Intoxicația cu borax: efecte și cum se utilizează în siguranță
 

Intoxicația cu borax: efecte și cum se utilizează în siguranță

Boraxul poate fi un mare aliat în curățenie, atât timp cât se iau măsuri de precauție și se evită inhalarea sau contactul cu pielea și mucoasele.
Intoxicația cu borax: efecte și cum se utilizează în siguranță
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Intoxicația cu borax poate apărea în mai multe moduri: prin inhalare, ingestie sau contact cu pielea. Poate genera diverse efecte, precum probleme respiratorii și digestive și iritații.

Această substanță este prezentă în produsele de curățare, detergenții de rufe și chiar în cosmetice. Este, de asemenea, un ingredient în slime-ul cu care se joacă copiii. Copiii mici sunt considerați a fi expuși mai mult riscului de reacții, chiar dacă dozele sunt mici.

Prin urmare, boraxul nu poate fi considerată o substanță complet sigură. Boraxul trebuie utilizat cu grijă, luând anumite măsuri de precauție.

Ce este boraxul și pentru ce se utilizează?

Boraxul, numit și tetraborat de sodiu sau borat de sodiu, este o sare solubilă în apă. Această substanță chimică alcalină poate fi găsită pe piață sub formă de pulbere albă.

De asemenea, este un ingredient într-o mare varietate de produse folosite pentru diverse scopuri, inclusiv curățare, spălare, îngrijire personală, etc. Boratul de sodiu se găsește în paste de dinți, apă de gură, loțiuni, creme pentru produse din piele, creme hidratante, creme de protecție solară, vopsele și emailuri, erbicide și slime pentru copii.

Utilizările și aplicațiile sale sunt diverse, atât la nivel casnic, cât și în industrie:

  • Elimină mucegaiul și petele produse de acesta
  • Dezinfectant pentru suprafețe și haine și înălbitor
  • Neutralizator de mirosuri
  • Controlul dăunătorilor și al insectelor
  • Antifungic pentru picioare
  • Conservarea lemnului
  • Stingătoare
  • În industria alimentară pentru a îngroșa sau a da textură
  • Dedurizator de apă tare
  • Element de fuziune pentru sudură
  • Compuși din sticlă și ceramică
  • Colorant pentru artificii
Femeie care se protejează de intoxicația cu borax

Intoxicația cu borax: simptome

În concentrații mici, boraxul nu este toxic. Dacă ar fi foarte toxic, nu ar fi inclus în produsele cosmetice sau în alimente. Când este în formă pură și cantitățile sunt mai mari, poate genera diverse reacții. Contează dacă substanța este inhalată sau ingerată și dacă ajunge pe piele sau intră în contact cu mucoasele. Intensitatea reacției crește atunci când contactul este menținut mult timp.

Contactul cu pielea

Această substanță poate fi absorbită prin piele. Efectele posibile ale intoxicației cu borax în urma contactului cu pielea includ uscăciunea, iritația, roșeața, mâncărimea sau înțepăturile, precum și durerea.

Când contactul este prelungit, pot fi declanșate eczeme, erupții cutanate eritematoase și dermatită psoriazică. Potrivit unei investigații, cazuri de dermatită de contact la copii au fost observate ca o reacție alergică la manipularea slime-ului realizat din lipici, borax și coloranți.

Contactul cu mucoasele

Contactul cu membranele mucoase, în special cu ochii, poate provoca iritații, inflamații și dureri. Expunerea continuă sau repetată poate duce la conjunctivită alergică.

Inhalarea de borax

Se estimează că limita maximă de expunere este o concentrație de 2 miligrame (mg) de borax pe metru cub (m3) de aer (mai mult de 8 ore sau 6 mg/m3 dacă timpul este mai scurt – mai puțin de 15 minute).

Otrăvirea cu borax poate apărea peste acest nivel.

Dacă boraxul este inhalat, pot apărea diferite efecte:

  • Uscăciunea mucoaselor
  • Iritație la nivelul căilor respiratorii
  • Roșeață a gurii, nasului și gâtului
  • Crăparea buzelor
  • Deficiență respiratorie
  • Edem pulmonar

La persoanele care lucrează cu borax, apar și alte simptome, precum tuse uscată, sângerări nazale, dureri în gât, bronșită și laringită. Cu toate acestea, unele studii raportează că, după examinarea simptomelor respiratorii ale lucrătorilor expuși la borat de sodiu timp de câțiva ani, nu a fost găsită nicio dovadă de modificare a funcției pulmonare care ar putea fi legată de expunerea cumulativă.

Ingerarea de borax

Ingerarea boratului de sodiu în doze mari poate provoca probleme gastrointestinale, inclusiv greață, vărsături, diaree și dureri abdominale. Apar și dureri de cap, spasme musculare și slăbiciune.

Boraxul poate afecta funcția rinichilor și a sistemului nervos central. În cazurile severe, apar șocul, scăderea tensiunii arteriale, tahicardia, oliguria și cianoza.

Se estimează că 10 până la 25 grame ar putea fi letale pentru adulți și 5 până la 6 grame pentru copii.

Alte efecte

Potrivit unei analize efectuate în 2021, intoxicația cu borax are efect asupra sarcinii animalelor, generând o reducere cu 20% a greutății fetale. Cu toate acestea, nu există dovezi în acest sens la oameni. De asemenea, nu a fost asociat cu carcinogenitatea.

Precauții la utilizarea boraxului

Prima recomandare este să nu cumpărați și să nu faceți slime pentru copii cu borat de sodiu. Pot suferi iritații ale pielii și își pot pune mâinile în gură.

Deși boraxul este o alternativă eficientă pentru curățare și combaterea dăunătorilor, este indicat să luați măsuri de precauție atunci când îl manipulați, având în vedere potențiala toxicitate a acestuia.

Printre recomandările de siguranță în acest sens, trebuie luate în considerare următoarele:

  • Evitați contactul cu pielea.
  • Nu-l ingerați.
  • Utilizați alternative naturale pentru curățare.
  • Purtați mănuși și mască, precum și ochelari de protecție.
  • Nu utilizați această substanță fără a fi mai întâi informați despre manipularea ei.
  • A se păstra la temperatura camerei, în recipiente bine închise și departe de îndemâna copiilor și accesul animalelor de companie.
  • Lăsați deoparte și apoi spălați hainele și încălțămintea pe care le-ați folosit în timpul manipulării substanței.
Bărbat care se ferește de intoxicația cu borax

Intoxicația cu borax: ce să faceți

În cazul intoxicației cu borax, măsurile care trebuie luate vor depinde de forma de contact. În această ordine de idei, încercați următoarele:

  • Contact cu ochii: spălați-vă imediat cu multă apă. Deschideți și închideți pleoapele de mai multe ori. Scoateți lentilele de contact.
  • Contact cu pielea: scoateți hainele, spălați pielea cu apă și săpun și spălați bine hainele înainte de a le folosi din nou.
  • Inhalare: duceți persoana în cauză într-un loc în care există aer proaspăt. În caz de dificultate de respirație, trebuie furnizat oxigen (deci trebuie chemat un serviciu de urgență).
  • Ingerare: dacă persoana este conștientă, puneți-o să bea mai multe pahare cu apă sau lapte. Poate fi necesară hidratarea de susținere, precum și antiemetice și electroliți. Uneori, vărsăturile trebuie induse. Prin urmare, se impune și apelul la serviciul de urgență. Cărbunele activ nu este recomandat.

Boraxul este sigur?

Atât Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii, cât și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECA) consideră boraxul o substanță restricționată din cauza posibilului său impact asupra solului.

Cu toate acestea, agenția americană nu dezaprobă utilizarea acestuia ca aditiv alimentar. Există restricții în ceea ce privește prezența acestuia în produsele de îngrijire corporală formulate pentru copiii sub 3 ani.

Cu toate acestea, poate fi folosit pentru curățare sau ca detergent de rufe, printre alte scopuri, atât timp cât se iau măsuri de precauție și se evită contactul cu pielea sau ochii, precum și inhalarea sau ingerarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hadrup N, Frederiksen M, Sharma A. Toxicity of boric acid, borax and other boron containing compounds: A review. Regulatory Toxicology and Pharmacology. 2021. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2021.104873.
  • Ibáñez, C, Mantero, C, Silva, L, Rabinovich, M, Escudero, R, & Franco, J. (2012). Preservación de madera tratada con Zn y Mn y efectividad de tratamiento antilixiviante con bórax. Maderas. Ciencia y tecnología, 14(2), 165-174.
  • Kotevska B, Demerdjieva Z, Tsankov N, Kazandjieva  J. Allergic Contact Dermatitis Caused by Homemade Slime. Serbian Journal of Dermatology and Venereology. 2018; 10 (2): 52-56
  • Young J. Borax. J. Chem. Educ. 2001; 78(5): 588. https://doi.org/10.1021/ed078p588.
  • Wegman  D, Eisen  E, Hu X, et al. Acute and chronic respiratory effects of sodium borate particulate exposures. Environmental Health Perspectives. 1994; 102(suppl): 119-128.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.