiul de măsline extravirgin într-o tigaie la foc mediu.
  • Apoi, pune în tigaie toate legumele tăiate (cu excepția spanacului) și chimenul, pudra de ghimbir, pudra de curry și piperul cayenne. Sotează legumele aproximativ 10-12 minute sau până când ceapa devine transparentă.
  • Adăugă supa de legume preambalată sau de casă și năutul fiert. Fierbe totul timp de 25 de minute sau o jumătate de oră.
  • La final, lasă focul mic, adăugă spanacul și amestecă bine.
  • Adăugă sare și piper după gust. Curry de năut este acum gata de servire!

Încearcă și:

4 rețete delicioase cu fasole la conservă

Dacă preferi să prepari pe cont propriu supa de legume, urmează acești pași:

  • Pune un vas cu ulei de măsline extravirgin la încălzit și adaugă ceapă decojită anterior și tăiată în fâșii julienne.
  • Când ceapa devine aurie, adaugă orice legume ai în frigider (anterior decojite și tocate). Sotează totul 12 minute sau până când legumele se rumenesc.
  • Adaugă suficientă apă în oală pentru a acoperi toate legumele și fierbe preparatul.
  • Lasă-l să fiarbă până se înmoaie legumele.
  • Ia oala de pe foc și strecoară supa cu o strecurătoare metalică.

Aceasta este o rețetă de bază foarte versatilă, deoarece îți permite să pregătești feluri de mâncare mai elaborate. De asemenea, poți adăuga pur și simplu fidea pentru a o transforma într-o supă de legume!

  • Datos sobre la vitamina A. (n.d.). Retrieved from http://ods.od.nih.gov
  • Francisco Toquero de la Torre, C., Zarco Rodríguez, J., Aida Fernández Escobedo, A., Dra Marta Cuervo Zapatel Dra Miren Iosune Zubieta Dra Mercedes Muñoz Hornillos, A., Troglia, T., Isabel García Jalón, D., … Aranceta Bartrina, J. (n.d.). Atención Primaria de Calidad una alimentación cardiosaludable. Retrieved from https://www.cgcom.es/sites/default/files/GBPC_Alimentacion_cardiosaludable.pdf