Sfârcurile crăpate: cauze și prevenire - Doza de Sănătate
 

Sfârcurile crăpate: cauze și prevenire

Crăparea sfârcurilor poate duce la infecții, pe lângă durere și sângerare. Acesta este motivul pentru care este important să previi și să tratezi corect afecțiunea. Continuă să citești pentru a afla cum!
Sfârcurile crăpate: cauze și prevenire

Ultima actualizare: 23 februarie, 2021

Sfârcurile crăpate reprezintă o leziune frecventă la alergători din cauza frecării continue a hainelor în timpul activității fizice.

Problema este mai răspândită la bărbați, deși afectează și unele femei și copii. Poate fi destul de deranjantă, având în vedere că mamelonul este o zonă sensibilă. Din păcate, se poate agrava și poate duce chiar la infecții.

Ce reprezintă mai exact sfârcurile crăpate?

Crăparea mamelonului este o vătămare a acestei zone din cauza frecării hainelor, mai ales în timpul alergării. Afecțiunea este bilaterală în majoritatea cazurilor și constă în mici fisuri la ambele mameloane.

De obicei, crăparea sfârcurilor apare la persoanele care aleargă frecvent sau care participă la maratoane. După cum știi, mamelonul iese ușor în relief la bărbați și este foarte evident la femei. Acest lucru facilitează frecarea cu îmbrăcămintea atunci când alergi, indiferent dacă porți doar un tricou sau și un sutien.

Așadar, țesătura hainelor este unul dintre cele mai importante declanșatoare. De exemplu, nailonul este asociat frecvent cu frecarea sfârcurilor. Alți factori, cum ar fi temperatura, joacă și ei un rol important în apariția problemei. Mamelonul tinde să fie mai drept atunci când este frig, ceea ce duce la frecare.

Crăparea sfârcurilor este mult mai frecventă la femeile aflate în perioada premenstruală. Sânii tind să se umfle și să fie mai sensibili în această perioadă de timp.

Un studiu publicat în Anais Brasileiros de Dermatologia explică faptul că aproape 35% dintre persoanele care aleargă peste 38 de mile pe săptămână se confruntă cu crăparea sfârcurilor. Însă incidența este mai mică de 5% la cei care aleargă mai puțin de 18 mile pe săptămână.

Sportiv afectat de crăparea sfârcurilor
Alergătorii pe distanțe lungi sunt mai predispuși la crăparea mamelonului din cauza frecării acestuia de haine.

Simptome

Conform unui articol publicat în Revista Médica de Chile, principalele caracteristici ale unui mamelon crăpat sunt leziunile dureroase. După cum am menționat mai sus, crăparea este, de obicei, bilaterală și ar putea duce chiar la sângerări.

Același studiu indică faptul că sportivii sunt mai expuși la anumite infecții. Umezeala, transpirația și alți factori facilitează proliferarea bacteriilor în rănile deschise.

În plus, leziunea este similară cu dermatita. La început, apare roșeață și disconfort în zonă. Din păcate, pielea se va crăpa dacă alergi în continuare și există fricțiune, ducând la apariția leziunilor suplimentare.

De aceea, principalele simptome sunt durerea, roșeața și sângerarea. Mameloanele și sânii în sine sunt mai sensibili decât alte părți ale corpului. Astfel, acest lucru ar putea duce la îngroșarea pielii în unele cazuri. Pielea se îngroașă după frecare continuă sau leziuni repetate.

Sfârcurile crăpate: prevenire

Poți preveni crăparea mameloanelor, adoptând măsurile simple pe care urmează să le prezentăm. Acestea sunt, în principal, legate de protejarea mameloanelor în timp ce faci sport.

Alege materialul potrivit

Țesătura hainelor pe care le folosești pentru exerciții fizice este foarte importantă, în special pentru alergători. Unele materiale sporesc frecarea sau nu permit pielii să respire.

De exemplu, tricourile din nailon creează adesea această problemă. Așadar, în mod ideal, acestea ar trebui să fie fine și să nu aibă cusături sau ornamente care te-ar putea freca pe piept. De asemenea, materialul trebuie să fie respirabil și răcoros.

Poartă sutienul sport potrivit

Majoritatea femeilor tind să poarte sutiene sport în timpul antrenamentelor. Acesta este motivul pentru care este esențial să selectezi țesătura potrivită. Aceasta va fi în contact direct cu mamelonul.

Optează pentru un sutien care îți vine perfect și care să ofere suficientă susținere, astfel încât sânul să nu se miște prea mult la fiecare pas. Țesătura, așa cum am explicat mai sus, trebuie să fie respirabilă și să nu fie susceptibilă la frecare.

Nici în zona centrală a pieptului nu ar trebui să existe cusături. În mod similar, dimensiunea trebuie să fie adecvată, iar bretelele sutienului trebuie să fie late. Acest lucru îl împiedică să te strângă prea tare.

Evită distanțele mari

Am explicat deja faptul că crăparea sfârcurilor este mai frecventă la persoanele care aleargă pe distanțe lungi. De obicei, nu afectează oamenii care aleargă mai puțin de 6 mile, cu excepția cazului în care aceștia poartă țesături aspre.

Prin urmare, profesioniștii ne sfătuiesc să optăm pentru sesiuni scurte de jogging până la vindecarea leziunilor. Dacă nu poți respecta acest sfat, atunci trebuie să-ți protejezi corect această zonă a corpului.

Folosește lubrifianți sau vaselină

Anumite produse pot preveni frecarea și deteriorarea mamelonului. Aplicarea vaselinei în zonă funcționează pentru mulți oameni. Este o substanță care ajută la lubrifierea și protejarea pielii.

De asemenea, pudra de talc poate reduce această problemă, deoarece ajută la uscarea zonei, ceea ce, la rândul său, diminuează iritația. Mulți oameni o folosesc pentru a preveni frecarea și în alte zone – cum ar fi coapsele interioare.

Trebuie să previi frecarea sfârcurilor atunci când alergi

Pe lângă cele explicate mai sus, există și alte modalități de a-ți proteja mameloanele în timp ce faci mișcare. De exemplu, există pe piață un scut pentru mameloane. Este un fel de bandă care se adaptează formei tale anatomice.

Poți crea elemente de protecție chiar și la tine acasă. Asigură-te că acestea nu se desprind din cauza transpirației sau din cauza părului de pe piept.

Alergători cu sfârcurile crăpate
Alergarea pe munte implică adesea distanțe mari, ceea ce încurajează apariția crăpării sfârcurilor.

Tratează sfârcurile crăpate cât mai curând posibil

Consultă medicul dacă te confrunți cu crăparea mameloanelor, deoarece situația s-ar putea agrava cu ușurință din cauza infecțiilor. S-ar putea să ai nevoie de un antibiotic, dar acesta trebuie administrat conform instrucțiunilor medicului.

De asemenea, este esențial să cureți corect această zonă. În mod ideal, usucă-ți sfârcurile complet după spălare și aplică creme hidratante sau vaselină. Folosește întotdeauna haine curate pentru a reduce riscul de infecție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kolbach R, M., Cossio T, M. L., De Santa María P, M. L. S., Carreño O, N., De La Cruz F, C., & Fajre W, X. (2008, February). Dermatosis en los deportistas. Revista Medica de Chile. Sociedad Médica de Santiago. https://doi.org/10.4067/s0034-98872008000200016
  • Purim, K. S. M., & Leite, N. (2014). Sports-related dermatoses among road runners in Southern Brazil. Anais Brasileiros de Dermatologia, 89(4), 587–592. https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20142792

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.