Utilizările și beneficiile uleiului esențial de Palmarosa
 

Utilizările și beneficiile uleiul esențial de Palmarosa

Uleiul esențial de Palmarosa este cunoscut pentru aplicațiile sale în medicina ayurvedică, în special în ceea ce privește sănătatea pielii. Cum se folosește și ce beneficii oferă?
Utilizările și beneficiile uleiul esențial de Palmarosa

Ultima actualizare: 30 Aprilie, 2022

Uleiul esențial de Palmarosa este un produs derivat din planta cunoscută sub numele de Cymbopogon martinii. Aceasta are două soiuri numite „motia” și „sofia”, care diferă prin parfum. Care sunt utilizările și beneficiile uleiului esențial de Palmarosa?

Uleiul este extras prin distilarea cu abur a plantei uscate. Este folosit în industria alimentară ca agent de aromatizare, în scopuri cosmetice și la fabricarea parfumurilor și săpunurilor.

Un articol publicat în Journal of Pharmacy and Pharmacology afirmă că acest ingredient este folosit în medicina ayurvedică pentru a calma problemele pielii și durerile neurologice. Dincolo de aceasta, i se atribuie și alte proprietăți. Descoperă-le!

Ulei esențial de Palmarosa: caracteristici și compoziție

Palmarosa este o plantă veșnic verde care aparține familiei Poaceae. Contrar a ceea ce cred mulți, nu are legătură cu trandafirii. Numele sau se datorează parfumului pe care îl emană, care este asemănător cu cel al trandafirilor, dar cu note fine de citrice.

Uleiul esențial se caracterizează prin faptul că este foarte aromat. Culoarea sa variază de la galben închis la galben pal. Uneori este amestecat cu ulei de trandafir pentru a reduce costurile, dar calitatea acestuia scade.

Forma sa pură concentrează substanțe bioactive care sunt asociate cu beneficii pentru piele și sănătate. Potrivit informațiilor distribuite în Journal of Essential Oil Research, principalele sale ingrediente active sunt geraniolul și acetatul de geranil, care îi conferă calități antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii și relaxante.

Utilizările și beneficiile uleiul esențial de Palmarosa

Uleiul esențial de Palmarosa nu este un produs cu proprietăți miraculoase pentru sănătate sau frumusețe. Ca și alte substanțe de origine naturală, poate servi drept complement pentru bunăstare. De fapt, a câștigat popularitate grație beneficiilor sale interesante pentru îngrijirea pielii și reducerea stresului. Să vedem ce spune știința!

1. Protejează împotriva infecțiilor

Datorită concentrației sale de geraniol monoterpenă, uleiul esențial de Palmarosa acționează ca un antimicrobian și antioxidant. După cum sugerează un studiu împărtășit în Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, poate ajuta la combaterea microorganismelor infecțioase, cum ar fi bacteriile S. aureus și E. coli.

La rândul său, o investigație publicată în LWT – Food Science and Technology detaliază faptul că acest ingredient este util și împotriva infecțiilor cauzate de ciuperci. Descompune membranele celulare fungice, ajutând la eliminarea lor.

Beneficiile uleiului esențial de Palmarosa pentru imunitate

2. Ajută la controlul colesterolului total și protejează ficatul

Deși sunt necesare studii mai concludente, cercetările din Biochemistry Research International au raportat că inhalarea uleiului esențial de Palmarosa a fost utilă în scăderea nivelului de colesterol total la șobolani. De fapt, s-a descoperit că antioxidanții săi combat stresul oxidativ și previn toxicitatea hepatică.

3. Acționează ca un neuroprotector

În medicina Ayurveda, acest ulei este folosit pentru a proteja sistemul nervos, motiv pentru care este clasificat drept neuroprotector. În legătură cu aceasta, un studiu indică faptul că acest ulei are efecte pozitive în prevenirea bolilor precum maladia Alzheimer și demența.

De asemenea, efectele sale calmante s-au dovedit a fi eficiente în episoadele de anxietate și depresie. În aceste scopuri, este adesea folosit în aromaterapie.

4. Protejează sănătatea digestivă

Principalul compus activ al uleiului esențial de Palmarosa, geraniolul, acționează pozitiv asupra sănătății digestive. Mai exact, ajută la inhibarea înmulțirii microorganismelor infecțioase și protejează bacteriile care alcătuiesc microbiota normală. După cum arată cercetările din Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, acesta acționează și ca un antiinflamator în intestine.

5. Ajută la îngrijirea pielii

Cele mai răspândite utilizări ale acestui ulei au de-a face cu produsele cosmetice. Datorită efectului antimicrobian, antiinflamator și antioxidant pe care îl conferă geraniolul, unii susțin că este un tratament bun pentru acnee și pete.

Geraniolul are potențial antimicrobian împotriva bacteriilor care cauzează acnee. Astfel, s-a stabilit că uleiul esențial de Palmarosa aplicat local poate ajuta la combaterea acestei boli de piele.

Chiar înainte de a-l încerca în acest scop, este o idee bună să faceți un mic test. Motivul? Are însușiri comedogenice. Prin urmare, în cazul pielii sensibile și predispuse la acnee, poate agrava obstrucția și prezența punctelor negre.

6. Îmbunătățește aspectul părului

Literatura populară sugerează că acest tip de ulei îmbunătățește aspectul părului uscat. Deși nu există dovezi cu privire la utilizarea sa, aplicarea de la mijlocul lungimii părului până la vârfuri poate fi utilă în caz de vârfuri despicate, deshidratare și rebele.

Unii îl aplică prin masaje pe scalp pentru a favoriza creșterea sănătoasă a părului. Totuși, la persoanele cu scalp gras, acest lucru poate fi contraproductiv. Este mai bine să faceți mai întâi un test.

7. Previne îmbătrânirea prematură

Stresul oxidativ este adesea asociat cu semnele de îmbătrânire prematură. Cu toate acestea, antioxidanții ajută la contracararea acestor efecte. În cazul uleiului esențial de Palmarosa, acest studiu detaliază rezultate pozitive asupra fibroblastelor prin creșterea producției de colagen și acid hialuronic.

Astfel, acest ulei este util în prevenirea îmbătrânirii și pentru vindecarea rănilor.

8. Servește ca repelent împotriva insectelor

Ani de zile, uleiul esențial de Palmarosa a fost catalogat drept repelent natural. De fapt, un studiu distribuit de Acta Tropica a raportat că oferă protecție 100% împotriva țânțarilor timp de 12 ore.

Recomandări pentru utilizarea în siguranță a uleiului esențial de Palmarosa

În ciuda beneficiilor sale interesante, acest ulei poate provoca unele reacții nedorite, mai ales atunci când este utilizat în stare pură sau pe pielea sensibilă.

Produsele de origine naturală nu sunt întotdeauna cele mai bune pentru piele; de aceea, ideal este sa le alegeți pe cele care sunt formulate și testate dermatologic. De asemenea, atunci când le folosiți local, cel mai bine este să le diluați într-un ulei purtător sau în apă.

Nici acesta și nici alte uleiuri esențiale nu sunt potrivite pentru consum.

În caz de sarcină, epilepsie, leziuni hepatice sau orice boală gravă, cel mai bine este să consultați medicul sau aromaterapeutul înainte de a încerca aceste tipuri de uleiuri. Același lucru se întâmplă dacă luați medicamente.

Cum putem profita de beneficiile uleiului esențial de Palmarosa?

Uleiul esențial de Palmarosa este prezent într-o gamă largă de produse cosmetice. Acestea sunt cea mai bună opțiune pentru a profita de beneficiile sale pentru piele, deoarece au formule sigure.

Produsul este disponibil și nediluat, dar utilizarea directă pe piele nu este recomandată deoarece poate fi iritant. Asigurați-vă că diluați uleiul pur: 3 picături per lingură de ulei purtător (15 grame).

Pentru a profita de beneficiile parfumului său, poate fi plasat într-un difuzor (normal sau electric) sau într-o sticlă cu tije din bambus. O alta variantă este să-l amestecați într-o sticlă cu pulverizator.

Persoană ce cunoaște beneficiile uleiul esențial de Palmarosa

Rețete DIY cu ulei esențial de Palmarosa

Una dintre cele mai apreciate caracteristici ale uleiului esențial de Palmarosa este versatilitatea acestuia. Atât timp cât este folosit în cantități mici, poate fi adăugat într-o serie de rețete DIY pentru a îmbunătăți parfumul casei, pentru a respinge insectele sau pentru relaxare.

Parfum pentru casă

Combinația de ulei esențial de Palmarosa cu ulei de grepfrut și lavandă este ideală pentru umplerea sticlelor aromatizante. Poate fi pus în baie, living sau orice alt spațiu.

Ingrediente

  • 3 picături de ulei esențial de Palmarosa
  • 4 picături de ulei esențial de lavandă
  • 3 picături de ulei esențial de grapefruit
  • 2 linguri de ulei purtător la alegere ( nucă de cocos, măsline, migdale, etc.)

Instrucțiuni

  1. Amestecați bine toate uleiurile și puneți-le în difuzorul.
  2. Așezați difuzorul într-un punct strategic, astfel încât aroma să fie dispersată.
  3. Agitați lichidul din când în când pentru a îmbunătăți difuzia.

Repelent

Dacă scopul este evitarea mușcăturilor de țânțari sau alte insecte, merită să pregătiți următorul repelent natural. Desigur, aveți grijă să diluați bine uleiurile esențiale.

Ingrediente

  • 3 picături de ulei esențial de Palmarosa
  • 2 picături de ulei esențial de citronella
  • 2 picături de ulei esențial de lemongrass
  • 2 linguri de ulei purtător la alegere (cum ar fi jojoba, migdale, nucă de cocos sau avocado)
  • Apă (100 mililitri)

Instrucțiuni

  1. Amestecați bine uleiurile esențiale cu uleiul purtător.
  2. Turnați apa într-o sticlă cu pulverizator și adăugați și uleiurile.
  3. Pulverizați pe piele și masați uleiurile pentru a le absorbi.
  4. Repetați aplicarea la fiecare 2 ore dacă sunteți în aer liber.

Baie relaxantă

O baie relaxantă cu un amestec de uleiuri poate ajuta la ameliorarea stresului și a anxietății. Inhalarea aromelor sale determină un efect sedativ care calmează tensiunea și afecțiunile asociate.

Ingrediente

  • 5 picături de ulei esențial de Palmarosa
  • 4 picături de ulei esențial de mentă
  • 5 picături de ulei esențial de mușcată
  • 2 linguri de ulei purtător

Instrucțiuni

  1. Combinați toate uleiurile și adăugați-le în cada cu apă caldă.
  2. Faceți o baie timp de 15-20 de minute.

Ce să rețineți despre beneficiile uleiului esențial de Palmarosa?

Datorita conținutului său de compuși activi antimicrobieni, antiinflamatori și antioxidanți, uleiul esențial de Palmarosa este considerat un bun complement pentru ședințele de îngrijire a pielii și aromaterapie. Totuși, trebuie utilizat cu prudență, întotdeauna diluat sau în difuzoare.

S-ar putea să te intereseze...
7 sfaturi pentru utilizarea uleiurilor esențiale acasă în fiecare zi
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
7 sfaturi pentru utilizarea uleiurilor esențiale acasă în fiecare zi

În acest articol, vă oferim 7 sfaturi pentru utilizarea uleiurilor esențiale acasă în fiecare zi. Bucurați-vă de beneficiile lor!



  • Murbach Teles Andrade BF, Conti BJ, Santiago KB, Fernandes Júnior A, Sforcin JM. Cymbopogon martinii essential oil and geraniol at noncytotoxic concentrations exerted immunomodulatory/anti-inflammatory effects in human monocytes. J Pharm Pharmacol. 2014 Oct;66(10):1491-6. doi: 10.1111/jphp.12278. Epub 2014 Jun 16. PMID: 24934659.
  • Sarma, P. C., Baruah, P., Pathak, M. G., & Kanjilal, P. B. (1998). Comparision of the Major Components of the Oils of Eight Selections ofCymbopogon martinii(Roxb.) Wats. var.martinii. In Journal of Essential Oil Research (Vol. 10, Issue 6, pp. 673–674). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/10412905.1998.9701006
  • Jummes, B., Sganzerla, W. G., da Rosa, C. G., Noronha, C. M., Nunes, M. R., Bertoldi, F. C., & Barreto, P. L. M. (2020). Antioxidant and antimicrobial poly-ε-caprolactone nanoparticles loaded with Cymbopogon martinii essential oil. In Biocatalysis and Agricultural Biotechnology (Vol. 23, p. 101499). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101499
  • da Rocha Neto, A. C., Navarro, B. B., Canton, L., Maraschin, M., & Di Piero, R. M. (2019). Antifungal activity of palmarosa (Cymbopogon martinii), tea tree (Melaleuca alternifolia) and star anise (Illicium verum) essential oils against Penicillium expansum and their mechanisms of action. In LWT (Vol. 105, pp. 385–392). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.02.060
  • Andrade BF, Braga CP, Dos Santos KC, et al. Effect of Inhaling Cymbopogon martinii Essential Oil and Geraniol on Serum Biochemistry Parameters and Oxidative Stress in Rats. Biochem Res Int. 2014;2014:493183. doi:10.1155/2014/493183
  • Ayaz M, Sadiq A, Junaid M, Ullah F, Subhan F, Ahmed J. Neuroprotective and Anti-Aging Potentials of Essential Oils from Aromatic and Medicinal Plants. Front Aging Neurosci. 2017;9:168. Published 2017 May 30. doi:10.3389/fnagi.2017.00168
  • Zahra, Aliya Azkia et al. “Review of the Chemical Properties, Pharmacological Properties, and Development Studies of Cymbopogon sp.” (2020).
  • Promila. “A review on the medicinal and aromatic Plant-Cymbopogon martinii (Roxb.) Watson (Palmarosa).” International Journal of Chemical Studies 6 (2018): 1311-1315.
  • Spisni E, Petrocelli G, Imbesi V, et al. Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Microbial-Modulating Activities of Essential Oils: Implications in Colonic Pathophysiology. Int J Mol Sci. 2020;21(11):4152. Published 2020 Jun 10. doi:10.3390/ijms21114152
  • Murbach Teles Andrade BF, Nunes Barbosa L, Bérgamo Alves FC, Pereira Marques AF, Albano M, Mores Rall VL, Brüggemann H, Fernandes Júnior A. The impact of Cymbopogon martinii essential oil on Cutibacterium (formerly Propionibacterium) acnes strains and its interaction with keratinocytes. J Pharm Pharmacol. 2018 Dec;70(12):1688-1699. doi: 10.1111/jphp.13011. Epub 2018 Sep 13. PMID: 30277563.
  • Mahant S, Sahajpal NS, Nanda S. Insights into the mechanism of Cymbopogan martinii essential oil in topical therapy of acne vulgaris. Future Microbiol. 2021 Oct;16:1181-1193. doi: 10.2217/fmb-2021-0039. Epub 2021 Oct 7. PMID: 34615379.
  • Oliveira, C. R., Bella, L. M., Duarte, M. C., & Vieira, R. de P. (2021). Brazilian essential oil of Cymbopogon martini (Poaceae): positive effects on inflammation-induced human fibroblasts and skin aging. In Revista Fitos (Vol. 15, Issue 4, pp. 444–455). Fiocruz – Instituto de Tecnologia em Farmacos. https://doi.org/10.32712/2446-4775.2021.1127
  • da Silva, M. R. M., & Ricci-Júnior, E. (2020). An approach to natural insect repellent formulations: from basic research to technological development. In Acta Tropica (Vol. 212, p. 105419). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.actatropica.2020.105419