Cum se curăță casa cu ulei de eucalipt
 

Cum se curăță casa cu ulei de eucalipt

Vă place parfumul de eucalipt? Atunci profitați de uleiul său esențial pentru curățarea casei. Vă oferim cele mai bune sfaturi!
Cum se curăță casa cu ulei de eucalipt
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Menținerea spațiilor curate și cu o aromă plăcută este unul dintre principalele obiective ale îngrijirii locuinței. Din păcate, nu știm întotdeauna care sunt produsele potrivite pentru a face acest lucru. Este și mai dificil atunci când vrem să optăm pentru soluții naturale. Din acest motiv, în acest articol vă explicăm cum se curăță casa cu ulei de eucalipt!

În ultimii ani, s-au spus multe despre importanța de a avea spațiile de lucru și casele ventilate și curate. În plus, am devenit mai stricți în crearea condițiilor de igienă perfecte. Apelăm la diverși detergenți, alcool, oțet sau alte produse industriale.

Totuși, mai jos vom vorbi despre o practică străveche de curățare și dezinfectare, care ajută la menținerea casei fără impurități. Este vorba despre utilizarea uleiurilor esențiale, precum cel de eucalipt.

La ce este bun uleiul de eucalipt?

Eucaliptul este o plantă ce are în jur de 700 de specii, majoritatea originare din Australia și Noua Guinee. Numele său înseamnă „bine acoperit”, cu referire la semințele sale. Este o plantă care poate fi găsită în mare parte din lume. Datorită caracteristicilor sale, eucaliptul este folosit de companiile producătoare de cherestea și hârtie.

Uleiul de eucalipt poate fi utilizat în următoarele moduri:

 • Detergent universal: 2 linguri de ulei de eucalipt trebuie amestecate cu 1/2 cană de oțet, 2 linguri de săpun și 1 cană de apă fierbinte. Se folosește pentru a spăla podelele și a le lăsa cu o aromă plăcută. De asemenea, puteți să-l puneți într-o sticlă cu pulverizator pentru a curăța suprafețele.
 • Odorizant pentru rufe: câteva picături din acest ulei esențial pot fi folosite pentru spălatul rufelor. Trebuie să fiți atenți, pentru că uleiul poate păta hainele. Din acest motiv, este recomandat să fie amestecat cu detergent sau balsam de rufe.
 • Repelent pentru insecte și acarieni: mirosul uleiului de eucalipt respinge insectele. Poate fi amestecat cu bicarbonat de sodiu pentru a curăța covoarele sau lăsat în colțuri pentru a preveni apariția insectelor. De asemenea, puteți pune câteva picături în dulap pentru a ține moliile departe.
 • Îndepărtarea mucegaiului: curățați zonele din bucătărie și baie care sunt predispuse la mucegai cu un amestec de oțet, apă fierbinte și ulei de eucalipt.
Cum se curăță casa cu ulei de eucalipt

Cum să preparați uleiul de eucalipt acasă?

Uleiul de eucalipt poate fi găsit în supermarketuri sau magazine naturiste. Totuși, îl putem pregăti și singuri pentru a profita de beneficiile acestei plante minunate.

Pregătirea se face într-un mod simplu, urmând acești pași:

 1. Pregătiți eucaliptul: în primul rând, este necesar să aveți o cantitate mare de frunze proaspete de eucalipt. Ele pot fi găsite în piețe, magazine naturiste sau chiar mergând la o plimbare în mediul rural.
 2. Pregătiți un ulei de bază: pe lângă frunzele de eucalipt, este necesar să aveți un ulei care să funcționeze ca bază. Puteți alege uleiul natural preferat – migdale, nucă de cocos sau măsline. Opțional, puteți folosi vitamina E pentru a păstra uleiul mai mult timp.
 3. Macerați eucaliptul: acest punct este esențial pentru extragerea esenței. Frunzele proaspete de eucalipt trebuie macerate suficient de mult pentru a elibera uleiul. Folosiți un mortar de piatră sau porțelan pentru o mai mare eficacitate.
 4. Fierbeți: lichidul obținut la pasul anterior se amesteca în părți egale cu uleiul natural ales. Apoi, se pune într-un recipient la foc mic timp de 4 până la 5 ore.
 5. Strecurați: se lasă amestecul să se răcească și se trece printr-un tifon. Se pune într-un recipient de sticlă, de preferință închis la culoare.

În scopuri de curățare, acest ulei are o durată estimată de utilizare de 6 luni. Se folosește pentru curățarea suprafețelor. Se pun câteva picături în produsele de curățare sau în difuzorul de aromă.

Avantajele folosirii uleiului de eucalipt

Eucaliptul are proprietăți antiseptice și astringente, utile pentru tratarea bolilor respiratorii, precum răceala sau gripa. În plus, i se atribuie proprietăți expectorante. Unul dintre cele mai bune moduri de a profita de el este prin inhalarea aburilor.

Curățarea casei cu ulei de eucalipt este indicată în orice perioadă a anului. Parfumul său funcționează și în aromaterapie pentru a îmbunătăți starea de spirit și a încuraja relaxarea. De asemenea, uleiul de eucalipt funcționează ca insecticid și antibacterian.

Fiind un ulei esențial, se poate adăuga în produsele de curățare pe care le aveți deja pentru a le spori parfumul plăcut. De exemplu, se adaugă în detergentul de rufe sau în săpunurile de casă.

 

Săpun de casă cu eucalipt
Adăugarea de eucalipt în săpunurile de casă vă va permite să profitați de proprietățile pentru sănătatea pielii.

Alte moduri de a folosi eucaliptul

Acum că știți cum se curăță casa cu ulei de eucalipt, trebuie să știți că există și alte modalități de a folosi această plantă. În tradițiile populare, frunzele sunt folosite pentru fumigație.

Infuziile îndulcite cu miere sunt indicate pentru afecțiunile respiratorii. Funcționează și pentru inhalații. În acest din urmă caz, se prepară un decoct cu 1 lingură de frunze la 1 litru de apă.

De asemenea, puteți pune semințele în saci de pânză sau pe o farfurie. Puneți-le în colțurile casei pentru a profita de aroma lor. Schimbați-le la fiecare 2 luni.

Folosirea ornamentală a eucaliptului nu este deloc de neglijat. Pur și simplu puneți câteva ramuri într-o vază.

Se știe că uleiul de eucalipt este de ajutor în afecțiunile respiratorii, cum ar fi răceala. Cu toate acestea, este important să consultați mai întâi medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Eucalipto. (n.d.). Minsal.Cl. Retrieved May 5, 2022, from https://www.minsal.cl/portal/url/item/7d98ad06d32f83d5e04001011f016dbb.pdf
 • Dhakad AK, Pandey VV, Beg S, Rawat JM, Singh A. Biological, medicinal and toxicological significance of Eucalyptus leaf essential oil: a review. J Sci Food Agric. 2018 Feb;98(3):833-848. doi: 10.1002/jsfa.8600. Epub 2017 Sep 11. PMID: 28758221.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.