Hainele strâmte – 9 pericole nebănuite

· 26 mai 2017
Știai că blugii strâmți pe care îți place să îi porți ți-ar putea pune în pericol sănătatea? Deși arată bine și sunt la modă, hainele strâmte pot cauza numeroase probleme. Citește în continuare pentru a afla mai multe.

Poate îți place porți hainele strâmte pentru că vrei să fii la modă sau ți se pare că te fac să arăți mai bine. O altă variantă este că te-ai îngrășat, iar acum toate hainele vechi se mulează perfect pe corpul tău.

Problema este că hainele prea strâmte sunt nocive pentru sănătate, drept pentru care te sfătuim să le eviți. De ce? În articolul de azi îți prezentăm toate informațiile relevante.

De ce sunt hainele strâmte periculoase?

O pereche de blugi care îți etalează silueta și te face să te simți sexy, o bluză care îți scoate în evidență atributele feminine, o fustă mini strâmtă pe care pur și simplu o adori…

Oricât de atractive ar fi, hainele strâmte constituie, de păcate, un pericol pentru sănătatea noastră. Acest fapt este în mod special adevărat dacă hainele sunt fabricate din materiale „dese”, precum blugii.

Nici hainele din elastan nu constituie o variantă bună, și acestea comprimând corpul și inhibând circulația sângelui. Iată 9 probleme asociate cu purtarea hainelor strâmte:

1. Inhibă circulația sângelui

Haintele strâmte inhibă circulația sanguină

Circulația sanguină este o funcție vitală la nivelul extremităților inferioare. De pildă, un flux sanguin adecvat previne inflamarea gleznelor.

Întreruperea fluxului sanguin este nocivă pentru sănătate, putând cauza oboseală. Când hainele pe care le porți sunt foarte strâmte în jurul picioarelor și al taliei, inima se suprasolicită pentru a asigura o circulație optimă.

2. Determină apariția varicelor

Varicele reprezintă o problemă frecventă în rândul femeilor. Hormonul progesteron este principalul vinovat pentru dilatarea excesivă a venelor. Însă, dacă obișnuiești să porți haine strâmte, vei avea o circulație sanguină deficitară, iar problema s-ar putea agrava.

Conformul unui studiu, 31% din populația de sex feminin suferă de varice. Printre factorii care ar putea agrava această imperfecțiune se numără contraceptivele orale, pantalonii strâmți și statul în picioare pentru perioade lungi de timp.

3. Contribuie la apariția celulitei

Evită hainele strâmte ca să nu ai celulită

Celulita este o altă problemă de natură estetică frecventă în rândul femeilor. Deși nu provoacă propriu-zis apariția celulitei, hainele strâmte o accelerează. Cauza este inhibarea fluxului sanguin și promovarea apariției nodulilor de grăsime la nivelul coapselor.

4. Nu te lasă să „respiri”

Presiunea exercitată asupra plămânilor și a traheii cauzată de hainele strâmte te-ar putea împiedica să respiri în mod corect. Când schimbul de gaze de la nivelul pieptului nu este realizat corespunzător, acestea se pot acumula, accelerând oxidarea celulară. Drept consecință, îmbătrânim prematur.

Mai mult, respirația superficială nu asigură o oxigenare adecvată a creierului. Astfel, nivelul de stres crește și ne este mai greu să ne concentrăm. Așadar, putem spune că hainele strâmte nu susțin relaxarea, având de fapt efectul contrar.

5. Provoacă dureri de spate

Printre altele, hainele strâmte pot cauza dureri de spate

Poate ai impresia că nu are cum să existe vreo legătură între durerile de spate și hainele strâmte. Însă un simplu test îți va demonstra că aceste articole de îmbrăcăminte pot provoca dureri lombare și pelvine.

Purtarea hainelor care restricționează mișcările ne forțează să suprasolicităm anumiți mușchi și coloana vertebrală.

Șoldurile sunt comprimate și întâmpină dificultăți în a susține greutatea corpului, aceasta nefiind una din funcțiile lor obișnuite. Dacă brațele și picioarele tale nu se pot mișca liber, experimentezi dureri și furnicături toată ziua.

6. Încetinesc digestia

Dacă porți pantaloni sau o curea prea strâmtă, abdomenul tău nu se poate dilata atunci când mănânci sau după masă. Stomacul se dilată în timpul digestiei din cauza acizilor necesari acestui proces.

Din acest motiv, hainele strâmte pot provoca indigestie, hiperaciditate gastrică și reflux gastroesofagian. În plus, acestea stau la baza unor probleme ca durerile intestinale, constipația și inflamarea abdomenului.

7. Creează un mediu propice proliferării ciupercilor vaginale

Purtarea hainelor foarte strâmte crește temperatura și umiditatea corpului. În cazul regiunii genitale, acestea contribuie la dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor. Practic, hainele strâmte reprezintă o cauză frecventă a infecțiilor cu drojdii.

La bărbați, lenjeria intimă și pantalonii foarte strâmți pot altera volumul și calitatea spermei, provocând dureri testiculare.

8. Provoacă probleme cutanate

Printre altele, haintele strâmte pot cauza probleme cutanate

Și pielea suferă atunci când nu poate să „respire”. În plus, poți experimenta multe neplăceri dacă pantalonii și fustele pe care le porți sunt nu doar strâmte, ci și fabricate dintr-un material foarte gros.

Aceste articole de îmbrăcăminte pot provoca roșeață, mâncărimi și chiar fire de păr încarnate la nivelul picioarelor (deoarece împiedică creșterea corectă a părului de pe corp).

9. Cresc nivelul transpirației

Mirosurile neplăcute de la nivelul axilelor, al picioarelor și al regiunii genitale pot avea drept cauză hainele strâmte. Articolele de îmbrăcăminte din nailon și lycra provoacă și mai multe probleme, creând un mediu ideal proliferării mai multor tipuri de bacterii.

Acestea fiind spuse, pune blugii strâmți în șifonier și optează pentru haine mai confortabile. Corpul tău îți va fi recunoscător!