Încearcă o rețetă delicioasă de hummus cu paprika
Următoarea rețetă de hummus cu paprika este ușor de preparat. Oricât de greu de crezut ar părea, acest preparat originar din Orientul Mijlociu nu este doar foarte hrănitor, ci și sărac în calorii.
Rețeta tradițională de hummus include câteva ingrediente de bază: năut, tahini, zeamă de lămâie și usturoi proaspăt. Singurul lucru nou pe care îl vom adăuga este paprika, dar poți folosi și ardei Cayenne dacă preferi mâncărurile picante.
Citește și:
Rețeta de mai jos este delicioasă și versatilă. Ca să-i diversifici gustul, nu ezita să adaugi orice alte ingrediente.
Care sunt proprietățile nutritive ale hummusului?
Năutul este principalul ingredient al hummusului. Această leguminoasă iese în evidență datorită nutrienților esențiali incredibili din componența sa. Dacă ai nevoie de un motiv să-l consumi, o porție de 100 g de hummus oferă:
- 166 calorii
- 9,6 grame de grăsimi
- 7,9 grame de proteine
- 14,3 grame de carbohidrați
- 6 grame de fibre
- 39% din necesarul zilnic de mangan
- 26% din necesarul zilnic de cupru
- 21% din necesarul zilnic de folat
- 18% din necesarul zilnic de magneziu
- 18% din necesarul zilnic de fosfor
- 14% din necesarul zilnic de fier
- 12% din necesarul zilnic de zinc
- 12% din necesarul zilnic de tiamină
- 10% din necesarul zilnic de vitamina D
- 7% din necesarul zilnic de potasiu
Cum să prepari hummus cu paprika
Cel mai bun mod de a te asigura că servești un hummus de calitate, bogat în nutrienți, este să-l prepari la tine acasă. Așadar, îți vom prezenta mai întâi rețeta tradițională de hummus și apoi îți vom explica cum poți să adaugi paprika sau alte ingrediente.
Ingrediente
- 1 cană sau 1 cană și 1/4 de năut uscat (după fierbere, năutul obținut va fi suficient pentru a umple 3 căni; decojește-l dacă vrei să obții o consistență mai fină)
- 1-2 căței de usturoi (tocați)
- 3-4 cuburi de gheață
- 1/3 cană de tahini (se obține la fel ca untul de arahide, însă în loc de arahide se folosesc semințe de susan)
- 1/2 linguriță de sare Kosher
- Zeama unei lămâi
- Apă fierbinte (dacă este nevoie)
- Ulei de măsline extravirgin
- Paprika (după gust)
Mod de preparare
- Mai întâi, trebuie să gătești năutul. Lasă-l la înmuiat peste noapte înainte de a-l fierbe pentru a nu te simți balonat după ce-l consumi.
- De îndată ce s-a fiert, decojește-l pentru ca hummusul să aibă o consistență fină sau lasă-l întreg dacă preferi texturile mai crocante. Indiferent de preferințele tale, procesează năutul împreună cu usturoiul tocat cu ajutorul unui blender.
- În timp ce aceste două ingrediente sunt procesate, adaugă tahini, sarea și zeama de lămâie. Procesează pentru aproximativ 4 minute. Verifică consistența și, dacă este prea groasă, continuă să procesezi și adaugă încet puțină apă fierbinte.
- Procesează până obții consistența dorită.
- Apoi, pune compoziția într-un castron și picură deasupra o cantitate generoasă de ulei de măsline extravirgin. Dacă vrei, poți decora preparatul așezând câteva boabe de năut în mijloc. Presară paprika după gust.
- La final, servește hummusul preparat cu pită grecească caldă și orice legume vrei.
Hummusul cu paprika, o garnitură excelentă
În general, hummusul reprezintă o alternativă minunată la dressingurile și sosurile din comerț. Textura sa cremoasă va îmbunătăți cu siguranță multe preparate. Totodată, nu-ți va mări aportul de calorii. Poți, de pildă, să consumi hummus cu:
- Sandvișuri și burgeri
- Ouă umplute
- Nuggets de pui și alte tipuri de chiftele
- Pâine, pâine prăjită și biscuiți
- Porumb
- Orice soi de legume
- Salate, supe și creme
Concluzii
Hummusul este un preparat hrănitor. Deși cea mai bună variantă este rețeta tradițională, nu ezita să experimentezi cu diferite ingrediente, cum ar fi usturoiul prăjit, ardeii copți, avocado, fasolea neagră sau ardeiul Cayenne.
De asemenea, nu trebuie să-ți fie frică să folosești tahini. Ai nevoie de 1/3 cană pentru fiecare 3 căni de năut fiert ca să obții un hummus delicios. Dacă vrei, poți adăuga mai mult tahini.
Îți recomandăm:
Nu în ultimul rând, ai mare grijă ce alegi să servești cu acest preparat. Deși hummusul cu paprika poate fi combinat cu numeroase mâncăruri, unele opțiuni (de pildă, puiul prăjit) îți vor crește semnificativ aportul de calorii. Te sfătuim să îl servești cu alte alimente hrănitoare, cum ar fi pâinea integrală și legumele proaspete.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wallace, T. C., Murray, R., & Zelman, K. M. (2016). The nutritional value and health benefits of chickpeas and hummus. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8120766
- Hummus. (2013). In An A-Z of Food and Drink. https://doi.org/10.1093/acref/9780192803511.013.0630
- Chickpeas and Hummus are associated with Better Nutrient Intake, Diet Quality, and Levels of Some Cardiovascular Risk Factors: National Health and Nutrition Examination Survey 2003-2010. (2014). Journal of Nutrition & Food Sciences. https://doi.org/10.4172/2155-9600.1000254
- NCT02696278. (2015). Hummus for Health: dietary Quality and Health Outcomes in Toddlers. Hummus for Health: Dietary Quality and Health Outcomes in Toddlers.