Gândirea pozitivă: cum să o folosești pentru beneficii zilnice
 

Gândirea pozitivă: cum să o folosești pentru beneficii zilnice

Pentru a fi fericiți, trebuie să învățăm să ne apreciem pe noi înșine, să ne stabilim obiective și să încercăm să le atingem. Trebuie să ne confruntăm cu problemele, deoarece dacă le lăsăm deoparte, se vor acumula.
Gândirea pozitivă: cum să o folosești pentru beneficii zilnice
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 13 decembrie, 2022

Gândirea pozitivă ne oferă beneficii în viața de zi cu zi. Dar putem fi optimiști în toate circumstanțele? Cu siguranță nu putem evita evenimentele negative sau traumatice sau emoțiile pe care le avem în legătură acestea. Cu toate acestea, gândirea pozitivă încearcă să ne facă să înțelegem că putem să mergem înainte și chiar să învățăm din experiențele dificile.

După cum bine a spus Viktor Frankl, un psihiatru care a supraviețuit lagărelor de concentrare din Al Doilea Război Mondial, „dacă nu poți să schimbi o situație care îți provoacă durere, poți oricând să alegi atitudinea cu care te confrunți cu acea suferință”.

Puterea gândirii

Tindem să subestimăm puterea minții. Gândurile care predomină ne vor face să înfruntăm viața cu energie sau, dimpotrivă, cu apatie. Poate că pentru oamenii, care se consideră realiști, acest lucru nu pare foarte convingător. Însă, nu este vorba despre magie, nici despre a face ca duhul lămpii, care cu un cuvânt sau o pocnire de degete transformă dorințele în realitate.

Nu există nimic în realitate care să nu fi fost anterior o idee. Cu alte cuvinte, orice invenție pe care o vedem în jurul nostru a fost anterior un gând în mintea unei persoane care a avut o viziune, o inspirație.

Atunci când ne asumăm o sarcină, suntem convinși că o vom îndeplini cu succes. Dacă nu ar fi așa, nici măcar nu am începe proiectul. Un gând pozitiv ne poate conduce către locul în care vrem să ajungem.

Femeie copleșită de griji

 

Bucla gândurilor negative

De ce suntem prinși într-o buclă de gânduri negative? Pentru că de multe ori este mai ușor. Dacă am analiza de câte ori ne plângem într-o singură zi, am fi foarte surprinși.

Televizorul sau rețelele de socializare, cu știrile despre dezastre, ne inoculează negativitatea, ca și cum ar fi un virus. Același lucru se întâmplă atunci când stăm la coadă și auzim problemele altora. Răul este contagios.

De câte ori nu ne-am trezit cu gândul că vom avea o zi groaznică și grea? În câte dimineți nu ne-am făcut griji pentru viitor? Cu siguranță am trăit toate acestea și consecințele sunt palpabile. Suntem morocănoși, vrem să stăm acasă și nu vrem să vedem pe nimeni. Totuși, trebuie să ne îndeplinim obligațiile.

Acest lucru ne face să fim tensionați și iritați și să dăm răspunsuri neplăcute celor din jur. Gândirea negativă generează o atitudine greșită.

Mai târziu, ne plângem de ghinion, fără să ne dăm seama că noi l-am declanșat. Gândurile negative ne bântuie mintea și nu suntem capabili să le eliminăm. Dimpotrivă, nu încetăm să le hrănim, iar apoi ajung să ne devoreze.

Cealaltă variantă: gândirea pozitivă

Bărbat cu gândirea pozitivă

 

Ideea centrală a gândirii pozitive spune că, pentru a realiza lucruri bune și a obține fericirea în viață, oamenii trebuie să-și asume constant idei, atitudini și tipare optimiste.

În ultimii ani, a existat un interes tot mai mare pentru gândirea pozitivă. În fiecare sezon apar mii de cărți, seminarii, cursuri și programe, pagini web și personalități care promovează acest concept.

Potrivit experților, unele dintre canalele de consolidare a acestui tip de gândire sunt următoarele:

Este important să subliniem că gândirea pozitivă nu este o rețetă magică pentru a face față oricărei situații negative.

Exerciții pentru a avea gândirea pozitivă

Am menționat deja un exercițiu pe care îl putem face pentru a începe să folosim gândirea pozitivă: transformarea ideii negative în ceva productiv.

Cu toate acestea, există și altele, inclusiv practici care pot fi cu adevărat pline de satisfacții, cum ar fi mindfulness, așa cum arată cercetările publicate în 2017 în revista Papeles del Psicólogo.

1. Meditează

Meditația ne permite să ne conectăm cu prezentul și, cel mai important, să ne observăm gândurile. În acest fel, putem fi conștienți de ele și le putem lăsa să curgă fără a le ține în minte.

Acesta este unul dintre cele mai mari beneficii pe care le are meditația: ne face conștienți de aici și acum, ajutându-ne să relativizăm problemele și permițându-ne să renunțăm la trecut.

Dacă transformăm meditația într-un obicei, încetul cu încetul ne vom simți mai bine și gândurile pozitive vor avea mai mult spațiu în mintea și în viața noastră. Meditația atenuează gândurile negative și face loc celor pozitive. Este necesar să subliniem că gândurile negative nu vor dispărea complet, dar nu ne vom mai agăța atât de mult de ele.

2. Scrieți într-un jurnal emoțional

Femeie care scrie în jurnal

Deși opțiunea de a schimba gândurile negative poate funcționa chiar și spunând „destul!”, ori de câte ori unul dintre aceste gânduri ne chinuie, este o idee foarte bună să ținem un jurnal emoțional.

Putem vedea cu adevărat ce fel de emoții simțim, câtă negativitate avem și dacă este justificată. De cele mai multe ori, ne vom da seama că suntem prea pesimiști și asta ne va determina să ne schimbăm.

3. Creează o tablă pentru obiective și realizări

În spațiul nostru de lucru sau în sala de mese a casei putem avea o tablă mică. Vom scrie ceea ce vrem să realizăm, ceea ce vrem să facem sau ceea ce vrem să fim.

Trebuie să încercăm să stabilim un obiectiv realist, care să fie la îndemâna noastră. Exemple de obiective specifice pot fi: să curățăm grădina, să alergăm 10 kilometri, să slăbim 5 kilograme, să dansăm tango, să scriem o carte, să preparăm lasagna, etc.

Vom nota tot ce avem nevoie pentru a ne atinge obiectivul și vom adăuga progresiv ce am realizat: astăzi am alergat 5 kilometri, am cumpărat o iasomie frumoasă, am terminat primul capitol, etc. Putem adăuga și fraze motivante, precum: pot, voi reuși, sunt pe drumul cel bun.

4. Oferă-ți un mic cadou în fiecare zi

De multe ori, uităm de lucrurile mărunte din jurul nostru, care ne fac fericiți. Tindem să căutăm o fericire idealizată. În realitate, ea constă în echilibru, în a ne îngriji și în a ne bucura de fiecare clipă cu cele cinci simțuri.

În această ordine de idei, un exercițiu pe care îl putem face în fiecare zi pentru a încuraja gândirea pozitivă este să ne oferim ceva ce ne place. Nu este vorba despre cumpărarea unei rochii sau a unei bijuterii, ci despre lucruri mai simple.

De exemplu, ne place ceaiul sau muzica. Așadar, pregătim o ceașcă de ceai, punem melodia preferată și petrecem acele minute gustând ceaiul și ascultând.

5. Practică recunoștința

Recunoștința ne poate ajuta să avem mai multe gânduri pozitive. Mintea noastră caută întotdeauna echilibrul între ceea ce simțim și ceea ce gândim. Atunci când suntem triști, avem gânduri triste. Când suntem fericiți, ne gândim doar la lucruri frumoase.

În fiecare dimineață când ne trezim, trebuie să petrecem un minut mulțumind pentru ceva bun ce avem în viața noastră. Seara, vom mulțumi pentru ceva bun care ni s-a întâmplat în timpul zilei. Desigur, pentru a exersa recunoștința, trebuie să căutăm ceea ce este bun în viața noastră. Acest lucru va avea ca rezultat menținerea unei atitudini pozitive.

Beneficiile gândirii pozitive

În cartea 9 Steps to Reversing or Preventing Cancer and Other Diseases: Learn to Heal Within (2004), Shivani Goodman afirmă faptul că bolile apar din cauza atitudinilor toxice și durerii emoționale.

În mod similar, oncologul Carl Simonton, în cartea Getting well again (1978), susține că gândirea joacă un rol important în dezvoltarea cancerului.

Indiferent de convingerile personale, există dovezi ce arată că gândirea pozitivă poate avea un impact direct asupra sănătății:

  • De exemplu, s-a descoperit că acest tip de gândire are efecte pozitive atunci când vine vorba de reducerea stresului și a anxietății.
  • Alți experți susțin utilizarea gândirii pozitive pentru a controla suferința emoțională și grijile de zi cu zi.
  • Un studiu publicat în BMC Psychology în 2021 a constatat că gândirea pozitivă poate fi utilă în îmbunătățirea speranței pentru viitor și a calității somnului.
  • Există studii care indică faptul că ajută la creșterea stării de bine și a fericirii subiective.

Un echilibru în viața noastră

Ne oprim vreodată să analizăm dacă avem mai multe gânduri pozitive decât negative în minte? Dacă echilibrul nu este satisfăcător, trebuie să începem să ne reorientăm.

În orice caz, trebuie să ne amintim că cel mai bun lucru pe care îl putem face, dacă ne simțim deprimați, este să mergem la un psiholog sau psihiatru, care să ne poată oferi sfaturi și atenție personalizată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.