Ce este Cristalmina și pentru ce se utilizează?
Cristalmina este un antiseptic ce este folosit frecvent pentru a dezinfecta răni mici, tăieturi sau arsuri. Este unul dintre acele elemente care nu pot lipsi din dulapul cu medicamente de acasă.
Oricât de nesemnificativă ar părea o julitură, este necesar să o dezinfectăm și îngrijim. Nicio rană nu este inofensivă. Accidentele ușoare sunt foarte frecvente. O rană sau o arsură minoră poate deveni o poartă de acces pentru microorganisme. Cristalmina® previne acest lucru. Cu toate acestea, există cazuri în care nu este recomandată.
Ce este Cristalmina?
Cristalmina este un antiseptic de uz local, adică un medicament de uz extern ce se aplică pe piele. Este folosită pentru dezinfecția și vindecarea rănilor mici.
În multe țări, este gratuită.
Principiul activ digluconatul de clorhexidină. Are adesea o concentrație de 1%. Această substanță este unul dintre cele mai bune antiseptice din lume. Are spectru larg și servește la combaterea unei multitudini de microorganisme.
Medicamentul poate fi obținut numai din farmacii. Este considerat sigur, cu toxicitate cutanată redusă sau lipsă. Unul dintre principalele sale avantaje este faptul că nu ustură, fiind util pentru copii.
Aplicații
Frecarea, arsurile sau rănile mici expun straturile interioare ale pielii, făcându-ne vulnerabili la agenții infecțioși. Cristalmina® dezinfectează zona și ajută pielea să se regenereze mai repede. Acest lucru reduce riscul de apariție a cicatricilor.
În concentrație de 1%, poate fi utilizată în următoarele circumstanțe:
- Escare de decubit
- Piercinguri
- Buricul nou-născutului
- Înțepături minore
- Răni mici și arsuri minore
- Desprinderi superficiale ale pielii
- Înțepături de insecte sau meduze
- Dezinfectarea porilor după epilare
- Mușcături de animale de companie
Dacă digluconatul de clorhexidină este în concentrații de 2% sau 5%, Cristalmina® nu mai este pentru uz casnic. Are indicație spitalicească și se folosește pentru asepsia pre- și postoperatorie la pacienți sau pentru dezinfectarea mâinilor și instrumentarului medicilor.
Recomandăm: Remedii naturale pentru arsuri ale pielii
Avantajele produsului Cristalmina®
Principalul avantaj este că poate fi folosit de toți membrii gospodăriei, de la copii până la bătrâni. Este foarte apreciat pentru că are o acțiune rapidă (durează doar 15 secunde).
Efectul durează până la 6 ore și acțiunea sa dezinfectantă se menține chiar dacă există sânge, materie organică sau săpun. Întrucât nu provoacă nicio mâncărime sau usturime, aplicarea este foarte simplă în cazul copiilor, de exemplu.
Un alt avantaj este faptul că nu pătează, deoarece produsul este incolor. Această caracteristică facilitează observarea evoluției unei plăgi. Alte substanțe, cum ar fi iodul, reduc vizibilitatea.
Cum se aplică Cristalmina®
Cristalmina® este un medicament de uz local, ceea ce înseamnă că nu trebuie niciodată ingerată. Cel mai indicat este să curățați mai întâi rana, lăsând să curgă apa caldă și folosind săpun neutru. Apoi, zona trebuie uscată foarte bine. Se poate aplica direct pe zona afectată sau se poate folosi un tifon steril.
Produsul nu trebuie diluat în apă.
Odată aplicată, Cristalmina® trebuie lăsată să se usuce și să acționeze. Cristalmina® trebuie utilizată doar de două ori pe zi. În niciun caz nu trebuie pusă în sau lângă ochi. Nici în urechi, nici pe mucoase. Este important să citiți instrucțiunile de pe ambalaj.
Prezentări comerciale
Cristalmina® are mai multe prezentări. Cel mai popular este spray-ul. Acest lucru este foarte practic, deoarece nu există niciun contact al mâinilor cu rana la aplicarea produsului, ceva ideal pentru piercinguri.
Acest produs este singurul indicat pentru a dezinfecta buricul nou-născuților. Se găsește în recipiente de 10 sau 25 mililitri.
Cristalmina® se găsește și sub formă de gel sau unguent, fiind indicată pentru arsuri. Nu numai că oferă dezinfecție, ci ajută și la hidratarea zonei afectate și reduce roșeața. Poate fi găsit sub formă lichidă și aplicată cu un picurător.
Avertismente și precauții
Persoanele cu hipersensibilitate sau alergie la ingredientul activ (digluconat de clorhexidină) nu trebuie să utilizeze Cristalmina®. Același lucru este valabil și pentru excipienți, adică pentru celelalte substanțe însoțitoare.
În plus, alte măsuri de precauție care trebuie luate în considerare sunt următoarele:
- Nu trebuie folosită pentru răni adânci.
- Utilizarea la nou-născuți trebuie supravegheată de medic. Poate provoca arsuri ale pielii.
- A nu se utiliza la copii sub 30 de luni fără a consulta un medic.
- Este de preferat să nu o aplicați pe suprafețe mari ale pielii.
- A nu se utiliza după substanțe care conțin iod, acizi, săruri de metale grele sau săpunuri anionice.
- În cazul femeilor însărcinate, se folosește cu prudență.
Citiți și: Bacteriile din urină: 4 cauze și tratamente
Deși este foarte rar să apară reacții adverse, acestea există. Unii oameni suferă de dermatită sau iritații. De asemenea, poate crește fotosensibilitatea.
În cazul în care Cristalmina® intră accidental în contact cu ochii, urechile sau orice mucoasă, este indicată spălarea imediata cu multă apă curată. Dacă din anumite motive este ingerată, va trebui să se facă lavaj gastric.
Nu trebuie uitat faptul că Cristalmina® este un medicament. Prin urmare, instrucțiunile producătorului trebuie întotdeauna luate în considerare. Orice reacție ciudată este motiv suhttps://ro.wikipedia.org/wiki/Clorhexidin%C4%83ficient pentru a întrerupe utilizarea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bonza, M. P. V., Chacón, V. M., Pérez, B. E. D., Sandoval, L. V. H., Plata, M. E. V., Angarita, A. B., & Silva, L. J. C. (2013). Evaluación in vitro de la eficacia del digluconato de clorhexidina en gel al 0, 2% y 2% como medicación intraconducto frente a Candida albicans. UstaSalud, 12(2), 83-90.
- Jiménez, N. (1999). Cristalmina Plus. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (378), 18-19.