Hainele strâmte – 9 pericole nebănuite - Doza de Sănătate
 

Hainele strâmte – 9 pericole nebănuite

Știai că blugii strâmți pe care îți place să îi porți ți-ar putea pune în pericol sănătatea? Deși arată bine și sunt la modă, hainele strâmte pot cauza numeroase probleme. Citește în continuare pentru a afla mai multe.
Hainele strâmte – 9 pericole nebănuite
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Verificat și aprobat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Poate că hainele strâmte sunt pe gustul tău pentru că vrei să fii la modă sau ți se pare că te fac să arăți mai bine. O altă variantă este că te-ai îngrășat, iar acum toate hainele vechi se mulează perfect pe corpul tău.

Problema este că hainele prea strâmte sunt nocive pentru sănătate, drept pentru care te sfătuim să le eviți. De ce? În articolul de azi îți prezentăm toate informațiile relevante.

De ce sunt hainele strâmte periculoase?

O pereche de blugi care îți etalează silueta și te face să te simți sexy, o bluză care îți scoate în evidență atributele feminine, o fustă mini strâmtă pe care pur și simplu o adori…

Din păcate, oricât de atrăgătoare ar fi, hainele strâmte constituie un pericol pentru sănătatea noastră. Acest lucru este valabil mai ales în cazul articolelor vestimentare confecționate din materiale „greoaie”, precum denimul.

Nici hainele elastice nu constituie o variantă mai bună, întrucât acestea țin corpul strâns și îngreunează circulația sângelui.

Iată 9 probleme asociate cu purtarea hainelor strâmte:

1. Îngreunează circulația sângelui

Hainele strâmte îngreunează circulația sanguină

Circulația sanguină este o funcție vitală la nivelul extremităților inferioare. De pildă, un flux sanguin adecvat previne inflamarea gleznelor.

Întreruperea fluxului sanguin este nocivă pentru sănătate, putând cauza oboseală. Când hainele pe care le porți sunt foarte strâmte în jurul picioarelor și al taliei, inima este suprasolicitată în vederea asigurării unei circulații optime.

2. Determină apariția varicelor

Varicele reprezintă o problemă frecventă în rândul femeilor. Hormonul progesteron este principalul vinovat pentru dilatarea excesivă a venelor. Însă, dacă obișnuiești să porți haine strâmte, vei avea o circulație sanguină deficitară, iar problema s-ar putea agrava.

Conformul unui studiu, 31% din populația de sex feminin suferă de varice. Printre factorii care ar putea agrava această afecțiune se numără contraceptivele orale, pantalonii strâmți și statul în picioare pentru perioade lungi de timp.

3. Contribuie la apariția celulitei

Evită hainele strâmte ca să nu ai celulită

Celulita este o altă problemă de natură estetică frecventă în rândul femeilor. Deși nu provoacă propriu-zis apariția celulitei, hainele strâmte o accelerează. Cauza este inhibarea fluxului sanguin și facilitatea apariției nodulilor de grăsime la nivelul coapselor.

4. Nu te lasă să „respiri”

Presiunea exercitată asupra plămânilor și a traheii cauzată de hainele strâmte te-ar putea împiedica să respiri în mod corect. Când schimbul de gaze de la nivelul pieptului nu este realizat corespunzător, acestea se pot acumula, accelerând oxidarea celulară. Drept consecință, îmbătrânim prematur.

Mai mult, respirația superficială nu asigură o oxigenare adecvată a creierului. Astfel, nivelul de stres crește și ne este mai greu să ne concentrăm. Așadar, putem spune că hainele strâmte nu ajută la relaxare, având chiar efectul contrar.

5. Provoacă dureri de spate

Hainele strâmte pot cauza dureri de spate

Poate ai impresia că nu are cum să existe vreo legătură între durerile de spate și hainele strâmte. Însă un simplu test îți va demonstra că aceste articole de îmbrăcăminte pot provoca dureri lombare și pelviene.

Purtarea hainelor care restricționează mișcările ne forțează să suprasolicităm anumiți mușchi și coloana vertebrală.

Șoldurile sunt comprimate și întâmpină dificultăți în a susține greutatea corpului. Dacă brațele și picioarele tale nu se pot mișca liber, te confrunți cu dureri și furnicături toată ziua.

6. Încetinesc digestia

Dacă porți pantaloni sau o curea prea strâmtă, abdomenul tău nu se poate dilata atunci când mănânci sau după masă. Stomacul se dilată în timpul digestiei din cauza acizilor necesari acestui proces.

Din acest motiv, hainele strâmte pot provoca indigestie, hiperaciditate gastrică și reflux gastroesofagian. În plus, acestea stau la baza unor probleme precum durerile intestinale, constipația și inflamarea abdomenului.

7. Creează un mediu propice proliferării ciupercilor vaginale

Purtarea hainelor foarte strâmte crește temperatura și umiditatea corpului. În cazul regiunii genitale, acestea contribuie la dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor. Practic, hainele strâmte reprezintă o cauză frecventă a candidozei.

La bărbați, lenjeria intimă și pantalonii foarte strâmți pot altera volumul și calitatea spermei, provocând dureri testiculare.

8. Provoacă probleme cutanate

Hainele strâmte pot provoca probleme cutanate

Și pielea suferă atunci când nu poate să „respire”. În plus, te poți confrunta cu multe neplăceri dacă pantalonii și fustele pe care le porți sunt nu doar strâmte, ci și fabricate dintr-un material foarte gros.

Aceste articole de îmbrăcăminte pot provoca roșeață, mâncărimi și chiar fire de păr crescute sub piele la nivelul picioarelor (deoarece împiedică creșterea corectă a părului de pe corp).

9. Cresc nivelul transpirației

Mirosurile neplăcute de la nivelul axilelor, al picioarelor și al regiunii genitale pot avea drept cauză hainele strâmte. Articolele vestimentare din materiale sintetice provoacă și mai multe probleme, creând un mediu ideal proliferării mai multor tipuri de bacterii.

Acestea fiind spuse, pune blugii strâmți în șifonier și optează pentru haine mai confortabile. Corpul tău îți va fi recunoscător!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.