Cum se creează legăturile de încredere?
 

Cum se creează legăturile de încredere?

Primele noastre experiențe legate de încredere apar în copilărie, în relația cu părinții noștri. Cum putem dezvolta în continuare acest aspect?
Cum se creează legăturile de încredere?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 27 decembrie, 2022

Încrederea este un pilon de bază al tuturor tipurilor de legături și relații. Am luat contact cu ea pentru prima dată în copilărie. Acest sentiment este apoi replicat în alte zone. Datorită legăturilor de încredere, nu trebuie să fim în alertă permanentă. Cum se creează legăturile de încredere?

Încrederea ne permite să gândim bine și să ne așteptăm la cele mai bune intenții de la oamenii din jurul nostru. Cu toate acestea, este ceva care se construiește, care necesită reciprocitate. Prin urmare, nu poate fi niciodată acordată în mod forțat, ci este alimentată de acte și fapte concrete.

De unde vin legăturile de încredere?

Încrederea primitivă apare în copilărie, în interacțiunea cu părinții noștri. Avem încredere că suntem importanți pentru ei și că ei ne rămân aproape, fiind atenți la pașii noștri. Ne încurajează să explorăm lumea și să vedem ce se află dincolo.

Putem face un salt, știind că cineva ne va prinde.

Un copil care crește într-un mediu plin de încredere va fi mai târziu un adult care poate stabili acest tip de legătură. Nu se va simți amenințat tot timpul. Prin urmare, încrederea este unul dintre fundamentele unei vieți emoționale sănătoase.

Sfaturi pentru construirea legăturilor de încredere

Relațiile bazate pe încredere se construiesc în timp. Ele nu apar peste noapte. Câteva dintre sfaturile pentru a consolida aceste tipuri de legături sunt următoarele:

Legăturile de încredere între mamă și copil
Legătura cu părinții este fundamentală în raport cu încrederea pe care o avem în restul lumii.

Fii rezervat cu informațiile împărtășite

De multe ori, avem conversații cu persoane apropiate nouă și începem să discutăm despre oamenii pe care îi avem în comun. Uneori nu ne dăm seama, dar putem împărtăși povești sau experiențe ai căror protagoniști ar prefera ca acestea să rămână private.

Din acest motiv, pentru a proteja încrederea într-o relație, este important să știm să respectăm intimitatea celuilalt și să-i păstrăm secretele.

Poartă sinceritatea ca un steag

Relațiile bazate pe încredere sunt cele care au drept punct de plecare sinceritatea și autenticitatea. Cu alte cuvinte, ele permit crearea unui spațiu de confort și siguranță, în care persoanele implicate își exprimă emoțiile și sentimentele. Acestea pot spune acele lucruri care le plac sau nu le plac.

Deși o fac cu respect, știu că există un climat potrivit pentru a vorbi. Încrederea ne permite să știm că oamenii sunt onești. De asemenea, nu trebuie să facem pe plac, ci să fim responsabili.

În relațiile de muncă, încrederea se construiește prin partajarea informațiilor necesare pentru a lucra, evitând omiterea datelor care pot fi benefice pentru alții.

Elimină prejudecățile

O relație de încredere le permite oamenilor să nu gândească și să nu fie la fel, ci să se simtă liberi fără rușine, fără teama de a fi judecați. Încrederea permite exprimarea punctului de vedere, lăsând deoparte prejudecățile.

Trăiește etic și respectuos

Încrederea este legată de un comportament civilizat. Nu contează dacă este legătura cu un prieten sau cu un coleg de muncă. Trebuie să ne ghidăm după valori și principii sănătoase, în așa fel încât cei din jurul nostru să se simtă în siguranță alături de noi.

Respectul este un alt condiment necesar pentru a menține o legătură de încredere. Respectă ceilalți oameni, individualitatea și ideile și contribuțiile lor, chiar dacă nu ești întotdeauna de acord.

Ai încredere în tine

În cele din urmă, încrederea în alții este legată și de încrederea în sine. Trebuie să credem că suntem capabili să ne atingem scopurile. Desigur, încrederea este un bilet direct către o stima de sine puternică.

Imaginea corporală și stima de sine
Stima de sine este esențială pentru a construi încrederea în sine. Este și despre a avea încredere în noi.

Ascultă asertiv și deschis

Încrederea este capacitatea de a crea legături pozitive, de a empatiza cu ceilalți, de a avea grijă și de a fi interesat de ei. Creează spații sigure pentru a asculta și a rezolva conflictele.

Încrederea nu este un cuvânt, este un act

Încrederea se obține din acțiunile susținute în timp, din coerența comportamentelor și consistența conduitei. Prin urmare, ne oferă siguranță și calm.

Legăturile sănătoase necesită și un echilibru în gradul de încredere. Excesul de încredere nu este benefic.

Încrederea ne permite să creștem împreună. Oamenii se dezvoltă armonios fără a trebui să măsoare contribuția celorlalți. Încrederea ne permite să știm că toți vom oferi tot ce este mai bun din noi înșine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Núñez, Francesc, & Cantó-Milà, Catàlia, & Seebach, Swen (2015). Confianza, mentira y traición. El papel de la confianza y sus sombras en las relaciones de pareja. Sociológica, 30(84),117-142.[fecha de Consulta 3 de Septiembre de 2021]. ISSN: 0187-0173. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=305036203004
  • Yáñez Gallardo, Rodrigo, & Ahumada Figueroa, Luis, & Cova Solar, Félix (2006). Confianza y desconfianza: dos factores necesarios para el desarrollo de la confianza social. Universitas Psychologica, 5(1),9-20.[fecha de Consulta 3 de Septiembre de 2021]. ISSN: 1657-9267. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=64750102

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.