Intestinul subțire – oare sufăr de SIBO? - Doza de Sănătate
 

Intestinul subțire – oare sufăr de SIBO?

Anumite maladii, cum ar fi diabetul zaharat, pot afecta mușchii intestinali și ridica temperatura din intestine mult peste nivelul normal.
Intestinul subțire – oare sufăr de SIBO?
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Află dacă suferi de SIBO, o afecțiune bacteriană care afectează intestinul subțire și care se caracterizează prin balonare.Ți se întâmplă să te simți atât balonat(ă) la câteva ore după ce mănânci încât ai impresia că pantalonii de abia reușesc să te mai cuprindă?  Această problemă pare să fie din ce în ce mai răspândită în zilele noastre: cineva se trezește dimineața cu abdomenul plat, dar la sfârșitul zilei această persoană se simte foarte balonată.

Orice fel de umflare abdominală poate indica prezența unei inflamații la nivelul intestinelor. Dacă această umflare este însoțită și de alte simptome, cum ar fi gaze și/sau balonare, este posibil să ai o sensibilitate față de anumite alimente sau ca intestinul subțire să sufere de SIBO.

Această din urmă afecțiune se numește suprapopularea bacteriană și afectează intestinul subțire (SIBO).

Ce este SIBO?

Intestinul subțire poate deveni suprapopulat cu bacterii atunci când echilibrul obișnuit al acestuia este deranjat, iar bacteriile intestinale încep să se reproducă în mod necontrolat. Dar de ce se întâmplă asta?

Deseori, persoanele care suferă de SIBO tind să aibă o dietă cu un conținut bogat de carbohidrați, alimente rafinate, alcool, alimente procesate etc. Aceste alimente hrănesc bacteriile și favorizează descompunerea acizilor grași, ceea ce duce producerea de gaze intestinale și instalarea balonării.

Un anumit tip de bacterie intestinală poate descompune bila înainte ca organismul să reușească să o folosească, ceea ce provoacă o absorbție deficitară a grăsimilor și, pe măsură ce problema se agravează, diaree.

Un alt tip de bacterie intestinală poate produce toxine ce vor deteriora căptușeala intestinului subțire, prevenind absorbția substanțelor hrănitoare de care organismul nostru are nevoie.

Ce simptome se pot observa atunci când intestinul subțire este suprapopulat cu bacterii?

Intestinul subțire: indigestie

Atunci când intestinul subțire este suprapopulat cu bacterii, simptomele pe care bolnavul le va resimți pot fi cu ușurință confundate cu cele provocate de alte afecțiuni. Dacă manifești unul sau mai multe din următoarele, consultă un medic imediat:

  • Gaze intestinale
  • Distensie abdominală
  • Malabsorbția grăsimilor
  • Intoleranțe alimentare la gluten, lactoză, cafeină, fructoză etc.
  • Dureri sau crampe abdominale
  • Probleme digestive, cum ar fi constipația
  • Sindromul colonului iritabil sau o boală inflamatorie intestinală
  • Probleme cronice cum ar fi oboseala, diabetul, fibromialgia, tulburări autoimune sau neuromusculare etc.
  • Deficiențe de minerale și vitamine (în special vitamina B12)
  • Diaree

De ce intestinul subțire se poate supraaglomera cu bacterii?

Supraaglomerarea cu bacterii intestinale are loc atunci când procesul digestiv este dereglat. Deteriorarea nervilor sau mușchilor intestinali poate împiedica eliminarea bacteriilor din intestinul subțire, ceea ce duce la instalarea SIBO.

Intestinul subțire: bacterii

Diabetul și toate celelalte boli ce afectează mușchii intestinali sunt și ele factori de risc pentru SIBO. O altă cauză posibilă ale acestei afecțiuni este prezența unor obstrucții la nivelul intestinului, cum ar fi cicatricile rămase în urma unei intervenții chirurgicale sau boala Crohn.

Medicamentele ce alterează flora intestinală sau consumul de alimente rafinate pot de asemenea duce la instalarea SIBO.

Cum pot afla dacă am SIBO?

Acasă poți încerca un test de respirație. Va trebui să ceri mai multe informații de la medicul tău, dar, în general, acest test constă în abținerea de la mâncare timp de 12 ore, iar apoi, după ce ai consumat o anumită cantitate de zahăr, respiră într-un balon la fiecare 15 minute timp de trei ore, pentru a putea obține probe respiratorii.

Testul descris mai sus poate depista SIBO, ori afecțiuni ca boala celiacă sau disfuncționalități la nivelul pancreasului. Într-un spital sau o clinică, medicii pot descoperi dacă suferi de SIBO prin testarea urinei sau scaunului tău. Consultă-ți medicul pentru a stabili cel mai bun plan de acțiune.

Ce tratamente am la dispoziție?

Dacă suferi de SIBO trebuie să consumi mai puțini carbohidrați și să eviți zahărul sau făina. În plus, trebuie să-ți reduci consumul de alcool și să-ți consulți medicul înainte să începi orice tratament.

De obicei, medicul îți va prescrie antibiotice, dar nu trebuie să iei medicamente fără prescripția acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.