Granițele emoționale și importanța lor la adolescenți
 

Granițele emoționale și importanța lor la adolescenți

Pentru ca adolescentul tău să se bucure de relații sănătoase și să-și păstreze integritatea psihologică, trebuie să impună limite. Îți arătăm cum îl poți ajuta!
Granițele emoționale și importanța lor la adolescenți
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 08 decembrie, 2022

Granițele emoționale nu sunt doar pentru adulți. În adolescență, tinerii își extind cercul social, iar grupul de colegi devine centrul lumii lor. În acest moment, mai mult decât oricând, trebuie să știe să exprime cine sunt, să se respecte pe sine și să se facă respectați și să spună „nu” atunci când este necesar. Pentru a învăța să stabilească limite, vor avea nevoie de îndrumarea și sprijinul părinților.

Aceasta nu este o sarcină ușoară. Poate declanșa conversații dificile, reacții neplăcute și chiar pierderea prieteniilor. Cu toate acestea, copiii tăi trebuie să știe cât de importante sunt aceste limite pentru a-și păstra integritatea psihologică. Dacă vrei să-i ajuți să le pună în practică, îți oferim câteva sfaturi utile!

Granițele emoționale și importanța lor la adolescenți

După cum am spus, adolescența este o perioadă de expansiune socială, iar asertivitatea funcțională este esențială pentru a forma relații sănătoase și de succes. Există mai multe situații în care copilul va trebui să stabilească limite:

  • Când începe primele relații romantice: trebuie să meargă în ritmul propriu. A fi capabil să comunici că nu te simți confortabil cu sărutul în public, de exemplu, poate fi o provocare.
  • Când prietenii sau partenerii adoptă atitudini de control sau dăunătoare: cererea parolelor conturilor sociale sau controlul prin telefon. Este important ca adolescentul să știe să refuze fără teamă.
  • Presiunea semenilor: prietenii lui decid să bea, iar adolescentul nu vrea să facă asta.
  • Conflict cu un profesor, antrenor, membru al familiei sau orice alt adult. Adolescentul trebuie impună limite dacă este atacat.
Adolescent violent cu iubita sa
Primele relații de cuplu scot la iveală noi sentimente pentru adolescenți, care trebuie să știe să impună limite.

Cum să-ți ajuți adolescentul să stabilească limitele sau granițele emoționale?

Stabilirea limitelor nu este ușoară și este o sarcină care se învață acasă, un loc în care trebuie cultivată inteligența emoțională. Pentru a-ți ajuta copilul să realizeze acest lucru, există câteva sfaturi utile.

Învață-l să se conecteze cu emoțiile sale

Uneori, tinerii nu pot spune „nu” sau „destul” pentru că nu sunt siguri de ce simt și de ce au nevoie. Ei nu știu că o anumită situație necesită limite și pot normaliza sau ignora evenimentele nedorite. Prin urmare, este esențial să știe să se conecteze cu emoțiile lor, să-și asculte intuiția și corpul.

Dacă ceva nu este în regulă, nu trebui să se simtă vinovați pentru că se exprimă. Sentimentele negative sunt un ghid natural.

Învață-ți copilul să relaționeze cu emoțiile sale, să le recunoască atunci când apar și să le exprime. Și, mai presus de toate, învață-l să le exprime într-un mod adecvat.

Oferă exemple concrete

De multe ori, copilul nu știe să se exprime. Câteva idei bune sunt următoarele:

„Lasă-mă să mă gândesc și îți spun mâine”, „Nu mă simt confortabil făcând asta”, „Nu, mulțumesc”… Sunt fraze foarte simple ce trebuie să facă parte din resursele de comunicare de bază.

Atunci când stabilesc limite, adolescenții trebuie să facă acest lucru ferm și în siguranță. Oferă-le o serie de modalități simple prin care pot răspunde în diferitele situații.

Lasă-l să exerseze într-un mediu sigur

Ca orice altă abilitate, arta de a stabili limite trebuie exersată într-un mediu sigur, adică acasă. Nu ne putem aștepta ca tinerii să fie asertivi dacă nu le permitem să se exprime sau să ia decizii. A cere să fie singuri în camera lor, a hotărî să nu viziteze familia extinsă sau a le spune părinților că nu le-a plăcut felul în care au vorbit sunt pași mici care le vor dezvolta abilitățile. Încurajează exprimarea liberă.

Întărește-i stima de sine

Teama de a fi criticați, respinși sau abandonați este unul dintre principalele motive pentru care adolescenții refuză să impună limite emoționale. În efortul de a-și păstra prietenii sau partenerul sau de a rămâne parte a grupului, tinerii pot accepta lipsa de respect, abuzul sau maltratarea.

Este esențial ca aceștia să aibă o stimă de sine puternică și solidă, care să le permită să se protejeze și să se apere, chiar și cu riscul de a-i deranja sau nemulțumi pe alții.

Dacă simți că adolescentul tău are deficiențe la acest capitol, cere ajutorul unui profesionist care să-l îndrume în întărirea stimei de sine.

Teama de batjocură la adolescenți
În adolescență, presiunea colegilor și sentimentul de apartenență la un grup sunt elemente care construiesc sau distrug stima de sine.

Fii un model și arată-i copilului tău cum să stabilească granițele emoționale

Amintește-ți că ești una dintre principalele lui referințe. De la tine va învăța să comunice și să funcționeze în lume. Vezi cum sunt relațiile tale, cum te comporți cu rudele și dacă impui limite atunci când este necesar.

Comunici cu copiii tăi sau cu partenerul tău într-un mod asertiv, respectându-ți sentimentele și respectându-le și pe ale sale? Dacă nu, începe prin a schimba acest lucru la tine, pentru a fi un exemplu mai bun pentru copilul tău.

Pe scurt, adolescentului tău îi este greu să se obișnuiască să spună „nu”, să se exprime clar atunci când cineva îl face să se simtă rău și să ia decizii contrare. Cu toate acestea, cu sprijinul tău, va reuși să stabilească acele limite care îi vor permite să se bucure de relații mai sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.