5 utilizări medicinale ale cuișoarelor

9 mai 2020
Cuișoarele au fost folosite ca plantă medicinală încă din cele mai vechi timpuri. Descoperă câteva dintre numeroasele utilizări ale cuișoarelor pentru sănătate!

Cunoști principalele utilizări medicinale ale cuișoarelor? Cuișoarele au fost folosite timp de mii de ani pentru a combate numeroase boli. Acestea provin din arborele Syzygium aromaticum și au proprietăți utile pentru sănătatea sistemului digestiv și funcționarea metabolismului.

Deși sunt utilizate pe scară largă în bucătărie, cuișoarele sunt foarte populare și ca remediu natural. Cu toate acestea, mulți oameni nu cunosc toate beneficiile pentru sănătate ale cuișoarelor. De exemplu, cuișoarele sunt o sursă semnificativă de tanini, flavonoide, steroli și alte componente care îmbunătățesc starea de sănătate. În acest articol, vom arunca o privire asupra principalelor utilizări medicinale ale cuișoarelor.

5 utilizări medicinale ale cuișoarelor

Cuișoarele sunt folosite pe tot globul ca mirodenii pentru diferite preparate din carne, produse de patiserie, băuturi, etc. De asemenea, acestea sunt utilizate frecvent pentru aroma lor puternică și plăcută. Deși există multe aspecte pozitive ale cuișoarelor, în acest articol ne vom concentra doar pe proprietățile lor medicinale.

În primul rând, trebuie să menționăm faptul că acest condiment acționează ca un stimulent foarte puternic. Cuișoarele pot fi folosite pentru a stimula pofta de mâncare, pentru a elimina gazele intestinale și pentru a combate anumite infecții orale. În plus, uleiul de cuișoare și extractul sunt, de asemenea, incluse în anumite paste de dinți și medicamente pentru afecțiunile cavității bucale.

După cum poți vedea deja, proprietățile și utilizările medicinale ale cuișoarelor sunt numeroase. Citește mai departe pentru a afla de ce cuișoarele ar trebui să devină o prezență nelipsită din dulapul tău cu medicamente!

1. Cuișoarele sunt un remediu natural util pentru problemele digestive

Lingură de lemn cu cuișoare
Cuișoarele sunt un remediu excelent pentru problemele de digestie și pentru ameliorarea gazelor intestinale.

Una dintre cele mai importante utilizări medicinale ale cuișoarelor este legată de funcționarea sistemului digestiv. Datorită proprietăților carminative și antiinflamatorii ale acestora, cuișoarele sunt perfecte pentru ameliorarea gazelor intestinale și a indigestiei. Mai mult, extractele obținute din cuișoare pot fi utilizate pentru tratarea ulcerelor.

Ingrediente

  • 5 cuișoare
  • 1 cană de apă

Mod de preparare

  • Mai întâi, pune la foc cana de apă.
  • Când ajunge la punctul de fierbere, adaugă cuișoarele.
  • Oprește focul și lasă cuișoarele la infuzat timp de 10 minute.
  • După scurgerea acestui interval de timp, strecoară ceaiul și consumă-l călduț.
  • Pentru a obține cele mai bune rezultate, bea acest ceai de două ori pe zi, timp de trei zile consecutive.

2. Ameliorează durerea în gât

Proprietățile antimicrobiene ale cuișoarelor ajută la eliminarea microorganismelor care pot irita gâtul. Deși nu trebuie consumate simple, cuișoarele sunt foarte eficiente atunci când sunt consumate împreună cu alte ingrediente sănătoase.

Ingrediente

  • 1 linguriță de cuișoare tocate (5 g)
  • 1 lingură de ridichi tocate (15 g)
  • Miere (15 g)
  • Apă călduță (200 ml)

Mod de preparare

  • Combină toate ingredientele și pune-le în apa călduță.
  • Apoi, fă gargară cu acest amestec timp de 2 sau 3 minute.
  • Repetă acest procedeu în fiecare zi, până când durerea de gât dispare.

3. Cuișoarele sunt un remediu minunat pentru sănătatea orală

Femeie cu limba scoasă
Proprietățile antimicrobiene ale cuișoarelor îmbunătățesc sănătatea orală, ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor orale și contribuie la combaterea respirației urât mirositoare.

O altă utilizare medicinală a cuișoarelor are legătură cu sănătatea orală. Acest lucru se datorează faptului că mirodenia ajută la inhibarea dezvoltării bacteriilor care provoacă boli și infecții ale gingiilor. De asemenea, cuișoarele reduc placa bacteriană și contribuie la tratarea anumitor probleme de sănătate orală, precum durerile de dinți și respirația urât mirositoare.

Ingrediente

  • 2 fire de pătrunjel
  • 3 cuișoare
  • 2 căni de apă (400 ml)

Mod de preparare

  • Mai întâi, pune la foc cele două căni de apă.
  • Apoi, când apa atinge punctul de fierbere, adaugă pătrunjelul și cuișoarele.
  • Dă focul mic și lasă amestecul la fiert timp de 2 minute.
  • Apoi, ia infuzia de pe foc, acoper-o cu o farfurie și las-o să stea timp de 10 sau 15 minute.
  • Strecoară băutura obținută.
  • Pentru cele mai bune rezultate, consumă această infuzie de trei ori pe zi.

Îți recomandăm:

10 remedii naturale pentru abcesul dentar

4. Îmbunătățesc sănătatea hepatică

Acest condiment conține o substanță activă numită eugenol, care este deosebit de benefică pentru sănătatea ficatului. Eugenolul poate contribui la tratarea ficatului gras și a efectelor cauzate de stresul oxidativ. De asemenea, cuișoarele pot ajuta organismul să lupte împotriva cirozei hepatice.

Ingrediente

  • 5 cuișoare
  • 1 cană de apă (200 ml)
  • 1 lingură de miere (15 g)

Mod de preparare

  • Fierbe apa.
  • După ce atinge punctul de fierbere, adaugă cuișoarele.
  • Apoi, ia vasul de pe foc, acoperă-l și lasă-l să stea timp de 10 minute.
  • Strecoară ceaiul obținut și adaugă mierea.
  • Bea acest ceai de două ori pe zi timp de două săptămâni pentru a obține cele mai bune rezultate.

5. Cuișoarele sunt un remediu minunat pentru tuse

Utilizări medicinale ale cuișoarelor sub formă de infuzie
Cuișoarele ajută la întărirea sistemului imunitar, ceea ce este deosebit de benefic în timpul unei răceli sau al unei gripe.

Acest ingredient natural este, de asemenea, excelent pentru tratarea tusei sau a altor probleme respiratorii. Proprietățile medicinale ale cuișoarelor sunt de mare ajutor în lupta împotriva virusurilor și bacteriilor care afectează plămânii. În plus, cuișoarele ajută la întărirea sistemului imunitar.

Ingrediente

  • 3 cuișoare
  • 1 cană de apă (200 ml)
  • Zeama a 1/2 lămâie
  • 1 lingură de miere (15 g)

Mod de preparare

  • Mai întâi, pune apa la fiert.
  • Când această dă în clocot, adaugă cuișoarele și zeama de lămâie.
  • Lasă ceaiul să stea acoperit timp de 10 minute.
  • Adaugă mierea și consumă-l imediat.
  • Bea acest ceai în fiecare seară înainte de culcare sau până când simptomele dispar complet.

Îți recomandăm:

3 siropuri naturale pentru tusea seacă

Atenție!

Deși există numeroase utilizări medicinale ale cuișoarelor, există unele situații în care oamenii nu ar trebui să le consume deloc. De exemplu, oricine suferă de insuficiență hepatică provocată de boala Crohn ar trebui să se abțină de la consumul de cuișoare. Femeile care sunt însărcinate și care alăptează ar trebui să evite, de asemenea, cuișoarele.

Desigur, dacă ai îndoieli sau nelămuriri, trebuie să te consulți cu medicul de familie sau cu medicul specialist înainte de a consuma cuișoare sub orice formă.

  • E.O., A. (2008). Gastrointestinal effects of Syzigium aromaticum (L) Merr. & Perry (Myrtaceae) in animal models. Nigerian Quarterly Journal of Hospital Medicine.
  • Nzeako, B. C., Al-Kharousi, Z. S. N., & Al-Mahrooqui, Z. (2006). Antimicrobial activities of clove and thyme extracts. Sultan Qaboos University Medical Journal.
  • Rompelberg, C. J. M., Vogels, J. T. W. E., de Vogel, N., Bruijntjes-Rozier, G. C. D. M., Stenhuis, W. H., Bogaards, J. J. P., & Verhagen, H. (1996). Effect of short-term dietary administration of eugenol in humans. Human & Experimental Toxicology. https://doi.org/10.1177/096032719601500205
  • Prashar, A., Locke, I. C., & Evans, C. S. (2006). Cytotoxicity of clove (Syzygium aromaticum) oil and its major components to human skin cells. Cell Proliferation. https://doi.org/10.1111/j.1365-2184.2006.00384.x
  • Santin, J. R., Lemos, M., Klein-Júnior, L. C., Machado, I. D., Costa, P., De Oliveira, A. P., … De Andrade, S. F. (2011). Gastroprotective activity of essential oil of the Syzygium aromaticum and its major component eugenol in different animal models. Naunyn-Schmiedeberg’s Archives of Pharmacology. https://doi.org/10.1007/s00210-010-0582-x
  • Nurdjannah, N., & Bermawie, N. (2012). Cloves. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.197