16 simptome frecvente ale hipotiroidismului - Doza de Sănătate
 

16 simptome frecvente ale hipotiroidismului

Simptomele hipotiroidismului sunt specifice și altor boli. Dacă te confrunți cu mai multe dintre ele simultan, este indicat să mergi la medic pentru a primi un diagnostic corect. 
16 simptome frecvente ale hipotiroidismului
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Hipotiroidismul este o disfuncție a glandei tiroide, un organ micuț în formă de fluture localizat la nivelul gâtului, în fața traheii. Pentru a-i recunoaște prezența în organism, ține cont de cele 16 simptome frecvente ale hipotiroidismului prezentate mai jos. 

Tiroida joacă un rol foarte important în organism. Aceasta depozitează și eliberează anumiți hormoni esențiali pentru sănătatea organelor și a țesuturilor din corp.

Glanda tiroidă poate avea două disfuncții: hipertiroidism, când produce o cantitate excesivă de hormoni și hipotiroidism, când nu secretă suficienți hormoni.

În articolul de astăzi, îți prezentăm semnele care indică faptul că suferi de hipotiroidism. 

Ce este hipotiroidismul?

Simptome frecvente ale hipotiroidismului care ne trimit la medic

Hipotiroidismul este cunoscut și sub denumirea de tiroidă leneșă, deoarece această glandă își reduce activitatea, încetând să mai producă o cantitate suficientă de hormoni. Prin urmare, este încetinit și metabolismul.

Dacă ignori hipotiroidismul și nu îl tratezi în niciun fel, acesta îți poate afecta starea generală de sănătate.

Problema este că multe persoane nu detectează hipotiroidismul deoarece simptomele sale corespund și altor boli.

16 simptome frecvente ale hipotiroidismului 

Întrucât pot fi confundate cu manifestările altor afecțiuni, este important să cunoști câteva simptome frecvente ale hipotiroidismului care îi confirmă prezența în organism.

Dacă te confrunți simultan cu mai multe dintre neplăcerile menționate mai jos, îți recomandăm să mergi la medic pentru un diagnostic corect și un tratament pe măsură.

1. Constipație

Constipația poate fi cauzată de o dereglare a glandei tiroide, mai ales dacă ai deja o alimentație bogată în fibre și bei multă apă.

2. Schimbări în pigmentația pielii

Hipotiroidismul poate afecta și pielea

Pacienții cu hipotiroidism au pielea uscată, palidă sau gălbuie. Alte simptome pot fi și căderea părului sau slăbirea rezistenței unghiilor.

3. Epuizare fizică

Oboseala și epuizarea constantă ridică anumite semne de întrebare, mai ales dacă nu ai făcut nimic solicitant de-a lungul zilei. Dacă te regăsești în această situație, mergi la medic pentru un consult și un set de analize.

4. Retenție de apă

Dacă observi anumite zone inflamate pe corp sau ai fața umflată dimineața, este posibil să suferi de retenție de apă. Alte semne ale acestei probleme sunt pungile de sub ochi sau senzația de oboseală accentuată.

Dacă ai retenție de apă, poți observa anumite inflamații la nivelul mâinilor și al picioarelor. 

5. Intoleranță la frig

Simptome frecvente ale hipotiroidismului precum sensibilitatea la frig

Persoanelor cu hipotiroidism le este întotdeauna frig, chiar și atunci când este cald în locul în care se află.

6. Creștere sau scădere în greutate

În cazul în care suferi de hipotiroidism, este posibil să te îngrași, chiar dacă acorzi o atenție deosebită alimentației.

Totodată, s-ar putea să te confrunți cu situația opusă și să nu crești în greutate, orice ai mânca. Poți avea chiar o dietă bogată în carbohidrați, fibre și vitamine.

7. Dificultăți de concentrare

Când hipotiroidismul este foarte avansat, îți vine foarte greu să te concentrezi. Este posibil chiar să ai anumite probleme cu memoria.

8. Dureri de cap

Durerile de cap sunt simptome frecvente ale hipotiroidismului

Durerile de cap sau migrenele nejustificate pot fi simptome frecvente ale hipotiroidismului.

9. Gușă

Una dintre caracteristicile hipotiroidismului este gușa. Aceasta arată ca o minge care atârnă de gât în fața traheii și este pur și simplu o glandă mărită.

10. Senzație acută de sete

Chiar dacă reții apă în corp, îți este foarte sete. În același timp, pielea ta poate arăta uscată sau ternă.

11. Căderea firelor de păr de la sprâncene

Aceasta este o altă caracteristică a hipotiroidismului: lipsa părului de la sprâncene. Întrucât simptomele acestei afecțiuni nu sunt foarte cunoscute, puține persoane știu că această lipsă indică o problemă metabolică.

12. Dificultatea de a menține o sarcină

Este posibil să ai probleme de fertilitate. De ce? Hipotiroidismul provoacă cicluri menstruale neregulate.

13. Apatie și indiferență

Apatia pe lista de simptome frecvente ale hipotiroidismului

Pe lista de simptome frecvente ale hipotiroidismului se numără stările de apatie, indiferență, letargie și somnolență. Persoanele afectate nu sunt deloc entuziasmate în privința activităților de zi cu zi și pot suferi chiar și de depresie.

14. Aritmie

Hipotiroidismul poate provoca bradicardie care, dacă nu este tratată, poate duce la infarct. Aritmia (bătăile neregulate ale inimii) poate fi, de asemenea, cauzată de o disfuncție tiroidiană.

15. Diverse probleme de sănătate

Hipotiroidismul poate provoca variații ale tensiunii arteriale. În plus, această problemă poate cauza și creșterea nivelului de colesterol sau dureri musculare și articulare.

16. Scăderea apetitului sexual

Scăderea libidoului poate fi cauzată de hipotiroidism

Hipotiroidismul reduce libidoul. Dacă ai această problemă, este indicat să te adresezi unui medic. Numai acesta îți poate confirma adevărata cauză.

Hipotiroidismul poate fi prevenit?

Până în momentul de față, nu s-a descoperit o modalitate de a preveni această afecțiune. Cel mai bine este să îți ții sub control nivelul de iod din alimentație. Ai grijă să nu fie o cantitate atât de mare încât să îți afecteze glanda tiroidă.

Cere îndrumarea unui medic în privința unei diete sărace în iod, mănâncă sănătos și fă cât mai multă mișcare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.