7 lucruri pe care copiii le pot învăța despre Crăciun
 

7 lucruri pe care copiii le pot învăța despre Crăciun

Decembrie aduce mai mult decât petreceri și cadouri. Profită de aceste zile pentru a împărtăși cu copiii sentimente importante, a vă juca, a respecta tradițiile și a promova valorile!
7 lucruri pe care copiii le pot învăța despre Crăciun
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 01 ianuarie, 2023

Mai există lucruri pe care copiii le pot învăța despre Crăciun? Da, unul dintre ele este recunoștința. Sănătatea, familia, prietenii și, de ce nu, cadourile, sunt motive de recunoștință. În acest sezon este bine să-i învățăm lucruri folositoare.

Alte lucruri utile în perioada sărbătorilor sunt activitățile educaționale. Exersarea meșteșugurilor, înțelegerea însemnătății Ajunului Crăciunului și ascultarea cântecelor tradiționale sunt doar câteva exemple.

Profită de emoțiile acestei perioade pentru a-i învăța pe cei mici lucruri importante, petrece timp cu familia și arată-le copiilor că esența Crăciunului transcende lucrurile materiale!

Lucruri pe care copiii le pot învăța despre Crăciun

Pe măsură ce copiii cresc, aceștia devin mai conștienți de ceea ce reprezintă Crăciunul. Toți asociază această sărbătoare cu sosirea lui Moș Crăciun. Deși Moșul ajunge pe 25 decembrie, folosește perioada rămasă până atunci pentru activități distractive și educative, încercând să cultivi diverse valori și virtuți. Iată ce îi poți învăța pe cei mici!

1. Mulțumiri

Am vorbit deja despre recunoștință, o valoare foarte importantă de-a lungul vieții. De Crăciun este bine să-i învățăm pe cei mici că cel mai important lucru pentru care trebuie să fie recunoscători nu este un cadou, ci efortul sau entuziasmul cu care acesta a fost dăruit, precum și sănătatea, prezența familiei reunite și distracția.

În Ajunul Crăciunului, propune ca fiecare copil și restul celor prezenți să expună motivele pentru care sunt recunoscători.

În ceea ce privește recunoștința, mai multe studii au concluzionat că aceasta este o atitudine care îi ajută pe oameni să fie mai fericiți, să-și îmbunătățească relațiile cu apropiații și să gândească pozitiv. Reînvie acest sentiment din copilărie și ajută la creșterea unui adult fericit!

Fetiță recunoscătoare
Recunoștința transcende primirea de cadouri materiale. Trebuie să apreciem lucrurile bune, mai ales cele imateriale.

2. Exerciții de conștiință

În ultima lună a anului, cei mici trebuie să găsească un echilibru între năzbâtii, rezultate școlare și comportamentul frumos acasă, ceea ce poate fi dificil în febra pregătirilor petrecerii de Anul Nou.

Explică-le celor mici în ce constă un exercițiu de conștientizare, cu exemple simple. Bilanțul de sfârșit de an poate consta în identificarea unei zile în care nu au fost buni sau foarte responsabili.

În funcție de experiența amintită, copiii pot propune lucruri pe care le pot schimba, îmbunătăți sau consolida în perioada următoare. Acest instrument este util pentru o viață frumoasă.

3. Donații

Programele KITS au demonstrata le arăta copiilor importanța donării îi încurajează să facă acest lucru mai des. Ia în considerare utilizarea unor expresii precum cele de mai jos:

  • Donarea este distractivă!
  • Donarea te face să te simți bine.
  • Când donezi, îi faci pe alții să se simtă bine.
  • Donarea înseamnă să fii un prieten bun.
  • Când donăm, îi putem face și pe alții să doneze la rândul lor.

Cum o poți face? Încurajează-ți copiii să-și includă prietenii în scrisorile către Moș Crăciun. Cu această ocazie, verificați împreună dacă jucăriile pe care nu le mai folosesc sunt în stare bună și donați-le celor care au nevoie de ele.

4. Jocuri pentru dezvoltarea gândirii

Glumele și ghicitorile însuflețesc sărbătorile de Crăciun, mai ales dacă le permit copiilor să se exprime. Prin aceste dinamici ei își îmbogățesc vocabularul, își îmbunătățesc logica și-și dezvoltă gândirea.

Într-un joc de Crăciun pentru copii, participanții oferă indicii și așteaptă ca adversarul să le ghicească. Asigură-te că provocarea conține cuvinte sau personaje care fac referire la sărbători, cum ar fi:

  • Cine vine îmbrăcat în roșu, cu sania, în ziua de Crăciun?
  • Este rotund, are sclipici și se agață în brad.
  • Este mic, sună când îl miști și îl folosești la colindat.

5. Lecturi de Crăciun

Poveștile care fac referire la sezonul alb sunt distractive și educative. Poveștile de Crăciun sunt de mare ajutor pentru a-i învăța pe copii tradițiile și spiritul sărbătorii.

Povestea bradului de Crăciun, Povestea celor trei magi și Povestea lui Moș Crăciun sunt doar câteva dintre sutele de povești contemporane care pot alcătui un program distractiv pentru copii.

Educared observă faptul că lectura îmbunătățește imaginația, contribuie la învățare, îmbunătățește concentrarea și este distractivă. La rândul său, Fundația pentru Sănătatea Copiilor afirmă că încurajarea lecturii zilnice poate avea ca rezultat formarea unor deprinderi sănătoase.

Încurajează copiii să citească. Poți cumpăra cărți, le poți împrumuta sau le poți căuta pe internet; există foarte multe opțiuni.

6. Cântece tradiționale

Colindele de Crăciun sunt farmecul sărbătorilor de iarnă. Dacă cei mici analizează versurile acestor cântece, pot înțelege povestea Crăciunului.

Descarcă liste de redare cu melodii de sezon pentru copii. Dacă stăpânesc cititul, o petrecere cu karaoke va fi foarte distractivă.

Copil care ascultă muzică
Cântecele de Crăciun vorbesc despre valori și tradiții.

7. Meșteșuguri

Revista Para el Aula menționează meșteșugăritul ca fiind un stimulent al abilităților de învățare, capabil să îmbunătățească funcțiile motorii și permițând în același timp folosirea creativității.

Printre lucrurile pe care copiii le pot învăța de Crăciun se numără realizarea de decorațiuni. Folosește materiale reciclate.

Din bețe de înghețată, ramuri și sclipici, copiii pot construi brăduți de Crăciun. Caută ramuri de brad pentru coronițe. Faceți împreună oameni de zăpadă din ciorapi umpluți și globuri din baloane pictate. Există foarte multe idei pentru a face decorațiuni împreună cu copiii.

Importanța Crăciunului în copilărie

Este o greșeală să ratezi ocazia pe care o oferă Crăciunul de a contribui la educația copiilor. Arta, muzica și istoria sunt subiecte cu care, prin dinamica jocurilor, le poți dezvolta cultura generală în perioada sărbătorilor.

În plus, timpul petrecut împreună în preajma sărbătorilor de Crăciun întărește atașamentul, deoarece în această perioadă emoțiile ies la suprafață. Luna decembrie este încărcată de nostalgie și bucurie, sentimente cruciale în formarea amintirilor pe care copiii le vor prețui tot restul vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.