Iritația pielii din cauza frecării: îngrijire și tratamente
 

Iritația pielii din cauza frecării: îngrijire și tratamente

Iritația pielii din cauza frecării cu un obiect sau material este o afecțiune destul de comună. Vă învățăm cum să tratați pielea pentru a elimina disconfortul și a promova vindecarea!
Iritația pielii din cauza frecării: îngrijire și tratamente
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 26 februarie, 2023

Iritația prin frecarea pielii este o leziune tipică ce apare atunci când pielea este frecată pentru o perioadă lungă de timp de un anumit articol. Se caracterizează prin apariția unor erupții dureroase, care pot fi însoțite de mâncărime și sângerare. Cum se tratează iritația pielii din cauza frecării?

De obicei, leziunea dispare după evitarea contactului cu ceea ce provoacă frecare. Cu toate acestea, uneori vindecarea este complicată și apare o infecție. Prin urmare, este nevoie de anumite măsuri pentru a accelera vindecarea.

Ce este iritația pielii din cauza frecării?

Iritația pielii din cauza frecării se numește și „excoriație”. Potrivit unui articol din revista Offarm, leziunile apar în structurile superficiale ale pielii.

Mai exact, ele afectează stratul cornos al epidermei, care este responsabil de protejarea împotriva oricărui tip de agresiune. Deși acest strat este flexibil și rezistent la diverși agenți fizici și chimici din mediu, poate fi alterat prin frecarea constantă cu elemente care o slăbesc.

Astfel, apare o erupție cutanată nespecifică. Câteva exemple sunt erupția de scutec la bebeluși sau erupția nasului în timpul unei răceli.

Iritație pe spate
Frecarea continuă a pielii cu articole precum îmbrăcămintea poate provoca erupții cutanate.

Cum apare iritația pielii din cauza frecării?

Iritația prin frecare a pielii, după cum sugerează și numele, este produsă prin frecarea directă și continuă a pielii de un obiect. Acest lucru se poate întâmpla oriunde pe corp.

Factori de risc

Există mulți factori de risc. Iritația este mai frecventă în anumite zone ale corpului sau în cazul anumitor activități:

Bebelușii și copiii mici sunt mai predispuși la iritația pielii din cauza frecării, mai ales dacă poartă scutece care cresc umiditatea în zonă și frecarea.

Simptome de iritație a pielii la frecare

Iritația prin frecarea pielii se caracterizează printr-o erupție cutanată în zona afectată. În general, este ușoară și nu provoacă multă durere. Dacă frecarea continuă și leziunea se adâncește, se pot forma vezicule sau cruste. Pot exista durere, sângerare și mâncărime.

Acest lucru se întâmplă adesea în zonele cu piele subțire și umedă: de exemplu, zona inghinală, picioare (sau călcâie), coapse, axile și mameloane.

Posibile complicații

Fără un management adecvat, frecarea poate duce la complicații. Deși erupția nu se răspândește în alte zone ale corpului, pot apărea sângerări, vezicule sau cruste. În consecință, bacteriile proliferează și pătrund în piele. Așa apar infecțiile pielii, care duc la alte simptome, cum ar fi senzația de căldură, umflarea, durerea, puroiul, etc.

Infecțiile trebuie tratate corespunzător pentru a preveni răspândirea lor în alte părți ale corpului. Acest lucru este important mai ales la persoanele care au un sistem imunitar slăbit.

Iritația pielii din cauza frecării: îngrijire și tratamente

Iritația pielii din cauza frecării dispare, de obicei, în câteva zile (dacă erupția cutanată este ușoară și frecarea încetează). Dacă frecarea nu dispare, este posibil ca leziunea să devină mai profundă și să apară complicațiile.

De asemenea, dacă pielea este supusă la umiditate constantă, este posibil să se rupă din nou. Prin urmare, este necesar să încercați să uscați frecvent zona iritată. Unii oameni aplică anumite loțiuni sau creme pentru a reduce inflamația și durerea.

De exemplu, acest studiu explică faptul că loțiunile pe bază de unt de shea pot fi benefice pentru aceste tipuri de erupții cutanate datorită proprietăților antiinflamatorii. Ceva similar se întâmplă și cu alte produse, precum gelul de aloe vera și produsele care conțin ulei de cocos.

Dacă există vezicule, scurgeți lichidul pentru a evita complicațiile. Pentru a face acest lucru, trebuie să înțepați cu atenție marginile, folosind un ac sterilizat. După ce faceți acest lucru, zona trebuie curățată cu atenție și acoperită cu tifon steril care nu se lipește de rană.

Este important să monitorizați procesul de vindecare pentru a vă asigura că nu există nicio infecție.

Când să solicitați ajutor medical?

De obicei, nu este necesar să consultați medicul. Leziunea se ameliorează de la sine, atât timp cât evitați contactul cu elementul care provoacă frecarea. Cu toate acestea, dacă există simptome de infecție, cum ar fi puroiul, roșeața și durerea severă, este mai bine să consultați medicul.

De asemenea, mergeți la medic dacă leziunea apare pe față sau în apropierea ochilor. Specialistul va stabili dacă utilizarea antisepticelor este necesară pentru a accelera vindecarea.

Cum să preveniți iritarea pielii din cauza frecării?

Există o serie de măsuri simple pentru a preveni apariția leziunilor. În primul rând, trebuie să încercați să opriți orice activitate care provoacă iritații sau mâncărimi într-o anumită zonă.

De exemplu, dacă la mers simțiți disconfort, schimbați pantofi. Purtați îmbrăcăminte lejeră și capabilă să absoarbă umezeala. Dacă urmează să desfășurați o activitate sportivă, protejați zonele predispuse la frecare.

Bandajele moi pot fi folosite în zonele în care apar frecvent aceste leziuni. Pudra de talc reduce frecarea și scade umiditatea. În cazul mameloanelor, se recomandă folosirea de sutiene sau tampoane adecvate care să le protejeze.

Iritația pielii din cauza frecării pantofilor
Este important să identificăm care sunt elementele care provoacă leziuni cutanate pentru a reduce sau elimina utilizarea acestora.

Rețineți!

Iritația pielii din cauza frecării este o leziune foarte frecventă. Se caracterizează printr-o erupție cutanată în zona în care a avut loc frecarea. Deși este ușoară și autolimitată, iritația se poate complica atunci când frecarea continuă.

Este necesar să curățați zona, să scurgeți veziculele și să aplicați produse antiinflamatoare care ajută la refacerea pielii. Dacă există simptome de infecție, este indicat să consultați medicul pentru a primi un tratament cu antiseptice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Verma N, Chakrabarti R, Das RH, Gautam HK. Anti-inflammatory effects of shea butter through inhibition of iNOS, COX-2, and cytokines via the Nf-κB pathway in LPS-activated J774 macrophage cells. J Complement Integr Med. 2012 Jan 12;9:Article 4. doi: 10.1515/1553-3840.1574. PMID: 22499721.
  • Garrote A. Escoceduras. Prevención y tratamiento. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-escoceduras-prevencion-tratamiento-X0212047X11276589.
  • Berke CT. Pathology and clinical presentation of friction injuries: case series and literature review. J Wound Ostomy Continence Nurs. 2015 Jan-Feb;42(1):47-61. doi: 10.1097/WON.0000000000000087. PMID: 25549309.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.