8 moduri de a înfrunta frica atunci când începi un nou proiect
 

8 moduri de a înfrunta frica atunci când începi un nou proiect

Pornirea unui nou proiect nu înseamnă doar conceperea unei idei. Trebuie să recunoaștem emoțiile și să învățăm să le gestionăm.
8 moduri de a înfrunta frica atunci când începi un nou proiect
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 06 noiembrie, 2022

Fiecare poveste începe cu un prim pas, dar este atât de greu să-l faci! Frica este mereu acolo. Dacă știi câteva moduri de a înfrunta frica, aceasta poate deveni un aliat. Descoperă câteva modalități de a face față fricii atunci când începi un nou proiect!

Aceste sfaturi te vor ajuta să lupți cu propriile fantome, îndoieli și nesiguranțe. Este important să știi că frica este o emoție care are un mesaj clar. Îl poți asculta și analiza și apoi poți merge mai departe.

Despre frică (și alte emoții atunci când începi un proiect nou)

Este bine de știut că un proiect implică mult mai mult decât modelarea unei idei. Trebuie să înveți să-ți gestionezi inteligența emoțională pentru a-ți recunoaște calitățile.

Stabilește de ce vrei să începi acel proiect și ce obstacole există. Trebuie să accepți că ai în față un drum cu suișuri și coborâșuri. Lasă deoparte exigența și criticile.

După cum spune E. Gilbert, „Perfecționismul este o versiune haute couture a fricii”. Arată puțină compasiune față de tine și fă-ți curaj.

8 moduri de a înfrunta frica atunci când începi un nou proiect

Câteva dintre recomandările pentru a face față fricii sunt următoarele:

1. Planifică

Realizarea unei liste sau a unui inventar este o modalitate de a reduce incertitudinea, principala sursă a temerilor. În orice caz, nu trebuie să ai totul de la început pentru a-ți pune în practică ideea.

Dimpotrivă, trebuie să accepți că unele lucruri se vor rezolva în timp, pe parcursul execuției proiectului. Păstrarea acestor nevoi în minte este o modalitate de a începe să le gestionezi.

Femeie care scrie într-o agendă
Planificarea ne permite să descoperim posibile soluții pentru fricile experimentate.

2. Îndrăznește să împărtășești înainte de terminare

O modalitate bună de a îmbunătăți un proiect este să-l testezi, în loc să aștepți până când este gata pentru a-l face public. Este ceva asemănător cu versiunea beta. Vei primi păreri, vei descoperi aspecte pe care le-ai omis și vei putea îmbunătăți rezultatul final.

3. Identifică-ți punctele forte și punctele slabe

Acceptă că nu ești perfect, că nu cunoști temeinic toate subiectele și că nu este nimic rău în asta. În schimb, ascultă cu atenție și fii receptiv la criticile constructive. În mod similar, ai încredere în abilitățile tale și în ceea ce știi să faci bine.

4. Ascultă experiențele altor persoane care s-au aflat într-o situație similară

Există lideri care și-au făcut publice eșecurile avute înainte de a obține rezultatele pe care și le-au dorit. Poți învăța din experiența altora și poți tolera mai bine frustrarea.

5. Încearcă să gândești nonconformist

Ține-ți trează creativitatea. Învață lucruri noi, investighează tendințele, află ce fac alții în alte domenii. Ține pasul cu realitatea. Vei rămâne motivat și vei obține un proiect unicat.

6. Recunoaște-ți emoțiile

Fiecare proiect are o fațetă intelectuală, dar și una emoțională. A-ți accepta emoțiile nu te face mai slab. Dimpotrivă, îți permite să te cunoști mai bine. Gândește-te la ceea ce simți și vino cu soluții pentru a face față fricilor.

7. Pregătește scenarii complexe

A începe un nou proiect nu este același lucru cu a sări în gol fără parașută. Anticipează un scenariu complex și ia măsuri de precauție pentru a depăși impedimentele.

De exemplu, dacă vrei să renunți locul de muncă pentru a deveni independent, economisește bani înainte de a-ți da demisia.

8. Vizualizează succesul

Optimismul și o atitudine pozitive sunt aspecte cheie atunci când începi un proiect nou. Prin urmare, imaginează-ți triumful și succesul. Așa cum spune Henry Ford, „Fie că crezi că poți sau nu poți, ai dreptate”.

Femeie care a descoperit moduri de a înfrunta frica
Vizualizarea pozitivă te pune pe drumul cel bun pentru a-ți urmări obiectivele.

Redefinește ideea de eșec

Într-o societate în care rețelele sociale și mass-media arată doar partea bună a vieții, este o provocare să acceptăm că eșecul nu este neapărat negativ. Eșecul înseamnă învățare și oportunități de îmbunătățire.

Nu am dat greș; am aflat 999 de moduri în care să nu fac un bec.

~ Thomas Alva Edison ~

Important este să găsești sens și motivație în acest proiect. Așa vei putea să mergi mai departe când vei avea îndoieli. Nu aștepta să fii 100% sigur; securitatea este construită și modelată în timpul acțiunii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.